szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Három nap a fellebbezési határidő, de a bíróság a szabadlábra helyezés és bűnügyi felügyelet elrendelése mellett döntött. A törvényszék megerősítette: hamarosan vádemelés következhet az ügyben.

Az Index úgy tudja, a nyomozási bíró helyben hagyta az indítványt, amelyet a Hableány sétahajóval ütköző Viking Sigyn kapitányának védője nyújtott be: ennek értelmében Jurij C.t- pénteken szabadlábra helyeztek.

A Hableány május 29-én este süllyed el, 33 emberrel – 31 dél-koreai utassal és kétfős magyar személyzettel – a fedélzetén a Duna budapesti szakaszán, a Margit híd közelében, miután a Viking Sigyn szállodahajó hátulról nekiütközött. A balesetet hét dél-koreai turista élte túl, egy áldozat holttestét azóta sem találták meg.

A Viking Sigyn kapitányát, a 64 éves ukrán kapitányát egyrendbeli halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetése vétséggel, illetve 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztása bűntettel gyanúsítják.

Az Index úgy tudja, a bíró most ugyan szabadlábra helyezte a férfit, de elrendelték a bűnügyi felügyeletét is, ami azt jelenti, hogy nem hagyhatja el a kijelölt budapesti lakcímét. A lap értesüléseit a kapitány védője, Tóth M. Gábor megerősítette. A Fővárosi Törvényszék késő este kiadott közleményében azt is közölte: A bíróság végzése nem végleges, így ez azt is jelenti, hogy egyelőre nem történt meg a gyanúsított letartóztatásának megszüntetése. Arra csak a végzés véglegessé válásakor kerülhet sor, tehát jelenleg még letartóztatásban várja az ügy befejezését

Az ügyvéd az MTI-vel azt közölte, a bíróság döntése ellen három nap a fellebbezési határidő. Rab Ferenc, a Fővárosi Főügyészség helyettes sajtószóvivője az MTI megkeresésére azt közölte: még nem látták a bírósági döntést, de biztosan fellebbezni fognak.

A törvényszék megerősítette azt a korábbi információt is, hogy a kapitány az első hírekkel ellentétben mégsem törölt adatokat a telefonjáról, egyúttal jelezték, hogy hamarosan megtörténhet a vádemelés.

 

(Borítóképünk korábban készült)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nincs megállapodás, keddtől veszélyben a műtétek Szegeden

Nincs megállapodás, keddtől veszélyben a műtétek Szegeden

Halálra gázoltak egy gyereket Eperjes közelében

Halálra gázoltak egy gyereket Eperjes közelében

"Nincs az a kínai vakcina, ami nagyobb rizikót jelentene, mint a vírus okozta betegség"

"Nincs az a kínai vakcina, ami nagyobb rizikót jelentene, mint a vírus okozta betegség"