szerző:
Nagy Gábor
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szubjektív lapajánló.

„A sajtószabadság, ha jelent bármit is, a kritika és az ellenvélemény szabadságát jelenti” – így fogalmazott George Orwell, aki az 1984 című regényében minden idők leghíresebb antiutópiáját vetette papírra. Az előszeretettel vitázó újságíróként is jegyzett Orwell leghíresebb könyvében olyan televíziót rémálmodott a jövőbe, amely nemcsak Óceánia dicsőséges győzelmeiről ad propagandaanyagokat, de megfigyel és kémkedik is. Az utóbbira egyelőre nem kell számítani, de az várható, hogy a Hír TV rapid módon lebonyolított „visszaszerzése” – valamint a Heti Válasz digitális változatának megszűnése – véget vet annak a G-nap óta tartó interregnumnak, amelyben jobboldalról kritikát és ellenvéleményt lehetett megfogalmazni a NER-hatalommal szemben. De nemcsak a szabadság terei szűkülnek, s az otthonokba a televízión keresztül eljutó hangnem egységesedik, címlapsztorinkból kiderül, hogy a pénzügyi és szakmai logika még a NER rendszerében is azt diktálja, hogy a kommunikációs csatornákat tengernyi pénzzel elárasztó kormánypárti médiabirodalmon belül is összevonni és észszerűsíteni kell. Mert fölös pénzkidobás a Hír TV és az Echo TV, illetve a feltámasztani tervezett Magyar Nemzet és a három éve gyorsan gründolt Magyar Idők párhuzamos fenntartása.

Az erőforrásokkal való gazdálkodás és a fölöttük lévő uralom pedig fontos, mert a szintén a Magyarország rovatban található interjújában Vona Gábor, a Jobbik volt elnöke úgy véli, az április 8-ai választást is ez döntötte el,

nem a klasszikus politikai versengés.

Egyben utólag bevallja, hogy a Hír TV-t és a Magyar Nemzetet az orbáni logika szerint elrabló – majd a vereséget követően számukra zárórát hirdető – Simicska Lajos valóban kinyitotta a két médium ajtaját a Jobbik előtt.

Olyan meghatározó erőforrások nemcsak a médiában és a politikában, hanem a gazdaságban is bőven akadnak, amelyek az áprilisban totálisnak tűnő győzelmet arató, s bevallottan 2030-ig tervező Orbán Viktor vagy közvetlen környezete kezében összpontosulnak majd. Mint az a Gazdaság rovat cikkében olvasható, a szisztematikusan haladó miniszterelnök

magától karnyújtásnyira akarja tudni a meghatározó állami vállalatokat,

s legfeljebb egy közbeiktatott emberen keresztül ellenőrizni azokat a területeket, ahol a legtöbb hatalom és pénz összpontosul. A cégek egy akolba terelése régi szocialista időket idéz, s már csak a varázsszó hiányzik a homlokzaton: tröszt.

A Fókuszban rovatból kiderül, hogy Budapest is számíthat Orbánék figyelmére, mert a vidék letarolása után a liberális fészket is be akarják venni, ha kell, a főváros önállóságának rombolásával is – és az ellenzék nem alkalmas arra, hogy végvári vitézként küzdjön az utolsó hadállásaiért. Ha már a gazdaságban, a médiában vagy a politikában a hetvenes évekre emlékeztető – de XXI. századi elemekkel felturbózott – centralizáció érvényesül, az e heti HVG-ben megszólaló Mellár Tamás szerint visszatért a hivatalos pártprogramok hülyesége is. Amelyek mögül akkor is kikacsintottak a szakemberek, mint most az MNB 180 pontos, szokatlanul józan javaslatgyűjteményének készítői.

A jövőt mindezek fényében sötéten látók akár sírva vigadhatnak is, mégpedig állami támogatással. Már ha betérnek egy olyan étterembe, ahová a közel egymilliárd forintos költségvetési szubvencióval tavaly indított akcióval visszavitték a cigányzenét, amit Orbán Viktor is kedvel. Olyannyira, hogy Horváth Jenő és bandája nemrég a miniszterelnök édesapjának a születésnapján húzta. Csak azt nem árt elfelejtenie senkinek, hogy a közmondás szerint az rendeli a nótát, aki fizeti a zenészt. És nem csak az étteremben.

A szerző a HVG vezető szerkesztője.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Bayer Zsolt erős minősítésekkel körítve közölte, jöhetne a békemenet

Bayer Zsolt erős minősítésekkel körítve közölte, jöhetne a békemenet

MTVA: megsérült az egyik biztonsági őr

MTVA: megsérült az egyik biztonsági őr

Sebestyén Balázsnak megvan a véleménye arról, milyen gané az MTVA

Sebestyén Balázsnak megvan a véleménye arról, milyen gané az MTVA

Meddig tudnak még tovább drágulni a lakások?

Meddig tudnak még tovább drágulni a lakások?

Hétfőn már csak egy cikk fért el a Lokálban az állami hirdetésektől

Hétfőn már csak egy cikk fért el a Lokálban az állami hirdetésektől

A hirado.hu szerint már lezárultak a tüntetések, pedig épp az ablakuk alatt zajlik

A hirado.hu szerint már lezárultak a tüntetések, pedig épp az ablakuk alatt zajlik