szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az egészségügy nem üzlet címmel közli a Magyar Hírlap a Kásler Miklós emberminiszterrel készült interjúját. Az Emmi vezetője szerint a NAT is időben kész lesz.

Az egyetemekhez hasonló kancellári rendszert valószínűleg nem vezetnek be a kórházakban, de a pénzügyi fegyelmet ki akarják kényszeríteni – többek közt erről beszélt Kásler Miklós a Magyar Hírlapnak. Az emberi erőforrások minisztere azt is mondta, egyértelműen ellenzik a fizetős ellátás beemelését a közegészségügybe. Mint mondta, nem többszintű, hanem egységes állami ellátást akarnak, ahol mindenkinek minden típusú ellátás díjmentesen biztosított.

Kásler kitér arra, hogy a magánüzlet és a közegészségügy sok területen összekeveredik, például ideje lenne az állami kórházakból kiszorítani a magánpraxisokat. További kérdés, hogy a magánpraxist is vivő orvosok munkaideje hogyan fed át a közellátásban vállalt feladatukkal. (A Népszava értesülése szerint az első lépésekhez már elkészült a minisztériumi tervezet.)

A hálapénz kérdéséről a miniszter nem beszélt.

Székely László szívsebész ügyéről elmondta, hamarosan lezárul a vizsgálat, amely bonyolult, mert plasztikai és szívsebész szakértőt is be kellett vonni.

Kiss B. Attila operaénekes került a Budapesti Operettszínház, Zalán János jelenlegi igazgató a Pesti Magyar Színház élére - közölte a miniszter. A kinevezéseket a szakmai zsűri javaslatára tette meg.

Kásler szerint egyelőre tartható a Nemzeti alaptanterv 2019 szeptemberére tervezett bevezetése, most folynak a korrekciók, amelyekhez számtalan észrevételt kaptak. A miniszter emellett utalt arra, hogy átalakítások várhatók a Nemzeti Kulturális Alapban is, hogy az megfelelhessen "a kor kihívásainak".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Thürmer Gyula meglátogatta Aljakszandr Lukasenkát

Thürmer Gyula meglátogatta Aljakszandr Lukasenkát

Brit tanácsok karácsonyra járvány idején: Ne legyen se társasjáték, se közös éneklés

Brit tanácsok karácsonyra járvány idején: Ne legyen se társasjáték, se közös éneklés

És akkor a kasszások már többet nézik az órát, mint az árut

És akkor a kasszások már többet nézik az órát, mint az árut