szerző:
Tóth Richárd

Alakuló ülést tartott a Fővárosi Közgyűlés. Karácsony Gergely főpolgármester javaslatára főpolgármester-helyetteseket választottak és döntöttek a fizetésekről, megemelt végkielégítést adtak Tarlós Istvánnak, antikorrupciós programot fogadtak el, valamint döntöttek a Liget-projektről, a Római-partról, a Szent István-szoborról, a rabszolgatörvényről és a kílmavészhelyzetről is. Élőben a Városházáról.

Az ülés megkezdése előtt (napirend ITT) a képviselők átvették megbízóleveleiket, majd átvonultak az ülésterembe. Utolsónak a kispesti szocialista polgármester, Gajda Péter érkezett, akit Lackner Csaba képviselő kokainbotránya miatt sokáig feltartott a sajtó. Az ülés elején a közgyűlés megemlékezett a szeptember közepén elhunyt Riz Leventéről, majd elénekelték a Himnuszt és esküt tettek a közgyűlés tagjai. A terem tömve, hatalmas az érdeklődés a közgyűlés megalakulása iránt.

Az ülés előtt Wass Albert-molinóval állták el Karácsony útját, erről ITT egy videó.

Bevezetőjében Karácsony azt mondta, ez egy új esély, méghozzá arra, hogy a város gyarapodjon, a politikusok pedig bebizonyítsák, ez szolgálat. Be kell bizonyítaniuk, hogy a város zöld és szabad, a városnak van szíve. Együtt, nem egymás ellen kell dolgozniuk – mondta Karácsony.

©

A mai nap megadja a lehetőséget, hogy Budapestből olyan várost csináljunk, ami méltó a múltjához és rászolgál jövőjére.

10 pont

A város vezetőinek nem másokkal kell példálózniuk, hanem önmaguknak kell példát mutatniuk, újfajta együttműködést kell kialakítaniuk – fogalmazott. A főváros nem lehet alávetettje a kormánynak, a budapestiekről senki nem dönthet, csak a budapestiek, senki nem veheti el azt, ami a budapestieké, senki nem veheti el a fővárosiak jövőjét – sorolta. Budapest nem lehet önző – mondta a főpolgármester – kétszeresen is helyt kell állni, országos szinten is. Emlékeztetett mindenkit, programmal állt a választók elé a kampány során, ezt pedig végre is fogja hajtani.

©

Mi alkotjuk a köztársaságpárti többséget – utalt a fővárosi közgyűlés új összetételére.

Hibázni fognak, érdekeket fognak sérteni, de mindig őszinték lesznek, lesz erejük felállni, ha lent lesznek – mondta. Tíz alapértéket tart fontosnak, ezeket Budapest alkotmánytervezetébe is belefoglalták, ezt a jövőben meg fogják vitatni a városlakókkal:

 1. Budapestnek nincs első- és másodrendű állampolgára,
 2. nincs üzleti és pártérdek, az emberek érdekeit kell szolgálni,
 3. a lakhatás alapvető jog, segíteni kell a hajléktalanokat,
 4. klímaváltozás elleni küzdelem,
 5. épített és természetes környezet megóvása,
 6. fenntartható közlekedési formák előnyben részesítése,
 7. Budapest egységes, egységesen fejlődik mind a 23 kerület,
 8. kulturális sokszínűség támogatása,
 9. politikai részvétel növelése, az érintettek véleményének kikérése,
 10. nyitott, átlátható, korrupciótól mentes város.

Belső vizsgálat

Karácsony szerint a nemzet fővárosa mindenkié. Dolgos napok, dolgos évek következnek, mondta, ehhez kérte a közgyűlés felhatalmazását. Jelezte, szerdán a kormányülés és Orbán Viktor vendége lesz, ahol a mostani közgyűlésen elfogadottakat fogja képviselni. A közgyűlés későbbi pontján Karácsony újra előhozta a szerdai találkozót. Úgy fogalmazott, hogy:

Én is az újságból olvastam, hogy meg vagyok hívva. De ha meghívnak, elmegyek.

A szerdai találkozót csak az első lépésnek tekinti a közös munkában.

©

A napirendi pontok tárgyalása előtt Ughy Attila (Fidesz, aki megörökölte Tarlós mandátumát) jelezte, hogy a választott képviselők (a polgármesterek, akik nem listáról kerültek be) neve melletti százalékok (ezek azt jelzik, Budapest hány százalékát képviseli lakosságarányosan az adott kerületi polgármester, ez pedig a szavazásokkor fontos) helytelenül vannak feltüntetve. Karácsony először azt mondta, ők hivatalosan ezeket az adatokat kapták, majd azt mondta, technikai szünetet rendelt el az ügyben. Nagyjából negyed óra szünet után folytatódott az ülés, átírt százalékos értékekkel a nevek mellett.

