szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Illés Boglárka válasz helyett cselekedett.

Békés Gáspár korábban a Független Diákparlament képviselője volt, most a Magyar Narancs oldalán van állandó blogja. Nemrég egy erdélyi fesztivál egyik beszélgetésén kérdezte volna meg Illés Boglárka ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkárt, mit szól a köznevelési törvény módosításához, ami nagyban megnehezítené az alternatív iskolák működését, elsősorban a Waldorf iskolákat.

Békés nem kapott érdemi választ, így a beszélgetés végén megkereste a politikust, azonban ő – és itt Békés szavai következnek – „ahelyett, hogy szóba állt volna velem, a mellső zsebembe helyezett mobilomat kivette, hogy ne vehessem videóra.”

Az esetről videó is készült:

Békés szerint Illés a kerekasztal-beszélgetésen azt mondta, hogy a fiatalok tudatosítása milyen fontos a megfelelő digitális kompetenciák kiépítésében, és hogy a Waldorf iskolákban milyen jó informatikai program működik. Ezért Békés azt akarta megkérdezni, hogy ez mégis hogyan egyeztethető össze azzal, hogy a kormány a Köznevelési Törvény módosításával most épp ezeknek az iskoláknak az ellehetetlenítésére készül, továbbá rákérdezett a diák-önkormányzatok jogainak elvételére, illetve a közoktatás rossz állapotára is.

Illés digitalizáció fontosságáról beszélt, illetve arról, hogy a Köznevelési Törvény módosítása csak meghatározza az egyéni tanrend alkalmazásának feltételeit. Tehát szerinte nem vesz el semmit, csak meghatározza a feltételeket. Majd arról beszélt, hogy az Országos Diáktanáccsal folyamatos a kooperáció.

Békés jelezte, az Országos Diáktanács levélben tiltakozott a tervezet ellen, akkor a moderátor lekeverte Békést, de jelezte neki, hogy a beszélgetés után itt maradnak az vendégek, így lehet tőlük kérdezni. Ezt szerette volna megtenni Békés, ezt követően történt az, amit fent ismertettünk.

(Magyar Narancs, Mérce)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!