T. R.
T. R.
Tetszett a cikk?

De nagy a forgalom a kórházakban.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A törzs tájékoztatója előtt Gulyás Gergely miniszter Kormányinfót tartott, azt ide kattintva éri el.

A csütörtöki adatok szerint 261-re nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon, egy nap alatt 35-el lett több az igazolt koronavírusos. Az eddigi 21 főről pedig 28-ra nőtt a gyógyultak száma.

Müller Cecilia országos tiszti főorvos a fent is leírt számokat ismertette először. Kiderült, nagy a forgalom a kórházakban már, sok fertőzött és fertőzésgyanús ember jelenik meg ezeken a helyeken.

A gyanúval rendelkezőktől azonban azt kérte Müller, maradjanak otthon, és hívják a háziorvost. Ezt követően dönt a háziorvos infektológussal, járványügyessel, szükség van-e tesztelésre, kórházba szállításra.

A beteg ne menjen sehova, legfontosabb teendője, hogy otthon marad.

Ugyanis ha kiderül, hogy mégis fertőzött, csökkenteni kell a kontaktusok számát. Az egészségügyi dolgozók pedig, ha használják a védőfelszerelést, minimalizálódik a fertőzési veszély.

A maszkokról azt mondta, akinek ez biztonságérzetet nyújt, viseljen szájmaszkot, de az egészséges embereknek nem szükséges, ráadásul “önmagában nem elégséges”. Hozzátette Müller, a maszkot is helyesen kell hordani.

Maszk az egészségügyi dolgozók számára fontos, ezek közül a sebészi maszkok akkor használandók, ha a dolgozó nem kerül kapcsolatba fertőzöttel.

Lakatos Tibor ezredes elmondta, ma is ülésezett az operatív törzs, megállapították, hogy az intézkedéseik hozzájárultak a vírus terjedésének csökkentéséhez, ill. az állampolgári viselkedés is hozzájárult mindehhez.

Sikerült lassítani a vírus terjedését.

Házi karantént több mint 4700 alkalommal rendeltek el eddig, de felhívta a figyelmet arra, hogy sokaknak lejár hamarosan a kéthetes karanténja. A határokon nincs jelentősebb fennakadás.

Kérdések

Ha elérjük a tömeges megbetegedések időszakát, akkor a korlátozó intézkedések is növekedni fognak – mondta Müller.

De a higiéniás szabályokat akkor is be kell majd tartani.

Egy másik kérdésre válaszolva kiderült, az edzőtermek továbbra is nyitva lehetnek délután 3-ig.

Miért jelent meg a honvédség a Tesco üzletekben többek között. Erről egy átfogó hvg.hu cikket itt talál, Lakatos a törzs tájékoztatóján azt mondta, azért vonultak ki, hogy biztosítsák a működést és a lakosság ellátását.

A közterületeken jelentős csökkentést tapasztalt a jelenlétben a törzs, az emberek 60-70 százaléka eltűnt ezekről a területekről – mondta Lakatos.

A kiskunhalasi mobilkórház a jövő hétre készül el, ezt akkor veszik igénybe, ha a normál kórházi kapacitás már nem lesz elegendő, intenzív terápiás ellátásra is alkalmas lesz.

A sűrűbben lakott területeken nagyobb a fertőzöttség, de konkrét gócpontok nincsenek – derült ki Müller egyik válaszából.

Mennyivel lehet több a tényleges fertőzött, mint az igazolt? Többszöröse – válaszolt a tiszti főorvos, ezzel pedig véget is ért a törzs tájékoztatója.

A hvg.hu ezúttal is kérdéseket küldött az Operatív Törzsnek, ezeket:

  • Müller Cecília országos tiszti főorvos korábban már bejelentette, hogy hamarosan elkezdődik a lakosság tömeges tesztelése, illetve a mobil mintavevő egységek felállítása. Mikorra várható ez és mi történt eddig az ügyben? Hogyan működik majd ez, hol, és kik számára lesz elérhető? A kedden érkezett százezer teszttel mi lett?
  • Információink szerint még semmilyen szerződést nem kötöttek a járványügyi felajánlást tevő Budai Egészségközponttal illetve a szintén felajánlást tevő Nagy Elekkel, aki egy 105 szobás harkányi szállodát ajánlott fel. Ez mikorra várható?
  • Külföldi virológusok és szakemberek szerint a koronavírus valós halálozási rátája nagyjából 1,5-2 százalék körül van, ha az összes fertőzöttet vesszük alapul. Hiszen vannak zónák, ahol lényegében a teljes lakosságot letesztelték. Valós szám lehet-e, ha a magyar halálozási számból vezetjük vissza, hogy körülbelül 5-700 fertőzött van jelenleg itthon, legnagyobb részük természetesen nem regisztráltan?
  • Hány orvos és ápoló fertőződött meg? Közülük mennyien kapták el kórházban ápolt koronavírusos betegtől (különösen olyantól, akinél csak később állapították meg, hogy vírusos)?
  • Kialakultak-e már Magyarországon járványgócok, vagyis van-e olyan kórház (például a kisvárdai), munkahelyi kollektíva, idősotthon, ahol egy fertőzött az átlagosnál jóval több embernek adhatta át a fertőzést?
  • A betegek között van-e kiskorú, ha igen, hány éves és milyen állapotban van?

*

A beazonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval nagyobb a tényleges vírushordozók száma, akik fertőzhetnek.

A tömeges fertőzés lelassításához nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatérők, és aki teheti, az maradjon otthon, továbbá mindenki tartsa be a szabályokat és az ajánlásokat.

A 261 fertőzött közül 247 magyar, 10 iráni, 2 brit, 1 kazah, 1 pedig vietnámi állampolgár.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!