szerző:
hvg.hu

Mivel a kormánypártiak nem mentek el a rendkívüli közgyűlésre, a fideszes polgármester egyedül maradt az ellenzékkel szemben.

Tüntetéssorozat a túlóratörvény ellen
Évek óta nem látott tüntetési hullámot váltott ki a túlórák növelését célzó, rabszolgatörvényként is emlegetett jogszabály parlamenti elfogadása. Az ellenzék a parlamentben, a diákok az utcákon folytatták a tiltakozást, már-már a 2006-os zavargásokat idéző körülmények között.
Friss cikkek a témában

Még december végén kezdeményezett rendkívüli közgyűlést az Éljen Szombathely-frakció a túlóratörvényről. A céljuk az volt, hogy elérjék: a szombathelyi önkormányzat intézményei és cégei ne alkalmazzák azt.

A kedd délelőtti ülésre a Fidesz-frakció – ahogy azt előre bejelentették – nem ment el, ennek ellenére sikerült elfogadni a napirendet, és megkezdeni a tárgyalást a kérdésről. A Nyugat.hu beszámolója szerint az a helyzet állt elő, hogy "a polgármester egyedül ül az ellenzékkel szemben, és ismétli a tegnapi sajtóközleményben kiadottakat. Ennek lényege, hogy a Fidesz szerint csak politikai hangulatkeltésről van szó. Bekérték a városi cégek túlóraadatait, és értelmetlen az ellenzék felvetése. A cégek ugyanis nem kívánnak túlórát növelni."

A közgyűlés tagjai a személyeskedésig menő vita után végül elfogadták azt az előterjesztést, amelynek értelmében a szombathelyi városi cégek nem alkalmazhatják a túlóratörvényt.

Emellett azt a módosító indítványt is megszavazták, amely megbízza az országgyűlési képviselőt – Hende Csaba volt honvédelmi minisztert –, hogy kezdeményezze a túlóratörvény visszavonását.

A közgyűlés után az ellenzéki képviselők közös sajtótájékoztatót tartottak. A szocialista Nemény András szerint "történelmi esemény zajlott abban az értelemben, hogy egy fideszes város elveszítette a többségét". A következő lépés – magyarázta –, hogy operatív csoportot alakítanak, végigjárják a munkaadókat, és igyekeznek meggyőzni őket arról, hogy ők se alkalmazzák a törvényt.

A jobbikos Balassa Péter szerint is mérföldkőnek számít a mostani döntés, és az, hogy sikerült szakmai alapon felülemelkedni a pártpolitikán. A Nyugat.hu kérdésére azt is megjegyezte, hogy "jó ügyek mentén" lesz még hasonló ellenzéki együttműködés.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Tarlós lépett, jövő szerdán meneszthetik a BKK vezérigazgatóját

Tarlós lépett, jövő szerdán meneszthetik a BKK vezérigazgatóját

Nem idén zár a budapesti bevásárlóközpont, cáfol a Récsei Center

Nem idén zár a budapesti bevásárlóközpont, cáfol a Récsei Center

A berlini falig mentek a magyar tüntetők

A berlini falig mentek a magyar tüntetők

Összeütközött két orosz Szu–34-es vadászbombázó

Összeütközött két orosz Szu–34-es vadászbombázó

Együttesen verte meg az orvost a család, mert szerintük túl sokat kellett várni

Együttesen verte meg az orvost a család, mert szerintük túl sokat kellett várni

Stephen King rémmeséiből készül sorozat

Stephen King rémmeséiből készül sorozat