Karácsony szerint technikai hiba történt, belső vizsgálatot rendelt el az ügyben, úgy tudja, nem belső munkatárs követte azt el.

Tegezés, magázás

Pokorni Zoltán (Fidesz, XII. kerület) is szót kért, meghatotta, milyen sokan vannak. A 4. és az 5. napirendi ponthoz szólt hozzá (személyi javaslatok ezek, bizottsági helyekről, felügyelő bizottsági helyekről szól ez), szerinte ez a két pont nem lett kellő alapossággal lett előkészítve, ezért azt javasolja, most ne döntsenek erről, ne legyen hatalmi osztozkodás.

Kiderült, Pokorni eddig is, ezt követően is tegezni fogja Karácsonyt. A szocialista Szaniszló Sándor azért kért szót, hogy megkérje Pokornit, felszólalásában ne tegezze, inkább magázza Karácsonyt.

Hiába Pokorni felszólalása, a testület elfogadta a napirendet, pontonként szavaznak róla. A közgyűlés elfogadta a a Fővárosi Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló rendelet módosítását, majd rátértek Karácsony helyetteseinek és az illetmények megválasztására.

Pokorni Zoltán
©

Helyettesek

Karácsony helyettesei lettek:

 • Gy. Németh Erzsébet (DK) lett a humán területek helyettese,
 • Tüttő Kata (MSZP) a főváros üzemeltetéséért felel majd,
 • Dorosz Dávid (Párbeszéd) Karácsony régi ismerőse, azt várja tőle a főpolgármester, Budapest lépjen át a XXI. századba. A klímavédelemért is ő fele majd.
 • Kerpel-Fronius Gábor (Momentum) okosvárosért és részvételiségért felel majd. Ő lesz Budapest lelkiismerete – mondta Karácsony.
 • Az ötödik helyettes Kiss Ambrus, általános helyettes, pénzügyekért felel majd.

A szavazás előtt Láng Zsolt (Fidesz) szerint sok az öt helyettes, mértéktartóbb is lehetet volna Karácsony, nem kellene ilyen mértékben költeni az adófizetők pénzét. A közönség kinevette Lángot, V. Naszályi Márta (Párbeszéd) pedig jelezte, 200 államtitkár van. Őt megtapsolták, ahogy a megválasztott helyetteseket is.

Kerpel-Fronius Gábor
©

Fizetések és Tarlós végkielégítése

Döntött a közgyűlés Karácsony fizetéséről is, amit törvény határozza meg, s ugyanakkora lett, mint Tarlósé. Az új városvezető illetménye 1 millió 296 ezer 300 forint, amihez még havi 194 ezer 445 forint költségtérítés társul, azaz

a főpolgármesteri havi 1 millió 490 ezer 745 forintot vihet majd haza.

Helyettesei Karácsony fizetésének 90 százalékát kapják. Tarlós István törvény szerint 3 havi végkielégítést kap, de Karácsony javasolta, ezt toldják meg plusz három havi pénzzel, összesen tehát kétszer 3,8 millió forintot szavazott meg a távozó fideszes főpolgármesternek a közgyűlés, elsöprő többséggel, Fidesz-szavazatokkal együtt. Karácsony a szavazás előtt azt mondta, szerinte a megbecsülés jele, ezért támogatja a plusz három hónap pénzt. Soproni Tamás (Momentum) szerint ennek szimbolikus üzenete van, Budapest nincs jó állapotban, Tarlós és a kormány lezüllesztette azt, szerinte és a Momentum-frakció szerint Tarlós ne kapjon extra pénzt. Kapott. Baranyi Krisztina is azt mondta szavazás előtt, fontos az árkok betemetése, illetve a szimbólumok, de ehhez egy díszpolgári cím elég Tarlósnak. A plusz pénzt a DK sem szavazta meg.

A főváros új főjegyzője Számadó Tamás lett, aki korábban a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál is dolgozott – jelentette be Karácsony.

