szerző:
HVG
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A társadalmi polarizációt a jelentősen különböző lakásviszonyok is érzékeltetik. A gyermeket nevelő háztartások majdnem háromnegyede legalább háromszobás ingatlanban él, de a túlzsúfoltnak számító lakások csaknem háromnegyedét ugyancsak gyerekes famíliák lakják.

Számottevő karriert futott be a hazai lakáspiacon az amerikai konyha: a nappalival egybenyitott főzősarok száz lakás közül ma már 12-ben tölti be egy füst alatt az étkező, a társalgó és a sütő-főző-mosogató egység funkcióját. Különösen a gyerekeket nevelő családok körében preferált ez a megoldás, náluk minden ötödik háztartásban található már ilyen vegyes rendeltetésű helyiség. A társadalmi polarizációt ugyanakkor a jelentősen különböző lakásviszonyok is érzékeltetik. A gyermeket nevelő háztartások közel háromnegyede legalább háromszobás ingatlanban él, 14 százalékuknak pedig minimum ötszobás háza van. Ezzel párhuzamosan a túlzsúfoltnak számító lakások csaknem háromnegyedét ugyancsak gyerekes famíliák lakják – derül ki a KSH Miben élünk? című, 2015-ös vizsgálatának egyik most közzétett szakértői elemzéséből.

©

Azokban az értékes és tágas ingatlanokban, amelyekben gyerekek is nevelkednek, megközelíti a kétharmadot a teraszos lakások aránya, kert pedig az otthonok mintegy háromnegyedéhez tartozik. A szóban forgó hajlékok közel fele saját garázzsal is rendelkezik, csaknem az ötöde pedig dupla komfortos. Az egy főre jutó átlagos lakásterület ugyanakkor a gyermekes családok esetében a legalacsonyabb, igaz, a személyes élettér így is elérte a 25 négyzetmétert. Azokban a háztartásokban pedig, ahol a gyerekek már „kirepültek”, több mint kétszerte nagyobb az említett terület. Az elegáns megfogalmazással „szubsztandardnak” nevezett, vagyis a mai kor követelményeinek meg nem felelő alacsony komfortfokozatú lakásokban ugyanakkor a gyerekes családok 9 százaléka él, miközben a gyermektelenek esetében ez a mutató csak mintegy 6 százalék. A hazai lakásviszonyoknak egy másik sajátossága, hogy az önkormányzati lakásokban leggyakrabban egyedülálló szülők élnek.

©

A különböző életciklusba tartozó családok lakóhelyéről a vizsgálat során az derült ki, hogy a gyermekvállalás előtt állók a fővárosban felülreprezentáltak, a gyereket nevelők viszont a községekben és a kisebb városokban. Míg az előbbiek kétharmada hagyományos városias beépítésű, illetve lakótelepi övezetben él, az utóbbiak kétharmada családi házas, falusias körzetben.

A hazai lakáspiacot jelentősen befolyásolta, hogy a lakásszám 1980 óta 3,5 millióról 4,4 millióra emelkedett, miközben a lakónépesség 10,7 millióról 9,8 millió főre csökkent. A háztartások száma viszont ezzel párhuzamosan a korábbi 3,7 millióról 4,1 millióra nőtt az egyszemélyes háztartások megduplázódása nyomán. A laksűrűségi mutatók mindenesetre jelentősen javultak: 1980-ban száz lakásra 303 lakó jutott, ennek az évtizednek az elején viszont már csak 248. A száz lakásra eső szobák száma eközben 199-ről 272-re változott. A lakhatási viszonyokra jelentős hatással volt a csok bevezetése, és az új lakások áfakedvezménye. Minél több gyereket nevel Magyarországon ma egy család, annál jellemzőbb, hogy a jelenlegi lakását maga építette vagy építtette – állítja a KSH. Konkrétabban: miközben az összes háztartás 3 százalékáról mondható el az, hogy ilyen lakóingatlanban él, a gyerekes családok esetében 12 százalék ez a mutató, a legalább 3 gyereket nevelő famíliáknál pedig 22 százalék.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
„Mondtam, hogy ne csinálja!” - a bőnyi rendőrgyilkos felesége is hallható a segélyhívásról készült hangfelvételen

„Mondtam, hogy ne csinálja!” - a bőnyi rendőrgyilkos felesége is hallható a segélyhívásról készült hangfelvételen

Juncker a Brexitről: Nem lesz jobb megoldás

Juncker a Brexitről: Nem lesz jobb megoldás

A nők jobban teljesítenek a jegypénztáraknál, mint a férfiak

A nők jobban teljesítenek a jegypénztáraknál, mint a férfiak

Emelik az ápolási díjat, jön a gyermekek otthongondozási díja és az örökbefogadói díj

Emelik az ápolási díjat, jön a gyermekek otthongondozási díja és az örökbefogadói díj

Forradalmi megoldással állt elő az Intel, amivel képesek leküzdeni a fizikát

Forradalmi megoldással állt elő az Intel, amivel képesek leküzdeni a fizikát

Két nap alatt két medvét is elgázoltak az erdélyi utakon – videó

Két nap alatt két medvét is elgázoltak az erdélyi utakon – videó