Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tudta, hogy több száz álruhás nyomozó dolgozik a Sziget Fesztiválon? Hogy drogügyekben kétszáz ember koordinál akár percről perce? A Sziget hatalmas buliözöne mögött óriási biztonsági struktúra áll, ezt néztük meg.

A Sziget egykor a szabadság szimbóluma volt minden értelemben. Mára olyan lett, mint egy kis, egy hétig élő állam: kis túlzással van hadserege, és van hírszerzése is.

Csak néhány szám a példa kedvéért: a Szigeten

  • 800-1000 biztonsági őr van, a Nagyszínpadnál 64-en csak a tömegjelentek kezelésével, a pánikhelyzet elhárításával foglalkoznak,
  • mögöttük ott állnak készenlétben a tűzoltók, „csőre töltve”,
  • vannak fedett titkosszolgálati nyomozók, illetve
  • több száz álruhás rendőrnyomozó, akik a többi között bűnmegelőzéssel, kábítószerfelderítéssel foglalkoznak. Ha védett személy jön, a Köztársasági Őrezred is kivonul.

Magánnyomozók nincsenek kint, azonban a biztonsági szolgálat tagjai közül is többen dolgoznak civilben, segítve a rendőrök munkáját.

 A helyszínen angol és francia járőrök is dolgoznak. Megkerestük a rendőrséget, hogy tavaly hány bűncselekményt követtek el a fesztiválon, de azt írták, ilyen statisztikájuk nincs.

Megvolt a Sziget történek legnagyobb drogfogása

A fesztivál első napján szokatlanul nagy forgalmat tapasztaltak a biztonsági őrök a Sziget északi kempingjében felvert egyik sátornál, látták, amint

a készpénzzel érkezők kisebb csomagokkal távoznak.

Szóltak a rendőröknek, akik elkapták a két huszonéves holland fiút, akik még árlistát is készítettek a kiporciózott, előre csomagolt drogokról.

©

Az áru egy része a sátrukban volt, a többit a csomagmegőrzőben helyezték el. A rendőrök 5 millió forint értékű drogot, 1 kiló rózsaszín tablettát és 451 darab, előre csomagolt, kábítószert tartalmazó cigarettát foglaltak le. Ez volt a fesztivál történetének eddigi legnagyobb fogása – derült ki az RTL Klub riportjából.

©

Lajsz György, a Sziget Fesztivál biztonsági főnöke a csatornának azt mondta, detektorokkal és bombakereső kutyákkal vizsgálják a K és a H hídon érkező vendégeket, azonban

a kábítószer egy speciális dolog, ha az illetőknek bármilyen kereskedelmi-vendéglátós kapcsolata van, vagy taxival érkeznek, onnan ez sajnos be tud csúszni.

A fesztivál műszaki igazatója, Benis Dániel a hvg.hu-nak arról beszélt, drogfronton jól zár a rendszer. Az legenda, hogy egyesek hetekkel a Sziget előtt elássák a drogot, vagy duplafenekű palackban viszik be. Bár a fogyasztókra is figyelnek, inkább a dealerek vannak célkeresztben.

Nagyjából 200 ember koordinál és kommunikál akár egy órán belül többször is, hogy ki mit tapasztal.

Van, hogy a vásárlókon keresztül próbálnak meg eljutni a terjesztőkig.

Egy főre jutó biztonság

Benis szerint „ma a Sziget egy budapesti szórakozóhelynél ezerszer biztonságosabb”. Itt is előfordulhat verekedés, lopás, erőszakos cselekmény, de az egy főre jutó biztonsági, mentős, tűzoltósági készenlét nagyobb, mint bárhol máshol a városban.

Benis Dániel
©

Hány perc alatt tudna a biztonsági szolgálat leszerelni valakit, aki mondjuk egy karddal kezdene hadonászni valahol? – kérdezzük Benist. A példát extrémnek tartja, kardot nem lehet behozni, de ha megesne, az sem feltétlenül a Sziget biztonsági szolgálatának feladata lenne, hanem az erre szakosodott rendvédelmi szervé. A barikádsor szélén álló problémás embert egy percen belül kiemelik, ha a terület közepén van, akkor is percek alatt eljutnak hozzá, mondja Benis, hangsúlyozva, hogy alapvetően egy nagyon békés, önszabályozó tömegről van szó.

©

De miután a fesztiválozók biztonsága a legfontosabb,

a koncertsátrakban, fellépőhelyeken a szórakozni vágyók mellett ott vannak azok a szolgálatok, akik akár fegyverrel is beavatkoznak, ha szükséges.

Volt már példa arra, hogy párt, vagy szervezet próbált politizálni a Szigeten, de mivel ők pártsemlegesen működnek, „tűzzel-vassal” próbálnak meg minden ilyet távol tartani a Szigettől. „Ez nem erről szól. A célunk, hogy aki itt van, az jól érezze magát, jó érzéssel tudjon innen távozni, és ebbe nem fér bele sem a szélsőséges politikai gondolat, sem az erőszakos cselekmény, sem pedig mások szórakozásának az elrontása.”

Átvilágították magukat

Úgy tudjuk, a Szigetet 4 éve egy magánnyomozó céggel átvilágíttatta az akkori vezetés, hogy kiderüljön, hol vannak azok a biztonsági rések, gondok-bajok, amelyekkel foglalkozni kell (a Bataclanban elkövetett terrortámadás után vezette be a Sziget azt az ellenőrző rendszerét, ami miatt 30 milliós bírságot kapott az Adatvédelmi Hatóságtól.

