szerző:
Hamvay Péter
Tetszett a cikk?

A Színház- és Filmművészeti Egyetem szenátusa pénteken Upor László eddigi rektor-helyettest jelölte az egyetem vezetőjének – erősítette meg a HVG értesülését az érintett.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában
Rendhagyó rektorválasztás volt pénteken a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Évtizedek óta nem történt meg, hogy nem csaupán egyetlen jelölt verseng a  rektori székért. Upor László dramaturg, jelenlegi rektorhelyettes és Bagossy László rendező, a Színházi Intézet vezetője szállt ringbe a patinás intézmény vezetésért. A két jelölt novemberben az Ódry Színpadon nyilvános vitán ismertette elképzeléseit.
Az egyetem  szenátusa a pénteki két körös szavazásnak eredményeként Upor Lászlót jelölte a rektori székbe. Korábban az egyetemek maguk  döntöttek saját vezetőjükről, ma ez másként van. A döntést a szakminiszter ajánlásra hozza meg a köztársasi elnök, de ennek során figyelembe kell venni a szenátusi döntést. Kérdés, hogy a kormánypárti sajtó a Gothár-ügy kapcsán a Színház- és Filmművészeti Egyetem ellen indított hajszája befolyásolja-e majd a minisztérium döntését?  Ha a kormány nem nyúl bele durván az egyetem életébe, akkor Upor László január elsejével elfoglalhatja a rektori széket.
Upor László először matematikusként, majd dramaturgként diplomázott, azóta több mint 50 drámát fordított magyarra. Harminc éve tanít egyetemen, 2017 óta oktatási rektorhelyettesként dolgozik az intézmény vezetésében, tavasz óta a rektori feladatokat is ellátja. 2007-ben doktorált, 2017-ben habilitált a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

Rendhagyó rektorválasztás volt pénteken a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Évtizedek óta nem történt meg, hogy nem csupán egyetlen jelölt "verseng" a rektori székért. Upor László dramaturg, jelenlegi rektorhelyettes és Bagossy László rendező, a Színházi Intézet vezetője szállt ringbe a patinás intézmény vezetésért. A két jelölt novemberben az Ódry Színpadon nyilvános vitán ismertette elképzeléseit.

Az egyetem  szenátusa a pénteki két körös szavazásának eredményeként Upor Lászlót jelölte a rektori székbe. Korábban az egyetemek maguk döntöttek saját vezetőjükről, ma ez másként van. A döntést a szakminiszter ajánlásra hozza meg a köztársasági elnök, de ennek során figyelembe kell vennie a szenátusi döntést. Kérdés, hogy a kormánypárti sajtó a Gothár-ügy kapcsán a Színház- és Filmművészeti Egyetem ellen indított hajszája befolyásolja-e majd a minisztérium döntését. Ha a kormány nem nyúl bele durván az egyetem életébe, akkor Upor László január elsejével elfoglalhatja a rektori széket.

A 61 éves, pécsi születésű Upor László először matematikusként, majd dramaturgként diplomázott, azóta több mint 50 drámát fordított magyarra. Harminc éve tanít egyetemen, 2017 óta oktatási rektorhelyettesként dolgozik az intézmény vezetésében, tavasz óta a rektori feladatokat is ellátja. 2007-ben doktorált, 2017-ben habilitált a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lemondott Trump járványügyi tanácsadója, aki megkérdőjelezte a maszkviselést

Lemondott Trump járványügyi tanácsadója, aki megkérdőjelezte a maszkviselést

Együtt látható Madonna összes gyereke az ünnepi videón

Együtt látható Madonna összes gyereke az ünnepi videón

A halételekkel ehetjük meg a tengerbe került műanyag hulladékot

A halételekkel ehetjük meg a tengerbe került műanyag hulladékot