szerző:
T. R.
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Lángokban a szabadság, a tüzet pedig Orbán Viktor is táplálja. Közben Trump mályvacukrot süt. Orbán mellett pedig ott áll a máglyánál Putyin, Erdogan, Maduro, Kína, Irán és Szaúd-Arábia vezetője – ez a világ most a Freedom House szerint.

Megjelent a Freedom House (FH) éves kutatása a világ országairól, ahol azt vizsgálják, milyen állapotban van a szabadság. A kutatás fedőlapján ez a kép áll:

Orbán a kép jobb szélén, nekünk háttal
©

Az FH 195 országot vizsgált, ebből 86-ot (44 százalék) szabadnak listázott, 59-et (30 százalék) részben szabadnak, 50-et (26 százalék) nem szabadnak. Az FH a tizenharmadik alkalommal közli globális rangsorát, külön fejezet szól arról, milyen támadások érték az amerikai demokráciát az utóbbi időben; az USA 100-ból 86 pontot ért el, tíz éve még 94-et.

Magyar fókusszal az egyik legsúlyosabb megállapítás, hogy hazánk a szabad országból részben szabad lett.

Köszönhetően annak a Freedom House szerint, ahogy Orbán Viktor és a Fidesz-kormány támadja a sajtót, az egyetemeket, a kutatókat, akadémikusokat, civil szervezeteket, a bírósági, igazságszolgáltatási szektort és a magánszektort. Az FH megjegyzi azt is, a tavalyi év végén kormányellenes utcai tüntetések kezdődtek, a demonstrálók Orbán távozását követelik. Magyarország idén már csak 70 pontot kapott, kettővel kevesebbet, mint tavaly, tovább romlott ezzel a demokratikus intézmények állapota hazánkban.

 

Láttuk, hogy a demokratikus intézmények fokozatos hanyatlásban vannak, például Magyarországon, Törökországban és Venezuelában. Az antidemokratikus retorika és a hatalomra vonatkozó demokratikus korlátok elutasítása lehet első lépés a valódi szabadságkorlátozások felé – mondja az FH elnöke, Michael J. Abramowitz.

A világoskék vonal Magyarország:

©

A Freedom House teljes kutatását itt éri el, a közleményt ide kattintva találja.

Cikkünk megjelenése után reagált a Fidesz

A Freedom House a Soros-birodalom tagja, Soros pénzeli, és most Soros választási kampányát szolgálja. A többi Soros-szervezettel együtt azért támadja Magyarországot, mert a magyarok úgy döntöttek, hogy nem akarják, hogy hazánkból is bevándorlóországot csináljanak.

Ez a Kormányzati Tájékoztatási Központ véleménye, a kormány álláspontja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Virológus: 3-4 héten belül megtriplázódhat a napi elhunyt esetszám

Virológus: 3-4 héten belül megtriplázódhat a napi elhunyt esetszám

376 éven át nem tudták, hol van, most megtalálták az elsüllyedt hajó roncsait

376 éven át nem tudták, hol van, most megtalálták az elsüllyedt hajó roncsait

Elkezdődött a népszavazás Olaszországban

Elkezdődött a népszavazás Olaszországban