©

Osztozkodás

A közgyűlési bizottságok tagjainak megválasztása előtt megint szünetet tartanak, a Fidesz-frakció szerint nem is kellene most döntést hozni erről. A problémát az új helyettes, Gy. Németh Erzsébet hidalta át. Felsorolta, melyik bizottságokba kiket javasol a fővárosi többség oldaláról, hogy meg tudjanak alakulni, és működni tudjanak. Pokorni szerint nem demokratikus, ha nincsenek fideszesek a bizottságokban, Karácsony erre azt mondta, tegyenek személyi javaslatokat a helyekre.

Jó szórakozást kívánok. Amit most csinálnak, szégyenletes – összegezte az eljárást Pokorni.

Baranyi pedig furcsállta, hogy ő egyik bizottságban sem kap helyet. "Így egyik napirendi pontot sem tudom támogatni, ami személyi döntéseket érint." Mindenesetre a közgyűlés elfogadta Gy. Németh javaslatát. Fideszesek (és Baranyi) nélkül alakultak meg a fővárosi bizottságok. Baranyi számára a Momentum adhat át bizottsági helyet, illetve később még bekerülhet ezekbe a testületekbe, erről azonban most nem döntöttek.

Baranyi így írt erről:

Megválasztották a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság új vezetőjét is, Handl Tamás váltja Pető Györgyöt.

Antikorrupció

Elfogadta a közgyűlés az Ez a Minimum! antikorrupciós csomagot. A programot a Transparency International Magyarország részéről Ligeti Miklós ismertette:

többet lehet tenni a korrupció ellen, kevesebbet nem érdemes. Budapest ma megteheti az első lépést.

Az Ez a Minimum! elfogadása azt jelenti, hogy átláthatóbb lesz Budapest működése. A csomag az Átlátszó, a K-Monitor és a Transparency közös javaslatain alapszik. A program hat területet érint:

 • a nyilvános működést,
 • a közérdekű adatigényléseket,
 • az átlátható gazdálkodást,
 • a nyilvános közbeszerzéseket és szerződéseket,
 • az önkormányzati tulajdonú cégek nagyobb átláthatóságát, valamint
 • a döntéshozók elszámoltathatóságát.

A jövőben az összes szerződést feltöltik Budapest honlapjára.

A közösből tilos lopni – mondta Ligeti, majd hozzátette, a korrupció megszüntetéséhez becsületességre van szükség.

A csomagot Karácsony javaslatára a közgyűlés összes megjelent tagja elfogadta, a Fidesz politikusai is.

Döntés született arról is, hogy változtatási tilalmat rendeltek el a Római-part területére, vagyis a Római-parton, a Nánási út, a Királyok útja, a Pünkösdfürdő utca és a Duna által határolt területre.

©

Szent István szobra

Felfüggesztették a korábban a XIII. kerületi Szent István parkban felállítani tervezett Szent István-szobor munkáit Karácsony Gergely főpolgármester javaslatára. De a főpolgármester jelezte, lesz a parkban szobra az államalapító Szent Istvánnak, de úgy, hogy a zöldfelület mennyisége kevésbé csökkenjen. A főváros létrehozta a Fővárosi Érdekegyeztető Tanácsot is. Karácsony ugyanis olyan önkormányzati működés mellett elkötelezett, amely „széles körű társadalmi egyeztetések lefolytatásával” segíti elő a megalapozott döntéseket.

Liget-projekt, rabszolgatörvény

Tüntetők a Liget-projekt ellen
©

Karácsony azt javasolta a közgyűlésnek, hogy kezdjen tárgyalásokat a kormánnyal annak érdekében, hogy a Ligetben olyan beruházásokat ne valósítsanak meg, amelyek kivitelezése érdemben eddig nem kezdődött meg. Nevesíti az Új Nemzeti Galériát, de a kitétel illik a Magyar Innováció Házára és a Színházra is. Így ezek építését is leállíthatják.

A javaslatból kiolvasható, hogy az el nem készülő épületek helyén zöldterület legyen. Azonban Budapest új vezetésének nincs kifogása az ellen, hogy ezek a beruházások egy másik, nem városligeti helyszínen valósuljanak meg. Miközben a Liget-projektről szavaztak, aktivisták a nézőtéren némán transzparenseket emeltek fel. Baranyi Krisztina még a szavazás előtt jelezte, a ferencvárosi rozsdaövezetben (Gubacsi út, Soroksári út) szívesen látja az Új Nemzeti Galériát. A közgyűlés elfogadta és megszavazta Karácsony javaslatát.