©

 A látogatók regisztrációját most már törvény írja elő). Az akkor megfogalmazott tanácsok szerint és megállapítások szerint dolgoznak azóta, legyen szó a kritikus infrastruktúra védelméről vagy a személyi állományról. A biztonsági protokoll évről-évre felülvizsgálják külső és belső szakértőkkel, az előkészítés során egyeztetnek a katasztrófavédelemmel, rendőrséggel és a Terrorelhárító Központtal.

Megvannak a protokollok, hogy bizonyos veszélyhelyzet esetén hogyan avatkoznak közbe, ki, honnan és mit tud megközelíteni, hogy tudja a Sziget csapata segíteni a munkát a leghatékonyabban, ha erre, ne adj'isten szükség van.

Nem a teljes kiürítés a fő terv

Közveszéllyel fenyegetés esetén a Sziget kiürítése indokolt lehet, de Benis szerint ennek kicsi az esélye, és sok szempontból nincs is értelme ezen gondolkodni. A fő opció inkább az, hogy a tömeges gyülekezési pontokra terelik az embereket. Leggyorsabban a két hídon keresztül lehet elhagyni a szigetet: az autósoknak fenntartott H-híd is segítség lehet ilyenkor, csak ahhoz előbb a rendőrségnek le kell zárnia a forgalmat. Szükség esetén hajókkal is tudnak menekíteni.

Benis azt mondja, mindenre van kidolgozott cselekvési tervük, egy korábbi évben a Duna magas vízállása miatt felkészültek arra, hogy ütemesen ki kell üríteni a Szigetet.

Más eljárást igényel egy erős széllel, sok esővel és villámlással kísért vihar mint egy gyanús csomag kezelése vagy egy elektromos hiba.

A szerdai tömegjelentek után megkérdeztük, hány perc alatt lehet kiüríteni a Szigetet (szerdán a nagykoncert után szakaszosan engedték az embereket a K-hídra annak terhelhetősége miatt, ez elég nagy torlódást okozott, de akkor nem volt vészhelyzet), mire Benis azt mondta,

percek alatt ezt nem lehet megtenni.

A hely elhagyásának ütemezésére a Sziget utolsó napjának tapasztalatai adnak jó támpontot, még ha nem is akkor vannak a legtöbben. Kb. 30-35 ezer ember hagyja el ilyenkor a helyszínt 2-2,5 óra alatt kényelmes tempóban.

©

Teltház: mennyi az annyi?

A Sziget évek alatt egyre növekvő befogadóképességére is rákérdeztünk, a műszaki vezető azt mondja, a befogadóképesség és az egyszerre egy helyen tartózkodás nem ugyanaz. A befogadóképesség alatt két dolgot kell nézni: a Sziget egészének valamint a nagyszínpad előtti tér befogadóképességét – bár utóbbi Benis szerint csak az újságírókat érdekli.

A maximális számot nem is a Sziget, hanem a Katasztrófavédelem határozza meg, az úgynevezett kiürítési szimuláció alapján. Ennek alapján az elmúlt években átalakították a nagyszínpadhoz vezető utakat, ezért engedhetnek oda több embert.

©

A többi helyszínnek is megvan ez a maximális „elméleti befogadóképessége”: például az A38 sátorban 10 ezer, a Party Arénában 8 ezer, a Színház- és Táncsátorban 450 fő tartózkodhat egyszerre. Ezeket összeadva alakul ki az „elméleti befogadóképesség”, ami az „elméleti teltházasságnál” 95 ezer fő és éppen ezeknek az átalakításoknak köszönhető, hogy az elmúlt években folyamatosan nőhetett a Sziget befogadóképessége. Ennyi emberre van kiszámolva a kiürítési, a menekülési, az egészségügyi, higiéniás és a pandémiás terv.

Benis elmondta, ezt a számot a Sziget nem szeretné növelni, nem sok olyan sztár van a világon, aki úgy meg tudja tölteni a nagyszínpad előtti teret, hogy a bérletesek mellett a napijegyeseket is a kellő mértékben meg tudja mozgatni. Ha a U2 után fellépne még a Coldplay is, nagyobb területre lenne szükség, "de ennek kevés az esélye".

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Csányi Nikolett - Gécs Dániel Tech

Akik mindent látnak a Szigeten – a fesztivál operatív irányítóközpontjában jártunk

A színpadok és a kikapcsolódást segítő helyszíneken túl egy, a fesztiválozókra vigyázó központ is található a Szigeten. Innen nem csak a nagyszínpadot, lényegében mindent látni – beleértve a beléptetés folyamatát is. A monitorokkal és rádióval felszerelt szobában még egy meteorológus is ül. Videó.

Felszólítottak a Brexit miatt egy 101 éves férfit, hogy a szüleivel igazolja magát

Felszólítottak a Brexit miatt egy 101 éves férfit, hogy a szüleivel igazolja magát

Új YouTube-csatornát csinált a Pesti Srácok, de azt is letiltották

Új YouTube-csatornát csinált a Pesti Srácok, de azt is letiltották

6000 éves sírokat tártak fel a Nílus deltájában

6000 éves sírokat tártak fel a Nílus deltájában

12 milliárd dollárt utaltak haza az ukránok

12 milliárd dollárt utaltak haza az ukránok

Elment Elton John hangja, félbe kellett szakítania a koncertjét

Elment Elton John hangja, félbe kellett szakítania a koncertjét

És akkor egy utolsó nagyot szólt a magyar gazdaság

És akkor egy utolsó nagyot szólt a magyar gazdaság