szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Lezárta a rendőrség a nyomozást annak a két holland fiatalnak az ügyében, akiknél annyi drogot találtak, hogy minden második embert el tudtak volna látni a fesztiválon.

A tavalyi Sziget Fesztivál nulladik napján a biztonsági őrök vették észre, hogy a 21 éves és a 22 éves fiatalhoz többen odalépnek, és pénzért kábítószert kapnak. A rendőrök később elfogták a két fiatalt, amikor pedig átvizsgálták a ruhájukat, a csomagjukat és a sátrukat, további kábítószergyanús anyagok, kis zacskók kerültek elő. Még árlistát is találtak náluk.

Két kulcsot is lefoglaltak a gyanúsítottaktól, az egyik egy, a fesztivál területén levő értékmegőrzőhöz tartozott, amelyben jórészt kisméretű rózsaszín tabletták voltak, a másik kulcs egy autóé volt, de a két férfi nem mondta meg a rendőröknek, hogy hol parkol. A kocsit csak később találták meg, benne szintén jelentős mennyiségű kábítószerrel. 

A két fiatal a kihallgatásuk során nem ismerte be a bűncselekmény elkövetését, és érdemben nem tett vallomást. Őrizetbe vették őket.

A rendőrök a helyszínen két nap alatt összesen 20 kilogrammnyi, 100 millió forint értékű kábítószert foglaltak le a két fiataltól, majd kezdeményezték a letartóztatásukat, amit a Budai Központi Kerületi Bíróság augusztus 9-én el is rendelt.

Obbágy Gábor, az óbudai rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője a kábítószer mennyiségének érzékeltetésére megjegyezte: a fesztivál egy napján nagyjából 40 ezren vesznek részt,

a két holland fiatal pedig minden második embert elláthatott volna droggal.

Kétféle kábítószer volt náluk: többségében marihuána, illetve kisméretű rózsaszín tabletták, amelyek MDMA-t, ismertebb nevén ecstasyt tartalmaztak.

Obbágy beszélt arról is, hogy a jelentős mennyiségre elkövetett kábítószer-kereskedelem

büntetési tétele 5-től 20 évig terjedő szabadságvesztés, de akár életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható.    

A két hollandtól lefoglalt kábítószer tiszta hatóanyag-tartalma a vegyész szakértő véleménye szerint a jelentős mennyiség alsó határának 51-szerese volt, ami jól mutatja, hogy kiemelkedő mennyiségről van szó.

A két fiatalt tavaly novemberben újra kihallgatták, akkor volt lehetőségük megismerni a szakértői véleményekben foglaltakat. Elfogadták a tartalmukat, ám a kábítószer-kereskedelmet továbbra sem ismerték be, holott a rendőrség szerint az minden kétséget kizáróan bizonyítást nyert.

Az MTI-nek arra a kérdésére, vizsgálták-e, honnan szerezték a kábítószert a fiatalok, Obbágy Gábor közölte: mindössze annyit mondtak el a gyanúsítottak, hogy a drog nem Magyarországról származik. Kitért arra is, hogy bár a biztonsági szolgálat több átadást is észlelt, a vevőket nem sikerült azonosítani, így nem tudták megállapítani, hogy mennyi kábítószert adhatott el a két gyanúsított.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!