Kocsis Györgyi
Kocsis Györgyi
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szubjektív lapajánló.

Az Európai Unió nem egy kisebb tagállamában esett meg, hogy midőn az ország vezetője kinőttnek értékelte a számára adatott szerény helyet a glóbuszon, az általa vezetett kormány hamarosan elindult lefelé a lejtőn. Főként a kevésbé tehetős országoknak ugyanis kevés az anyagi, szellemi és igazgatási kapacitásuk ahhoz, hogy vezetőik egyidejűleg és egyforma intenzitással álljanak helyt a honi és a nemzetközi porondon, így a választók egyre inkább azt tapasztalják, hogy kedvenc politikusukat csak saját világmegváltó elképzelései hajtják, a gyötrő honi gondokról pedig egyszerűen elfeledkezik. Példa rá mondjuk José Manuel Barroso volt portugál miniszterelnök, akinek jobbközép pártját – miután ő az Európai Bizottság elnökévé avanzsált – a nép kisöpörte a hatalomból.

Még nem tartunk egészen itt, de a magyar polgárok is egyre inkább úgy érezhetik, hogy miközben miniszterelnökük az Uráltól az Alpokig felszántja a kontinenst, nemzetközi ambícióihoz támogatókat gyűjtendő, ami nekik ebben a migránshiányos országban a legfontosabb – az egészségügy és az oktatás –, gyorsuló ütemben rohad. Magyarország rovatunk írja a Honvédkórház sürgősségi ellátásának összeomlása kapcsán, hogy a hazai egészségügy rendszerproblémái immár – a törvényben egyébként elvileg engedélyezett –

statáriális intézkedésekkel sem oldhatók meg.

Igaz, a kormány nem is tekinti sürgősségi ügynek a dolgot. Ugyancsak e rovatban olvasható, hogy a kormány miként támadja az általa diszkriminált vallási közösségeket azért, mert felelősséget igyekeznek vállalni a közoktatásban, miközben – ezt már a Vélemény rovat egyik szerzője írja – az állami iskolarendszerben intézményesült a szegény, problémás gyerekek szegregációja.

Szerkesztőségünkben némi vitát váltott ki, hogy indítsunk-e a héten külön viccrovatot. Pozitív döntés híján végül a Gazdaság rovatban kapott helyet a történet, amelyből kiderül: a kormány által feltűnően, versenytársai kárára pátyolgatott Ikarus Egyedi Kft. megtette azt, amiről – kisvasútja kapcsán – Orbán csak beszélt („...ha bírálják, meghosszabbítjuk Bicskéig, ha tovább bírálják, akkor Lovasberényig”). A cég nemcsak csődbe ment, tulajdonosa nemcsak kimentette a csődvagyont hitelezői elől, hanem tréfás kedvében

egy nem létező napot, 2025. szeptember 31-ét adott meg tartozásai kiegyenlítésének időpontjaként,

minekutána elnyerte az állam számára „stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezet” címet. Mi ehhez a mutatványhoz képest az, amit a Nemzeti Kereskedőházak Zrt. produkál? (A céljával befuccsolt, mégis újraalakítja önmagát más néven, bagatell 4 milliárdnyi adófizetői pénzből – lásd szintén Gazdaság rovat.) Vicc!

E sokirányú leépülés dacára a szabad szemmel alig látható, országos hálózatot nélkülöző ellenzék egyelőre nem tud sokat kezdeni azzal, hogy az Orbán-féle „hibrid rezsim” mint egy drogdíler a dizájnerdrogot, úgy adja el a társadalomnak a „stabilitás” látszatát – derül ki a Filippov Gábor politológussal készült interjúból. Így hát unalmukban a Fidesz-osztagok értelmiségellenes kampányba kezdtek: Fókuszban rovatunk veszi sorra e kulturkampf egzótáit a művelt közönség számára. Általános érdeklődésre tarthat számot Tech + tudomány rovatunk cikke, amely szerint brit tudósok megállapították, hogy okostelefonos alkalmazással már ötéves korban szélesíthető a szókincs. Ha megjön a magyar változat, a kultúrharc folyamatosan „sivalkodó” vezérei is nyilván megtanulnak majd néhány szinonimát.

A szerző a HVG szerkesztője.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hajléktalan-ügy: Tarlós személyesen kérte az aluljárok éjszakai lezárását

Hajléktalan-ügy: Tarlós személyesen kérte az aluljárok éjszakai lezárását

Megszűnés fenyegeti a kukaholdingot

Megszűnés fenyegeti a kukaholdingot

Vona Gábor a zuhany alatt találta ki a Magyar Gárdát

Vona Gábor a zuhany alatt találta ki a Magyar Gárdát

Orbán gratulált a brazil Trumpnak, ott lesz Bolsonaro beiktatásán

Orbán gratulált a brazil Trumpnak, ott lesz Bolsonaro beiktatásán

Akadálymentes lesz a nemzeti konzultáció

Akadálymentes lesz a nemzeti konzultáció

Becsapták a "Picasso-festményt" találó írónőt

Becsapták a "Picasso-festményt" találó írónőt