szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ezekkel akarják a kiemelés előtt a Clark Ádám úszódarura rögzíteni a hajótestet.

Már zajlik a Hableány kiemelésének előkészítése a Terrorelhárítási Központ (TEK) koordinálásával – jelentette be budapesti sajtótájékoztatóján a TEK társadalmi kapcsolatokért felelős osztályának vezetője.

Jasenszky Nándor közölte: a búvárok jelenleg azokat az emelési pontokat alakítják ki a hajó alatt, amelyeken keresztül a Clark Ádám úszódarura akarják rögzíteni a roncsot. Várhatóan mire ezzel végeznek, az úszódaru is a helyszínre érkezik, és megindulhat a Hableány kiemelése.

A munkálatok a meghatározott rendben zajlanak, számos szakma képviselőinek közreműködésével. Szerdán és csütörtökön a kiemelés műszaki előkészítése zajlott: olyan füleket és rögzítési pontokat alakítottak ki a búvárok a hajótesten, amelyek segítségével drótkötelekkel egy pontonhoz lehetett rögzíteni a roncsot.

©

Beszámolója szerint nemrég egy új uszály érkezett a helyszínre, a tervek szerint erre fogják emelni majd a roncsot. Ha a munka közben holttesteket találnak, akkor szüneteltetni fogják a kiemelést, mert a legfontosabb prioritás, hogy az áldozatokat méltó módon és kegyelettel kiemeljék.

Jasenszky Nándor elmondta azt is, hogy nemrég egy hatalmas uszadékfa akadt fent a roncsnál, aminek eltávolítása szintén megakasztotta a folyamatot néhány órára. Ha azonban minden a tervek szerint halad, és ebben a vízállás sem akadályozza őket, az emelési pontok rögzítése akár már holnapra befejeződhet.

Kérdésre válaszolva közölte: elvetették azt az ötletet, hogy hálót feszítsenek ki a hajótest köré, mert ez veszélyeztetné a búvárok testi épségét. Ugyanakkor dolgoznak a hajó nyílásainak lezárásán, hogy ne kerüljön ki a hajótestből semmi a kiemelés közben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!