szerző:
Tetszett a cikk?

Azonnali kérdéseket kapott Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben. Egy LMP-s kérdésről Süsü jutott a miniszterelnök eszébe.

Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője azt az azonnali kérdést tette fel Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy komolyan gondolja-e, hogy kórházat épít hazánk Kenyában, valamint onkológiai központot Vietnamban.

Önöknek Magyarország az első, vagy Kenya? Vagy Vietnam?

Azt is megkérdezte, hová tűnik a pénz, amit tb gyanánt befizetnek, ugyanis szerinte az egészségügyben nincs, mert akkor nem gyűjtene a Szent János Kórház pelenkára, vécédeszkára. Azt mondta Orbánnak:

a magyar egészségügyben az ön válaszaival pont kitörölhetjük, de csak akkor, ha viszünk be magunkkal a kórházba vécépapírt.

Orbán a válaszában azt mondta, helyes lenne, ha tiszteletteljesen beszélnének Kásler Miklós miniszterről, Jakab pedig gyógyíthatatlan feltűnési viszketegségben szenved, amit jámbor türelemmel fognak viselni a jövőben is, hiába kap epeömlést kérdések helyett.

Viszontválaszában Jakab azt mondta, a halál nem válogat a bal- és a jobboldal között. Orbán pedig úgy felelt, miután a Jobbik összeállt a DK-val, a Fidesz az egyetlen jobboldali néppárt.

Harangozó Tamás (MSZP) is azonnali kérdést tett fel Orbánnak. Egy NAV-nyomozásról, több száz millió forint után nyomoznak. Harangozó 800 milliót említ, erről a nyomozásról kérdezte a szocialista képviselő a miniszterelnököt. „Igaz-e, hogy nyomozás folyik a győri roma önkormányzat vezetője ellen?” Arra is kíváncsi volt, tudja-e Orbán, ki a győri nagy ember, akiről sajtóhírek szólnak.

Értem, hogy év vége közeledik, és sokan ledobják a láncot – ezzel kezdte a választ Orbán.

Majd megkérdezte, komolyan azt kérte-e Harangozó, hogy Orbán a Privátkopó portál értesülését kommentálja. Nem tette meg. Folyamatban lévő ügyet pedig nem kommentált. Majd hozzátette, inkább a legfőbb ügyészt, Polt Pétert kellene interpellálnia Harangozónak.

Csárdi Antal (LMP) is Orbánt kérdezte, méghozzá a színházügyről, közelebbről az érdekelte Csárdit, mi Orbán véleménye arról, hogy Kocsis Máté korábban zaklatószínháznak nevezte a Katonát.

Szép nap a mai. Először egy dühkitörés, majd egy Privátkopó, most meg azt kéri tőlem, kommentáljam a frakcióvezetőm szavait.

A magyar színészekről azonban csak a legnagyobb elismerés hangján tud beszélni Orbán, mondta.

Csárdi szerint nem helyes az általánosítás, ezért kérdezte Orbánt arról, amiról. Ő sem mondja azt, hogy k*rvázó kormánypártok, nőverő KDNP, kokainozó Fidesz-KDNP. Mert általánosítás. Mondhatná, de nem mondja. A levezető elnök rendre utasította Csárdit, aki prostitúciót igénybe vevő kormánypártokra módosított.

Ha már Csárdi Bodrogi Gyulát említette, Orbánnak a kérdésről Süsü jutott az eszébe.

Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) arról kérdezte a kormányfőt, miért nem jelölhetett az ellenzék tagokat a Médiatanácsba. Orbán válaszolt, szerinte nem kötelessége – ideje sincs erre –, hogy ismertesse a vonatkozó szabályokat, csak annyit mondott:

A Médiatanács nem tartozik a kormány alá, az parlamenti ügy – mondta.

Viszontválaszában Kocsis-Cake megkérdezte, milyen érzés volt a propagandamédiával választás veszíteni októberben, de Orbán nem élt a viszontválasz adta lehetőséggel.

Csányi Tamás (Jobbik) arra volt kíváncsi, meddig él vissza Orbán az emberek türelmével. Farkas Flóriánról és az Országos Roma Önkormányzatról, valamint a Híd a munka világába programról kérdezett. De szóba került Simonka György és Boldog István ügye is.

Orbán megköszönte a kérdést, de szerinte Polt Pétert lehet kérdezni, büntetőügyekben a kormány nem jár el. „Amint ezeket az ügyeket lezárják, tudni fogjuk, mi a valóság.” Viszontválaszában Csányi felhívta Orbán figyelmét, ő arra kérdezett rá, hogyan viszonyul ezen emberekhez a Fidesz és Orbán. Felvetette Csányi, talán a Keresztapa trilógia lehet Orbánék kedvence, pár neki a Csupasz pisztoly jut eszébe, ha a fideszesekre néz.

Orbán viszontválaszában azt mondta, Magyarországon polgári demokrácia van, ezért a kormány nem nyomoz. Az igaz, hogy az érintettek között vannak fideszesek, de azt mondta, vannak olyan ügyek is, amiben jobbikosok érintettek. Ráadásul a Jobbik az egyetlen párt, amit megvett egy üzletember (nem mondta ki, de Simicska Lajosra gondolt), amihez gratulált Orbán.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!