szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Alkotmánybíróság érdemi vizsgálat nélkül visszautasította Tóth Bertalan MSZP-elnök panaszát.

Az ügy előzménye az, hogy a szocialista pártelnöktől 3 millió forintot kért a Nemzeti Választási Iroda a választói névjegyzékekért. A listavezető úgy értelmezte a szabályokat, hogy mivel az EP-választáson az egész ország egy választókerület, ő mint jelölt a parlamenti választáson egy-egy kerület adataiért fizetendő 149 000 forintért megkaphatja az adatokat. A hivatal viszont a pártlistán szereplő 21 EP-képviselőjelöltre hivatkozva ennek az összegnek a 21-szeresét követelte.

Ezt a Nemzeti Választási Bizottság, majd a Kúria is jóváhagyta, mondván, hogy Tóth Bertalan nyilván nem önmaga, hanem az egész jelölőszervezet – az MSZP és a Párbeszéd – nevében kampányolna, ehhez kéri az adatokat.

Ezután, múlt pénteken fordult a politikus az Alkotmánybírósághoz, a véleményszabadság alaptörvényi jogára hivatkozva. Szerinte abban akadályozták meg, hogy jelöltként közvetlenül forduljon a választópolgárokhoz. Az Ab Szívós Mária vezette öttagú tanácsa azonban csütörtökön úgy döntött: nem tárgyalja érdemben a panaszt, mert a panaszos nem bizonyította az összefüggést a véleményszabadság és a vitatott intézkedés között, hiszen nem tagadták meg tőle a névjegyzéket, csupán a fizetendő összegről folyt vita.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Publicus: A budapestiek egy része semmilyen botrányra nem emlékszik a Tarlós-érából

Publicus: A budapestiek egy része semmilyen botrányra nem emlékszik a Tarlós-érából

Eszenyi Enikő Csengerben felügyel színházi workshopot

Eszenyi Enikő Csengerben felügyel színházi workshopot

Újabb iPhone-ja van? Frissítse a telefont, fontos javítás érkezett

Újabb iPhone-ja van? Frissítse a telefont, fontos javítás érkezett