szerző:
hvg.hu

Vissza kéne vonni az új egyházügyi törvényt a TASZ jogvédő szervezet szerint, mert továbbra is diszkriminája a vallási szervezeteket, amelyek joggal pereskedhetnek majd az igazukért.

Nem oldaná meg az egyházak szabályozásának problémáit az új egyházügyi törvény, sőt, megmaradna a diszkrimináció a Társaság a Szabadságjogkért (TASZ) szerint, ezért azt kéri a kormánytól, vonja vissza a törvényjavaslatot, a parlamentet pedig, hogy ne szavazza meg azt.

Az EU, az USA és a magyar igazságszolgáltatás szemét is csípő gond régóta az, hogy a egyházak elismerését a kormány a parlamentre bízta, ami az Alaptörvénnyel is ütközik, mert politikai döntéshozó testület kezébe teszi a hitéleti szervezeti döntéseket, nem pedig a bíróság hatáskörébe. Az új törvénytervezet ezt valamennyire orvosolná, de mivel bevezet egy újabb kategóriát a bevett egyházakét – ez azokat az egyházakat jelöli, akikkel az állam a közösségi célok érdekében átfogó megállapodást köthet és másokkal erre nincs lehetősége –, újabb diszkriminációt követ el.

A TASZ gyorselemzése szerint nem biztosított az egyházak törvény előtti jogegyenlősége, mert továbbra is különbséget tenne az állam az egyházak között, "és továbbra is olyan szempontok alapján tenné ezt, amelyek nem függnek össze a hívők vallásos meggyőződésével. Ilyen szempontok például a történelmi múlt vagy a társadalmi beágyazottság."

"A TASZ szerint az állam semlegességét és az állam és az egyházak elválasztását egy olyan törvény garantálná, amely szerint a vallási közösségek azonos jogi státuszt élveznek, és az állam bármelyikükkel azonos feltételek mellett köthet közcélú megállapodást",

azaz nem lenne szabad korlátozni az állami együttműködés kereteit.

Így, ha a törvényt megszavazza az Országgyűlés, az egyházak továbbra is sikeresen pereskedhetnek majd a TASZ szerint, és ez további költségeket, károkat jelent majd a társadalomnak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A teljesség fölött

A teljesség fölött

Mészároséké lett a ZÁÉV is

Mészároséké lett a ZÁÉV is

A kérdés, ami tízezreket tart lázban a neten: ön hogyan írja le az X-et?

A kérdés, ami tízezreket tart lázban a neten: ön hogyan írja le az X-et?

Lekerültek az első helyről a kórházak az állami intézmények adósságlistáján

Lekerültek az első helyről a kórházak az állami intézmények adósságlistáján

Megszületett Kovács Katalin második gyereke

Megszületett Kovács Katalin második gyereke

A perek legtöbbjét elbukta a kormány az Európai Bíróság előtt

A perek legtöbbjét elbukta a kormány az Európai Bíróság előtt