szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az eddig is lehetett sejteni, hogy a Párbeszéd miatt akarja szigorítani a kormány a frakcióalakítás szabályait, most már be is vallották.

"Meg kell akadályozni, hogy a többletjogosultságok miatt olyan képviselők alkossanak frakciót, akikre nem szavaztak kellő számban a választók.

Elejét kell venni annak, hogy egy 0 százalékos párt innen-onnan összeverbuvált képviselőkkel hozzon létre parlamenti képviselőcsoportot, ahogy ez a Párbeszédnél történt”

- írta a Fidesz az ATV-nek annak kapcsán, hogy a frakcialakítás szabályait jelentősen szigorítani fogják.

Mint már november közepén beszámoltunk róla, korlátozza az ellenzéki képviselők lehetőségeit a Fidesz:

  • a független képviselők nem ülhetnek be frakcióba,
  • a rendbontó képviselőket extrém esetben 60 napra is kitilthatják az Országgyűlés mellett a Képviselői Irodaházból, ilyenkor a frakcióvezető szavaz helyettük, a fizetésüket is nagyobb eséllyel vonják meg,
  • a hiányzásra leadott igazolást Kövér László házelnök bírálja el.

Erről részletesebben itt és itt írtunk a javaslatok benyújtásakor.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Windisch Judit Itthon

A Fidesz megüzente: az ellenzéknek kuss a neve

Tovább korlátozza az ellenzéki képviselők lehetőségeit a Fidesz: nem lesz szabad mozgás a frakciók között, de nem lesz szabad bejárás sem a közintézményekbe. A büntetések súlyosabbak és gyorsabbak lesznek, Kövér Lászlón múlik, hogy igazolt-e egy hiányzás. Több "renitens" képviselővel is beszélgettünk, mindenki úgy érezte, az ő akcióira válasz a javaslat.