Budapest a tulajdonosi jogok gyakorlójaként megtiltotta Karácsony Gergely javaslatára gazdasági társasági vezetőinek (ez érinti többek között a BKV, a BKK, az FKF, a csatornázási művek, a vízművek, a távhőszolgáltató, stb.), hogy alkalmazzák a rabszolgatörvényként ismert jogszabályt. A munka törvénykönyve ugyanis tavaly év vége óta lehetővé teszi, hogy olyan megállapodást kössenek munkáltatók és munkavállalók, ami alapján évente 250 óra (kollektív szerződés esetén az évi 300 óra) rendkívüli munkaidő „önként vállalt túlmunkaként" túlléphető, és tizenkét hónapnál hosszabb munkaidőkeretet is meghatározható. Ennek vetett most véget a közgyűlési többség. Karácsony azt mondta, ellenzékből is úgy gondolta, hogy ez egy rossz törvény, most is azt gondolja. Ugyanakkor azt is gondolja, hogy a fővárosnak túlmunka nélkül is biztosítania kell a közszolgáltatásokat.

©

Klímavészhelyzet

Klímavészhelyzetet hirdetett Budapest. Az elfogadott előterjesztés szerint a klímaváltozás "alapvető fenyegetést jelent a jólétre, a társadalmi békére és a jövő generációk életfeltételeire", ezért a főváros megállapítja, hogy klímavészhelyzet áll fenn.

A jövőben a szén-dioxid-kibocsátásra kiható minden döntési javaslatról "az éghajlatváltozás elleni fellépés szempontjainak elsőbbségét biztosítva dönt”. A fővárosi önkormányzat és cégei működésében biztosítani fogják az éghajlatváltozásra vonatkozó információk teljes nyilvánosságát, illetve a nyilvánosság részvételét a döntési folyamatokban. 2020. augusztus 31-ig elvégzik a Fővárosi Önkormányzat, annak intézményei és cégei átfogó felmérését az éghajlatváltozásra gyakorolt hatás szempontjából, illetve vizsgálják felül a rendkívüli időjárási helyeztek esetére vonatkozó intézkedési terveket. Az önkormányzat és cégei a bizonytalan jövőben karbonsemlegesek és teljes egészében zöldenergia-felhasználók lehetnek.

Láng Zsolt (Fidesz) azt mondta, a klímavészhelyzet divatos fogalom, kénytelenek együttélni vele, de nincs meghatározva, hogy mi is ez. Pokorni is a vészhelyzet kifejezésről lamentált, de meg tudja szavazni az előterjesztést – mondta. Dorosz főpolgármester-helyettes szerint

a klímavészhelyzet nem divatos kifejezés, hanem napi valóság.

A közgyűlés nagy többséggel, fideszes szavazatokkal együtt fogadta el a napirendi pontot.

Egészségügy, reklám

Az Egészséges Budapest Program továbbfejlesztéséről is döntött a közgyűlés. A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában november 27-ig  javaslatot fog tenni a főpolgármester a témában, ami elsősorban a diagnosztikai eszközökhöz való hozzáférés javítását érinti majd. Karácsony szükségesnek látja a budapesti alapellátás egységesítését, ehhez együttműködésre van szükség a kerületekkel. A jövőben pedig a még el nem kezdődött kormányzati beruházások esetén a kormánnyal a főváros úgy egyezkedik majd, hogy szem előtt tartja az egészségügy helyzetét. Karácsony a kampányában stadionstopot hirdetett addig, amíg nincs minden kerületben CT-készülék.

A reklámozási célú felületek hasznosításáról szóló koncepció kidolgozásáról is döntött a közgyűlés. Amíg azonban nincs egységes koncepció, addig a főváros intézményei és gazdasági társaságai ne kössenek a reklámfelületeik hasznosítására irányuló szerződést egy évnél hosszabb időre – áll a javaslatban, amit a testület elfogadott.

Ezzel véget ért a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülése.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A hongkongiak már Rákosi atombunkerében vannak

A hongkongiak már Rákosi atombunkerében vannak

José Mourinho lett a Tottenham új edzője

José Mourinho lett a Tottenham új edzője

Meghalt Dömötör Zoltán olimpiai bajnok vízilabdázó

Meghalt Dömötör Zoltán olimpiai bajnok vízilabdázó

Több mint egy hónap után megvan a roma nemzetiségi választás eredménye

Több mint egy hónap után megvan a roma nemzetiségi választás eredménye

Mire jók a robotok? Így segítik az embereket a raktárakban

Mire jók a robotok? Így segítik az embereket a raktárakban

Öntik a pénzt a falvakra, sokszor mégis alig futja működésre

Öntik a pénzt a falvakra, sokszor mégis alig futja működésre