Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid
Tetszett a cikk?

Sejtetések, csúsztatások alkotják a kormánymédia lejárató tényfeltárásának oroszlánrészét, mondja a hvg.hu-nak a Momentum elnökségének tagja. Hajnal Miklós állítja, a párt transzparensen működik, nem történtek pénzügyi szabálytalanságok, de ezt majd az e célra létrehozott ellenőrző testület fogja kivizsgálni.

Leleplezőnek szánt cikket írt a Figyelő a Momentum pénzügyi elszámolási stiklijeiről, amely után lemondott a párt Pénzügyi Ellenőrző Bizottságának egyik tagja, Győrffy Zoltán. Schmidt Mária lapja arról írt, hogy a párt nem tud rendesen elszámolni az 500 milliós kampánytámogatásával, nem működtek együtt az Állami Számvevőszékkel, majd miután mégis feltöltötte a számlákat, szabálytalanságokra lelt az ÁSZ. A Figyelő szerint több fontos részlet sem világos:

  • valóban elköltötte-e a kampánypénzeket a párt?
  • egy jelöltre költöttek-e többet, mint 5 millió forint?
  • kaptak-e külföldről adományokat?

Ami világos a lap szerint, hogy két, a párthoz köthető cég, a Pannónia Nyomda Kft. és a COD Média és Kommunikációs Kft. nagy összegű megrendeléseket kapott a párttól. A Figyelő azt írja, hogy az előbbihez 100-150, utóbbihoz pedig 300-350 millió forintot utaltak. (A cikk logikája alapján ez a két cég költött csak a párt 500 milliós támogatásából – ennek ellentmond a Momentum honlapjára feltöltött számlák sokfélesége.) A lap állítja, megkeresték a Momentumot, választ nem kaptak.

Az ÁSZ azt írja, a pártnak a törvények szerint a választások után 60 nappal kellene a Magyar Közlönyben nyilvánosságra hoznia a kampánypénzek elszámolását. Ez a Jobbik és a Momentum esetében is a július 30-i Hivatalos Értesítőben történt csak meg, ami több mint 90 nap. De a Momentum már júniusban közreadta ugyanezt a kimutatást a honlapján. A tételes számlák listájában nem szerepelnek a bérköltségek, a benzinköltségek, és az adókötelezettségek, de a párt ezeket is megadja.

"Megtiszteltetés, ha a kormánypropaganda foglalkozik velünk" - mondja Hajnal Miklós, a párt elnökségének tagja -, mert ezek szerint a kormány egyre inkább tényezőként tekint a Momentumra. Győrffy lemondólevelének passzusát „a Momentum vezetése nem érett egy teljes pénzügyi átvilágítására, a közelmúltban elkövetett hibákkal való szembenézésre és azok kijavítására” nem tudja mire vélni, hiszen éppen az átvilágítás céljából hozták létre a belső bizottságot. Úgy látja, a Momentum a legtranszparensebb párt: közzétették a számláikat a neten, és december 22-én a küldöttgyűlés megalapította a háromtagú Pénzügyi Ellenőrző Bizottságot. Hajnal úgy tudja, a kommunikációs stratégiában volt nézeteltérés a bizottságban, amelynek elnöke és másik tagja továbbra is folytatja a munkáját.

Hogy miért csak december 22-én állt fel a PEB, ha a költések április 8-ig megtörténtek? Hajnal azt mondja, visszamenőlegesen is vizsgálódhat a szervezet, és ha szabálytalanságot találna, azt jelentené, amiről aztán a küldöttgyűlés vagy az etikai bizottság dönthet akár kizárással vagy felfüggesztéssel. Eddig azért nem tudott felállni a bizottság, mert a feltételeknek (minimum féléves Momentum-tagság, pénzügyi-számviteli előélet) kevesen feleltek meg, nem volt elég jelentkező.

Hajnal állítja, nem voltak túlköltések, amit a cikk sugall. A Pannónia Nyomda, amelyben korábban – még a kampányidőszakot megelőzően - Cseh Katalin, a Momentum EP-listavezetője is rendelkezett tulajdonrésszel, nem kapott szerinte annyi pénzt, amennyit a lap állít, a valóság a tizede lehet. A Pannónia Nyomda közleménye is ezt erősíti meg. A kampánypénzek elköltésekor nem kell közbeszerzést kiírni, de árajánlatokat kell bekérni, ez megtörtént. A párt egyébként nyomdai munkákat több beszállítótól is rendelt, illetve a médiaügynökség esetében a megbízás további megrendelésekre, például Facebook-, vagy Google-hirdetésekre szólt (erre utal egyébként a Figyelő cikkének kifejezése is, hogy mennyi pénz folyt át a két cégen). Az is akadály az ellenzéki pártoknak, hogy sok cég nem mer velük együttműködni egy későbbi állami retorziótól tartva, ezért kevés jelöltből válogathatnak. 

Az ÁSZ, mivel nem vizsgálta a párt számláit, folyamatosan úgy fogalmaz a jelentésében, hogy ez vagy az történhetett, nem tud biztosat állítani. Ez a megfogalmazásmód jellemző a Figyelő cikkére is. "Ez tökéletes töltény a kormánypropaganda fegyverében" - mondja Hajnal, aki szerint nem lépték át az egy jelölt 5 milliós maximumát, és külföldről sem kaptak adományt, az adományozók minden utalásnál feltüntetik a nevüket és lakcímüket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lecsupaszították a Blaha Lujza tér felújítását, de így is csúszhat a megvalósítás

Lecsupaszították a Blaha Lujza tér felújítását, de így is csúszhat a megvalósítás

A rendíthetetlen hűségét ünnepelték – eltemették Fülöp herceget

A rendíthetetlen hűségét ünnepelték – eltemették Fülöp herceget

A koronavírusról neveztek el egy legyet

A koronavírusról neveztek el egy legyet