szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már készítik azokat a hevedereket, amelyekkel a tervek szerint kiemelik majd a roncsot.

A 200 tonnát is megemelni képes Clark Ádám úszódaruja fogja várhatóan kiemelni a Dunából a múlt szerdán elsüllyedt Hableány roncsát. Ez Közép-Európa legnagyobb ilyen szerkezete, amely akkora, hogy a folyó mostani vízállásánál nem is tud átjutni a budapesti hidak alatt. Amíg arra vár, hogy eleget apadjon a Duna, a legénység a fedélzeten már készíti azokat az eszközöket, amelyeket majd a kiemeléshez fognak használni – derül ki az Euronews riportjából.

A szakemberek sodronyokat fűznek mellé, így készülnek azok a hevederek, amelyeket aztán a Hableány teste alatt átvezetve a tervek szerint megemelik majd a roncsot.

Lezárják a Hableány ablakait, hogy a benne lévő áldozatok ne essenek ki a kiemelés közben

Megkezdték a múlt szerdán elsüllyedt kirándulóhajó kiemelésének előkészítését.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) csütörtöki bejelentése szerint a kiemelés előkészítése már a Hableánynál is zajlik, ott a búvárok emelési pontokat alakítanak ki a hajó alatt. A terv az, hogy mire a Clark Ádám a roncshoz ér, már csak a helyükre kelljen illeszteni a hevedereket.

A Hableány a múlt szerdán süllyedt el 35 emberrel – 33 dél-koreai turistával és két fős magyar személyzettel – a fedélzetén, miután a Viking Sigyn szállodahajó hátulról nekiütközött. A balesetet heten élték túl, a halálos áldozatok száma 19, kilenc embert továbbra is eltűntként tartanak nyilván.

A baleset után bekövetkezett tragédiáról itt olvashatja el az összes hírünket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A jelenlét ereje – pillanatképek Törőcsik Mari életéből

A jelenlét ereje – pillanatképek Törőcsik Mari életéből

Ismerjen meg egy új csoportot a társadalomban: a szennyező elit

Ismerjen meg egy új csoportot a társadalomban: a szennyező elit

Egyetlen saját tankönyvét sem buktatta meg az állami hivatal

Egyetlen saját tankönyvét sem buktatta meg az állami hivatal