T. R.
T. R.
Tetszett a cikk?

De nagy a forgalom a kórházakban.

Koronavírus-világjárvány
Már egymillió fölött jár a koronavírussal megfertőzöttek számban a világon, mintegy 70 ezren vesztették életüket a betegség miatt, a gazdasági hatások pedig kiszámíthatatlanok. Az eseményeket követni is nehéz, de mi igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat. Tartson velünk, olvassa cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

A törzs tájékoztatója előtt Gulyás Gergely miniszter Kormányinfót tartott, azt ide kattintva éri el.

A csütörtöki adatok szerint 261-re nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon, egy nap alatt 35-el lett több az igazolt koronavírusos. Az eddigi 21 főről pedig 28-ra nőtt a gyógyultak száma.

Müller Cecilia országos tiszti főorvos a fent is leírt számokat ismertette először. Kiderült, nagy a forgalom a kórházakban már, sok fertőzött és fertőzésgyanús ember jelenik meg ezeken a helyeken.

A gyanúval rendelkezőktől azonban azt kérte Müller, maradjanak otthon, és hívják a háziorvost. Ezt követően dönt a háziorvos infektológussal, járványügyessel, szükség van-e tesztelésre, kórházba szállításra.

A beteg ne menjen sehova, legfontosabb teendője, hogy otthon marad.

Ugyanis ha kiderül, hogy mégis fertőzött, csökkenteni kell a kontaktusok számát. Az egészségügyi dolgozók pedig, ha használják a védőfelszerelést, minimalizálódik a fertőzési veszély.

A maszkokról azt mondta, akinek ez biztonságérzetet nyújt, viseljen szájmaszkot, de az egészséges embereknek nem szükséges, ráadásul “önmagában nem elégséges”. Hozzátette Müller, a maszkot is helyesen kell hordani.

Maszk az egészségügyi dolgozók számára fontos, ezek közül a sebészi maszkok akkor használandók, ha a dolgozó nem kerül kapcsolatba fertőzöttel.

Lakatos Tibor ezredes elmondta, ma is ülésezett az operatív törzs, megállapították, hogy az intézkedéseik hozzájárultak a vírus terjedésének csökkentéséhez, ill. az állampolgári viselkedés is hozzájárult mindehhez.

Sikerült lassítani a vírus terjedését.

Házi karantént több mint 4700 alkalommal rendeltek el eddig, de felhívta a figyelmet arra, hogy sokaknak lejár hamarosan a kéthetes karanténja. A határokon nincs jelentősebb fennakadás.

Kérdések

Ha elérjük a tömeges megbetegedések időszakát, akkor a korlátozó intézkedések is növekedni fognak – mondta Müller.

De a higiéniás szabályokat akkor is be kell majd tartani.

Egy másik kérdésre válaszolva kiderült, az edzőtermek továbbra is nyitva lehetnek délután 3-ig.

Miért jelent meg a honvédség a Tesco üzletekben többek között. Erről egy átfogó hvg.hu cikket itt talál, Lakatos a törzs tájékoztatóján azt mondta, azért vonultak ki, hogy biztosítsák a működést és a lakosság ellátását.

A közterületeken jelentős csökkentést tapasztalt a jelenlétben a törzs, az emberek 60-70 százaléka eltűnt ezekről a területekről – mondta Lakatos.

A kiskunhalasi mobilkórház a jövő hétre készül el, ezt akkor veszik igénybe, ha a normál kórházi kapacitás már nem lesz elegendő, intenzív terápiás ellátásra is alkalmas lesz.

A sűrűbben lakott területeken nagyobb a fertőzöttség, de konkrét gócpontok nincsenek – derült ki Müller egyik válaszából.

Mennyivel lehet több a tényleges fertőzött, mint az igazolt? Többszöröse – válaszolt a tiszti főorvos, ezzel pedig véget is ért a törzs tájékoztatója.

A hvg.hu ezúttal is kérdéseket küldött az Operatív Törzsnek, ezeket:

  • Müller Cecília országos tiszti főorvos korábban már bejelentette, hogy hamarosan elkezdődik a lakosság tömeges tesztelése, illetve a mobil mintavevő egységek felállítása. Mikorra várható ez és mi történt eddig az ügyben? Hogyan működik majd ez, hol, és kik számára lesz elérhető? A kedden érkezett százezer teszttel mi lett?
  • Információink szerint még semmilyen szerződést nem kötöttek a járványügyi felajánlást tevő Budai Egészségközponttal illetve a szintén felajánlást tevő Nagy Elekkel, aki egy 105 szobás harkányi szállodát ajánlott fel. Ez mikorra várható?
  • Külföldi virológusok és szakemberek szerint a koronavírus valós halálozási rátája nagyjából 1,5-2 százalék körül van, ha az összes fertőzöttet vesszük alapul. Hiszen vannak zónák, ahol lényegében a teljes lakosságot letesztelték. Valós szám lehet-e, ha a magyar halálozási számból vezetjük vissza, hogy körülbelül 5-700 fertőzött van jelenleg itthon, legnagyobb részük természetesen nem regisztráltan?
  • Hány orvos és ápoló fertőződött meg? Közülük mennyien kapták el kórházban ápolt koronavírusos betegtől (különösen olyantól, akinél csak később állapították meg, hogy vírusos)?
  • Kialakultak-e már Magyarországon járványgócok, vagyis van-e olyan kórház (például a kisvárdai), munkahelyi kollektíva, idősotthon, ahol egy fertőzött az átlagosnál jóval több embernek adhatta át a fertőzést?
  • A betegek között van-e kiskorú, ha igen, hány éves és milyen állapotban van?

*

A beazonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval nagyobb a tényleges vírushordozók száma, akik fertőzhetnek.

A tömeges fertőzés lelassításához nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatérők, és aki teheti, az maradjon otthon, továbbá mindenki tartsa be a szabályokat és az ajánlásokat.

A 261 fertőzött közül 247 magyar, 10 iráni, 2 brit, 1 kazah, 1 pedig vietnámi állampolgár.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Díjazta a piac Matolcsyék bejelentéseit, nagyot erősödött a forint

Díjazta a piac Matolcsyék bejelentéseit, nagyot erősödött a forint

16 napig volt lélegeztetőgépen egy 36 éves magyar férfi Németországban

16 napig volt lélegeztetőgépen egy 36 éves magyar férfi Németországban

Radar360: Súlyosbodó járvány, növekvő nyugdíjak

Radar360: Súlyosbodó járvány, növekvő nyugdíjak