szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vezetőváltásra van szükség a Katona József Színházban és a Színház és Filmművészeti Egyetemen is a Gothár-ügy miatt - ezt nyilatkozta az ATV Híradónak az Országgyűlés kulturális bizottságának elnöke. Néhány napja derült ki, hogy Máté Gábor már egy éve tudott arról, hogy mit tett Gothár Péter. Ugyanakkor a főváros vezetése lezártnak tekinti az ügyet.

„Attól tartunk, hogy nemcsak a színházban, hanem a Színház- és Filmművészeti Egyetemen is titkolózhatnak, ezért ebben az ügyben nemcsak Gothár Péter az egyetlen felelős, a vezetőknek is felelniük kell. Határozott az álláspontunk, elérkezett az ideje, hogy személyi következményei legyenek a Gothár ügynek.” Csütörtökön mondta a Fidesz frakciószóvivője, miután Máté Gábor a 24.hu-nak adott nyilatkozatában elárulta, már egy éve tudott arról, mi történt a rendező, és a kolléganőjük között.
Az országgyűlés kulturális bizottságának elnöke egyetért Halász Jánossal, híradónknak azt mondta: munkajogi, vagy akár büntetőjogi vonzata is lehet az ügynek, és válaszolt arra a kérdésre is, hogy a színművészetin vagy a Katona József Színházban szükség lehet-e vezetőváltásra.

Pósán Lászlót, az Országgyűlés Kulturális bizottságának elnökét telefonon érte el az ATV Híradója. „Ha engem kérdez, én azt gondolom, hogy igen egy ilyen természetű következménynek lennie kellene” – jelentette ki Pósán.Arra a kérdésre, hogy melyik intézményben azt felelte, hogy „értelemszerűen akár a színháznál is, és akár a színművészeti oldaláról is, ahol ez felmerül, ott kell, hogy legyen személyi következménye.” Arról is beszélt, hogy ezt ők fogják kezdeményezni, mert „Halász János nem véletlenül mondta, de az nem a parlament hatásköre.”

Karácsony Gergely főpolgármester, és a főváros Emberi Erőforrások bizottságának elnöke más véleményen van. „Gothár Péter ügyében azok az intézmények, amelyek eddig kapcsolatban voltak vele ők jogosultak arra, hogy döntéseket hozzanak, a Katona József Színházban azt gondolom, hogy ez a döntés megszületett” – mondta Karácsony Gergely. Niedermüller Péter, a Főváros Emberi Erőforrások Bizottságának elnöke már arról beszélt, hogy „az elmúlt napokban a Katona József Színház részéről valóban professzionálisan kezelve volt, mindannyian tudjuk, hogy Gothárt eltávolították a színházból, levették  a darabját, nem rendez, én azt gondolom, hogy a színháznak ezen a téren több tennivalója nincs.”

Az ATV szerint a színművészeti is reagált Halász János kijelentéseire. Közleményükben az áll: szerintük a szóvivő figyelmét elkerülte, hogy az egyetem a fenntartó minisztériumtól, és a Magyar Művészeti Akadémiától is megfigyelőt kért az etikai bizottságba, amely az egyetemen vizsgálja ki az ügyet. Hozzátették: nekik nincs titkolnivalójuk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Titkos jelek után vizsgálódtak Leonardo da Vinci alkotásain, mikroélőlényekre bukkantak

Titkos jelek után vizsgálódtak Leonardo da Vinci alkotásain, mikroélőlényekre bukkantak

Videót küldött fel a Mariana-árok mélyéről egy kínai tengeralattjáró

Videót küldött fel a Mariana-árok mélyéről egy kínai tengeralattjáró

Kormányrendelet: hétfőtől ingyen parkolhatunk a parkolóházakban

Kormányrendelet: hétfőtől ingyen parkolhatunk a parkolóházakban