szerző:
hvg.hu

A NYTimes-on megjelent egy cikk a hétfői Trump-Orbán találkozó előtt. Míg amerikai elnök lelkesedik az autokrata vezetőkért, sokat nem kap tőlük cserébe.

Mindössze egy nappal Orbán Viktor és Donald Trump találkozása előtt a The New York Times (NYT) hosszabb elemző cikkben foglalja össze, milyen szövevényes politikai és diplomáciai környezetben történik meg végre a nagy alkalom. Hiszen Trump az első elnök Bill Clinton óta, aki hajlandó fogadni Orbánt a Fehér Házban.

A NYT szerint a szélsőjobboldali miniszterelnök meggyengíti a magyarországi demokratikus intézményeket, és az amerikai befolyással szemben álló Oroszországhoz és Kínához húzza közelebb a nemzetét. Így Trump kritikusai számára a találkozó újabb bizonyítéka annak, hogy az amerikai elnök az olyan autokrata politikai vezetőket preferálja, akik azon dolgoznak, hogy aláássák a nemzetközi liberális rendet - áll a cikkben.

A politikai elemzők és a diplomaták szerint viszont Orbán meghívása többről szól, mint a közös politikai értékrend - írja a lap. Szerintük inkább arra a szempontra érdemes koncentrálni, hogy miközben egy találkozó az Ovális Irodában a legmagasabb szintű kitüntetésnek számít, ami egy szövetségest érhet

ez a mostani egy kicsit lassan jött össze.

Erre utal a Times cikkének címe is: a Trump megpróbálja Orbánt behozni a hidegből arra utal, hogy Orbán eddig nem lehetett a tagja annak az elitklubnak, akikkel találkozója volt Donald Trumpnak. Egészen konkrétan Orbán az utolsó közép-európai vezető, akit Trump fogad a Fehér Házban, annak ellenére, hogy 2016 júliusában Orbán elsőként üdvözölte, hogy Trump indul az elnökségért.

És mindössze egy nappal Orbán látogatását követően a külügyminisztériumi tisztviselők hivatalosan találkoznak Washingtonban két olyan magyar ellenzéki politikussal, akik az elmúlt két választáson megverték a Fideszt: Márki-Zay Péterrel és Kész Zoltánnal.

Azt az elméletet, hogy a találkozó nem valamiféle egységről szól, hanem inkább kínos Orbánnak, a volt magyar nagykövet, Simonyi András is megerősítette a NYT-nak. (Erről a hvg.hu-nak is beszélt itt.) A találkozó fókuszában sokkal inkább az állhat, hogy rávegyék Orbánt, hogy amerikai fegyvereket vásároljon, és helyezze jobban előtérbe az amerikai külpolitikai érdekeket.

Eközben, bár Trump gyakran beszél elismerően Vlagyimir Putyinról, több tanácsadója, például Mike Pompeo külügyminiszter aggodalmát fejezte ki Oroszország és Kína befolyása miatt a közép-európai térségben, azaz Magyarországon is. Szenátorok egy csoportja pedig levélben kérte az elnököt, hogy tegye szóvá a magyar demokrácia leépítését, amikor Orbánnal találkozik.

Egyértelmű, hogy Orbán és Trump több kérdésben is egyetértenek: a bevándorlás ellenzésében, a hatalmukat ellenőrző független intézmények elutasításában, és mindketten azt állítják, hogy a nemzetközi szervezetek aláássák a nemzeti önrendelkezést. A NYT szerint Trump érdeklődése Orbán iránt részben talán annak is köszönető, hogy

az amerikai elnök irigyli azokat a vezetőket, akik nem nagyon ütköznek érdemi ellenállásba a hazájukban.

Ezt a véleményt David Cornstein, az Egyesült Államok budapesti nagykövete is megerősítette a The Atlanticnek.

De hiába a Trump-kormányzat növekvő érdeklődése, Orbán nem kifejezetten együttműködő. Gátolja Ukrajna NATO-integrációját, és az Egyesült Államok kérése ellenére kutasította a CEU-t - amely egyetem magyarországi jelenléte a Trump-kormányzat egyik külpolitikai célja volt. Ezek mellett pedig hónapokig tartott, mire Orbán áprilisban végre aláírta az új védelmi együttműködést az Egyesült Államokkal, bár a Parlament még nem ratifikálta.

Orbán Viktor most olyan vezetők egyre gyarapodó sorához csatlakozik - például Vlagyimir Putyin, Mohammed bin Salman, Rodrigo Duterte, Abdel Fattah el-Sisi -, akikről Trump elnök szépeket mond anélkül, hogy bármit nyerne viszonzásul

- mondta Robert G. Berschinski, Barack Obama helyettes külügyi államtitkára, most a Human Rights First alelnöke a NYT-nak.

Szerinte egy fehér házi találkozó kevés hatással lesz a magyar politikára, és ahogy a lapnak a nevüket elhallgatva elmondták, ebben egyetért vele több külügyminisztériumi hivatalnok is.

(The New York Times)

A Trump-Orbán találkozó tétjéről, a lehetséges megállapodásokról és vitás kérdésekről itt olvashatnak további részleteket.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Serdült Viktória Itthon

Orbán Viktor üzletet visz, cserébe időt kap Washingtonban

Fontosnak fontos, de attól még egyáltalán nem kell eltúlozni az Orbán–Trump-találkozó jelentőségét. Fél-egy óra a védelmi beszerzésekről, az energiáról és Oroszországról, majd nagyobb fordulat nélkül minden megy tovább a maga megszokott módján – így lehetne talán a legrövidebben összegezni a magyar kormányfő amerikai útját.

T. R. Itthon

„Trump csak szeretne olyan lenni, mint Orbán”, akit közben Sztálinhoz hasonlítanak

Néppárti bakugrások után a Fehér Házban köt ki Orbán Viktor, valóra válik egy régi álma, elkészül az a bizonyos fotó a kézfogásról. A magyar miniszterelnök közben számol, mit nyer és mit veszít azzal, hogy hátat fordított pártcsaládjának és az európai szélsőségesek klubjába tervez belépni. Ez a hvg.hu heti belpolitikai összefoglalója.

Zsinórban hetedszer német bajnok a Bayern München

Zsinórban hetedszer német bajnok a Bayern München

Eddig soha nem látott fotókkal ünnepli évfordulóját Harry herceg és Meghan Markle

Eddig soha nem látott fotókkal ünnepli évfordulóját Harry herceg és Meghan Markle

Kihúzták az ötös lottó nyerőszámait

Kihúzták az ötös lottó nyerőszámait

A negyedmillió súlyosan kövér ember országa vagyunk

A negyedmillió súlyosan kövér ember országa vagyunk

Bővült a klub: politikusok, akik megbuknak, miután Orbánnal találkoznak

Bővült a klub: politikusok, akik megbuknak, miután Orbánnal találkoznak

Fegyenclázadásban meghalt huszonkilenc rab és három fegyőr Tádzsikisztánban

Fegyenclázadásban meghalt huszonkilenc rab és három fegyőr Tádzsikisztánban