Dobszay János
Dobszay János

A jogszabályt korábban a hazai és nemzetközi bíróságokon is elmeszelték, most újra belevág a kormány az átalakításába.

Három elmarasztaló alkotmánybírósági döntés, az Egyesült Államok kormányának figyelmeztetése és a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága magyar államot elmarasztaló döntése után megszületett az egyházügyi törvény módosításának tervezete. A Gulyás Gergely kancelláriaminiszter által beterjesztett javaslat zömében megegyezik azzal a 2015-ös változattal, amit a Fidesz-KDNP – a parlamenti kétharmados többségének átmeneti elvesztése miatt – akkor nem tudott keresztülvinni a Házon.

Az egyik legfőbb kifogást, miszerint mindenfajta uniós normával ellenkezik, ha az egyházak nyilvántartásba vételéről a politika, azaz a parlament dönt, a régi-új módosítási javaslat úgy kívánja orvosolni, hogy a vallási közösségeket a Fővárosi Törvényszék jegyzi be.

Az állam azonban a vallási közösségek között (ilyen alapításához legalább 10 fő szükséges) is különbséget tehetne, igaz, csak objektív szempontok alapján. A megkülönböztetés olyan feltételektől függene, mint a felekezet létszáma, magyarországi jelenlétének kezdete (legalább 20, illetve 100 év), értékelhető nemzetközi jelenléte. Illetve az is számít, hogy – 5 év átlagában legalább négyezer – részesült-e az egyházi 1 százalékos felajánlásokból. (Ebből a lehetőségből zárták ki korábban például az egyházi státusától is megfosztott, Iványi Gábor vezette Evangéliumi Testvérközösséget.)

Iványi egyházáról dönteni kell - Ab-felszólítás az országgyűlésnek

Alaptörvény-ellenes mulasztást követ el az országgyűlés, amikor nem hajlandó szabályozni a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség jogállását - mondta ki az Alkotmánybíróság, és az év végéig adott határidőt a pótlásra.

A más és más jogokat, kedvezményeket garantáló kasztrendszer legalsó szintjén a civil egyesületekhez hasonló jogállású "vallási egyesület" állna. A szigorúbb tagsági kritériumoknak megfelelni képes közösségek úgynevezett "nyilvántartásba vett egyházaknak" minősülnének.

A vallási szervezeti kategória soroltakat bejegyzett egyházaknak neveznék. Ez utóbbi csoportba "alanyi jogon" beletartozna az a 32 egyház, amelynek 2012 után is meghagyta, illetve megadta az egyházi státust a parlament.

A hierarchia csúcsán az úgynevezett bevett egyházak állnának – ezt a státust azok a vallási közösségek nyerhetik el, amelyekkel az állam "a közösségi célok érdekében történő együttműködésről átfogó megállapodást kötött". Utóbbi praktikusan a köznyelvben "történelmieknek" is nevezett egyházakon kívül néhány olyan vallási közösséget is érinthet majd, amellyel a kabinet az utóbbi időben feltűnően baráti viszonyt ápolt. Ilyen lehet például a Köves Slomó vezette EMIH.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kora reggel sajtótájékoztatót tartanak az MTVA-t "elfoglaló" ellenzékiek

Kora reggel sajtótájékoztatót tartanak az MTVA-t "elfoglaló" ellenzékiek

Az Instagram egyik legjobb funkciója is bekerül a Messengerbe, és jön egy, amivel a szelfizés is jobb lesz

Az Instagram egyik legjobb funkciója is bekerül a Messengerbe, és jön egy, amivel a szelfizés is jobb lesz

Az indiai női szerepekről látható kiállítás

Az indiai női szerepekről látható kiállítás

Több önkormányzat jól lehúzza az Airbnb-zőket

Több önkormányzat jól lehúzza az Airbnb-zőket

Elkészült a Facebook-keret, amivel a profilképére is kiírhatja, hogy "O1G"

Elkészült a Facebook-keret, amivel a profilképére is kiírhatja, hogy "O1G"

Találtak egy új bolygót a Plutó mögött, az egész rózsaszín

Találtak egy új bolygót a Plutó mögött, az egész rózsaszín