szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A politikus szerint többek között pártja sikerei késztették a kormánypártot az alaptörvény-módosításra.

Ahogy arról november közepén beszámoltunk, korlátozza az ellenzéki képviselők lehetőségeit a Fidesz, többek között a független képviselők nem ülhetnek be frakcióba, a hiányzásra leadott igazolást pedig Kövér László házelnök bírálja el. Pénteken a kormánypárt azt nyilatkozta az ATV-nek, hogy azért szigorítanák a frakcióalakítás szabályait, mert „meg kell akadályozni, hogy a többletjogosultságok miatt olyan képviselők alkossanak frakciót, akikre nem szavaztak kellő számban a választók. Elejét kell venni annak, hogy egy 0 százalékos párt innen-onnan összeverbuvált képviselőkkel hozzon létre parlamenti képviselőcsoportot, ahogy ez a Párbeszédnél történt.”

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke ma Facebook-posztjában reagált a kormánypárt kijelentéseire. A frakcióvezető azt írta, hogy bár a Fidesznél lekezelik a pártját, a Párbeszéd mégiscsak adott egy főpolgármestert az országnak Karácsony Gergely személyében, V. Naszályi Márta kerületi polgármester lett, de számos alpolgármesterük, képviselőjük végez eredményes munkát.

„Megértjük tehát, hogy az októberben hatalmas pofont kapott fideszesek lex-Párbeszédet tákolnak. Megértjük, mert tudjuk, hogy félnek attól: mi jöhet még? Ha egy kis, baloldali zöldpárt is képes legyőzni őket az ikonikus Budapesten vagy az elveszthetetlennek tartott I. kerületben, frakciója folyamatosan kínos magyarázkodásra, nem utolsósorban alaptörvény-módosításra készteti a kétharmadot, akkor mi lesz 2022-ben?”

Szabó Tímea szerint az önkormányzati választáson az emberek épp azt fejtették ki, hogy a hatalom embereit váltsa fel az emberek hatalma.

Lehet szabályzatokat és lexeket gyártani, lehet félelmet szítani és a Karmelita kolostorból paragrafus-háborút vezényelni, de ettől még a helyzet az: ahogyan októberben, 2022-ben is részünk lesz abban, hogy szép sorban eltűnjenek a hatalom érzéketlen, aljas, korrupt emberei

– írta a társelnök.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!