szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Először hallgatják meg Magyarországot a hetes cikk szerinti eljárásban a tagországok miniszterei.

„Európai vagyok, mert magyar vagyok. Ha nem lennék magyar, akkor európai sem tudnék lenni” – saját Twitter-oldala szerint ezzel az Orbán Viktor-idézettel a fejében készül a magyar kormány brüsszeli meghallgatására Varga Judit.

Az igazságügyi miniszter az Általános Ügyek Tanácsának hétfői ülésén vesz részt, ahol a Sargentini-jelentés elfogadása után először kerül sor a magyar kabinet hivatalos meghallgatására. A tagállamok európai ügyekért felelős miniszterei arról várnak beszámolót, mit tett Magyarország azért, hogy betartsa az Európai Unió alapértékeit, Varga Judit pedig bemutatja a kormány álláspontját és a kérdésekre is válaszol.

Hazánk egyébként írásban is megküldte reakcióját az Európai Parlament kritikáira, de a dokumentumot a Tanács nem hozta nyilvánosságra. A jelenlegi állás szerint a meghallgatást sem közvetítik.

Attól sem kell tartani, hogy az ülésnek belátható időn belül következményei lesznek, hiszen a miniszterek az elhangzottak alapján egy későbbi alkalommal csak azt fogják megállapítani, hogy fennáll-e az alapértékek megsértésének veszélye. Ehhez a tagok négyötödének egyetértése szükséges. Ha igennel szavaznak, akkor egyelőre csak ajánlásokat tesznek az érintett tagállamnak. A folyamatnak ráadásul nincs határideje, ezért gyakorlatilag bármeddig elhúzódhat.

Kovács Zoltán államtitkár mindenesetre a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában úgy fogalmazott a meghallgatással kapcsolatban: az uniós tagállamok kormányaiban vannak bevándorláspárti erők, amelyek bosszút akarnak állni Magyarországon.

A hetes cikk szerinti eljárás megindításáról Judith Sargentini jelentése alapján tavaly szeptemberben szavaztak az Európai Parlament képviselői. Az azóta eltelt egy évben sem az osztrák, sem a román elnökség nem foglalkozott a témával, de az európai parlamenti választások és az új bizottság alakítása miatt sem jutott rá idő.

A meghallgatást most az Európai Unió soros elnökségét betöltő finnek kezdeményezték, akik már korábban elmondták, hogy a jogállamiság betartását tartják egyik fő célkitűzésüknek. A hétfői ülésen ezért arról a javaslatukról is szó lesz majd, hogy a demokratikus alapértékek betartásához kössék majd az uniós támogatások kifizetését. A magyar kormány az utóbbi időkben ezért többször is támadta a finn kormányt.

A jogállamiságot azonban nemcsak a finnek tartják fontosnak: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság újonnan megválasztott elnöke korábban például arról beszélt, hogy létrehozna egy új mechanizmust, amely segítségével jobban számon lehetne kérni a tagállamokon a demokratikus alapértékeket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Döntött az MNB: egyelőre nem lehet kereskedni a lélegeztetőgép-beszerzés egyik szereplőjének részvényeivel

Döntött az MNB: egyelőre nem lehet kereskedni a lélegeztetőgép-beszerzés egyik szereplőjének részvényeivel

440 pénzügyi cég költözött a Brexit miatt Londonból az EU-ba

440 pénzügyi cég költözött a Brexit miatt Londonból az EU-ba

Nyár végére várja a Wizz Air a légi közlekedés újraindulását

Nyár végére várja a Wizz Air a légi közlekedés újraindulását