szerző:
MTI / hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Levélben gratulált a miniszterelnök az új főpolgármesternek a megválasztásához, egyúttal meghívta őt a szerdai kormányülésre, ahol a budapesti fejlesztések jövőjéről is tárgyalnak – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Orbán Viktor azt írta Karácsony Gergelynek: „Magyarország kormánya nevében ismételten gratulálok a budapesti polgárok döntése alapján elnyert megbízatásához. A 2019. október 24-én kelt levelét, melyben találkozót kezdeményezett, köszönettel megkaptam. Tudomásom szerint a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésére november 5-én kerül sor.

Meggyőződésem, hogy Budapest fejlesztésének kérdései is haladéktalan döntéseket igényelnek, ezért arra kérem, hogy fogadja el meghívásomat Magyarország kormányának november 6-án esedékes ülésére, hogy a fővárosi beruházásokkal kapcsolatos álláspontját megismerhessük, és döntést hozhassunk a kormány által korábban már támogatott budapesti fejlesztések jövőjéről.”

Orbán azt is hozzátette, hogy a kormányülés Budapesttel foglalkozó napirendi pontja „természetesen nem korlátozódik a fejlesztések ügykörére, szívesen megismerjük az Ön álláspontját bármely más Budapest számára fontos ügyben is”.

A miniszterelnök már az önkormányzati választás éjszakáján arról beszélt, hogy együttműködésre törekszik majd az ellenzék által támogatott Karácsonnyal, kérdés ugyanakkor, hogy meddig tart majd ez az engedékenység, s vajon csapda-e. Erről a HVG hetilapban vagy a hvg360-on olvashatja elemzésünket.

Orbán engedékenysége mérgezett: a Karácsonynak kieszelt csapda működni látszik

Mutasd meg, mit tudsz - üzeni Orbán Viktor az új főpolgármesternek, amíg el nem készül a Fidesz részletes stratégiája az ellenzéki együttműködés szétverésére. Karácsony Gergely legfőbb problémája már most is a mögötte álló szivárványkoalíció.

Karácsony Gergely a meghívásra úgy reagált,

ahhoz, hogy Magyarországon, benne Budapesten újra normális legyen a közélet, legelőször is normálisan kell viselkednünk nekünk, választott vezetőknek. Mivel Budapest fejlesztése a városvezetés és a kormány együttműködését igényli, ezért azt tartottam normálisnak, hogy megválasztásom után találkozót kezdeményezek a miniszterelnökkel. Megjött a válasz, és úgy normális, ha a meghívást elfogadom, a szerdai kormányülésen részt veszek. Ezt a meghívást a közös munka kezdetének, az első lépésnek tekintem, hiszen több száz ügyben kell együttműködnünk, hol vitázva, hol egyetértve a budapesti fejlesztésekről. Mindez még nyilván sok egyeztetést, sok munkát igényel. Az új fővárosi közgyűlés alakuló ülésén néhány ügyben már hozunk olyan döntést, amelyet képviselni fogok a kormányülésen, például a Városliget, vagy a Római-part ügyében. Az alapállásom minden más kérdésben is világos, hiszen az úgy normális, ha foggal-körömmel ahhoz a programhoz ragaszkodunk, amelynek képviseletére felhatalmazást adtak a budapestiek. Ennek lényege, hogy a kevesek érdekei helyett mindig a többséget szolgáljuk, a jelen csillogása és a fenntartható jövő közül mindig a jövőt, a beton helyett a fákat, a presztízsszempontok helyett pedig a budapestiek jobb életminőségét választjuk. Így készülök a holnapi fővárosi közgyűlésre és a szerdai kormányülésre is.

Azt is tudni már, hogy miről tárgyalnak majd a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén. Várhatóan kihirdetik a klímavészhelyzetet, dönteni fognak az átláthatóságról és az utazási kedvezményekről, viszont a Tiborcz-adóról még nem. Karácsony Gergely azt is javasolni fogja, hogy elődje, Tarlós István nagyobb végkielégítést kapjon, mint amennyi járna neki.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Lázár János virágot vitt Horthy sírjára

Lázár János virágot vitt Horthy sírjára

Palesztinokat védő izraeli ügyvédről szóló film nyerte a Verzió Filmfesztivált

Palesztinokat védő izraeli ügyvédről szóló film nyerte a Verzió Filmfesztivált

Telefonbeszélgetés terelte a gyanút az oroszokra a  lelőtt maláj gép ügyében

Telefonbeszélgetés terelte a gyanút az oroszokra a lelőtt maláj gép ügyében

András herceg már bánja, hogy egy elítélt szexbűnöző otthonában szállt meg

András herceg már bánja, hogy egy elítélt szexbűnöző otthonában szállt meg

Ronaldinho Budapestre jön

Ronaldinho Budapestre jön

Kórházba került a szerb elnök

Kórházba került a szerb elnök