szerző:
T. R.
Tetszett a cikk?

„A Magyar Országgyűlés, látva a klímaváltozás és az ökológiai válság egyre súlyosbodó jeleit Magyarországon és az egész világon, kihirdeti a klímavészhelyzetet” – áll a Párbeszéd politikusának, Tordai Bencének a most benyújtott törvényjavaslatában.

Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője „klímavészhelyzet Magyarországon és Budapesten” címmel tartott sajtótájékoztatót, annak apropóján, hogy A klímavészhelyzet kihirdetéséről néven törvényjavaslatot nyújtott be (PDF), ami arra vonatkozik, hogy Magyarországon is hirdessék ki a klímvészhelyzetet – ahogy azt például Londonban, Párizsban, Bázelben, Oaklandben vagy Vancouverben már megtették.

A törvényjavaslat szerint a klímaváltozás „már egy-két évtizeden belül felülírja eddigi életvitelünket, és a XXI. századvégére alapjaiban fogja veszélyeztetni az emberi civilizáció létfeltételeit a Földön.” Az is szerepel a javaslatban, hogy

A Magyar Országgyűlés, látva a klímaváltozás és az ökológiai válság egyre súlyosbodó jeleit Magyarországon és az egész világon, kihirdeti a klímavészhelyzetet.

A klímavészhelyzet kihirdetése mellett a normaszöveg kötelezné a kormányt rövid-, közép- és hosszútávú  klímaalkalmazkodási stratégia kidolgozására. Ennek értelmében a kormánynak már év végére be kellene nyújtania a klímavédelmi törvényt, a hozzá kapcsolódó rendeleteket pedig 2020 március 31-ig ki kellene dolgozniuk és el kellene fogadniuk.

A klímavédelmi törvény a következő pontokat tartalmazza többek között:

  • Magyarország 2030-ra legalább 55 százalékkal csökkenti üvegházgáz-kibocsátását;
  • legalább 30%-kal csökkenti energiafelhasználását;
  • végső energiafogyasztásának legalább 35 százalékát megújuló energiákból nyeri;
  • 2050-re eléri a teljes klímasemlegességet, a nettó nulla üvegházgáz-kibocsátást;
  • a klímavédelmi törvény tartalmazza a magyarországi lignit- és szénerőművek 2025-ig való bezárásának szabályozását, tekintettel a munkaerőpiaci és szociális szempontokra;
  • a szélenergia hasznosítását korlátozó intézkedések eltörlését;
  • a napelemek, napelemes rendszerek és hőszivattyúk áfájának a jelenlegi 27 százalékról a kedvezményes 5 százalékra csökkentését.

Tordai Bence a sajtótájékoztatóján arról beszélt, a klímaváltozás már a mi életünkben érezteti hatásait – ahogy már jelenleg is érezzük.

Ne legyenek illúzióink, a kormánytöbbség még tárgysorozatba sem fogja venni a javaslatot.

Korábban az LMP is követelte már, hogy hirdessenek ki klímavészhelyzetet, de az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága elutasította az erről szóló indítványt.

(Mérce)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szigorúbban ellenőrzi a maszkviselést a rendőrség

Szigorúbban ellenőrzi a maszkviselést a rendőrség

Győr fideszes polgármestere nem mindennapi módon zárta az ‘56-os műsort

Győr fideszes polgármestere nem mindennapi módon zárta az ‘56-os műsort

Fricska az Apple-nek: a Xiaomi úgy tünteti el a műanyag 60%-át, hogy közben megtartja a töltőt

Fricska az Apple-nek: a Xiaomi úgy tünteti el a műanyag 60%-át, hogy közben megtartja a töltőt