T. R.
T. R.
Tetszett a cikk?

Kijárási tilalmat pedig csak a kormány rendelhet el, polgármesterek nem. A Mátrai Erőművet pedig 17 milliárdért vette meg a kormány. Kormányinfó.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A szerdai kormányülés után csütörtökön Kormányinfót tart Gulyás Gergely miniszter, immár azonban újságírók jelenléte nélkül. Ahogy az operatív törzs esetében, ide is már jó előre el kellett küldeni a szerkesztőségek kérdéseit (a hvg.hu kérdéseit lásd lentebb.)

A hét elején elbukott Orbán Viktor terve (vagy ha a terv az volt, hogy tudta a kormányfő, hogy az ellenzék úgysem fog a Fidesszel együtt voksolni, de lehet majd rájuk ujjal mutogatni, akkor ez bejött), nem jött össze a parlamenti négyötöd ahhoz, hogy a házszabálytól eltérve már kedden megszavazzák a felhatalmazási törvényt.

Így a tervezetet a jövő héten fogadhatja el a Fidesz-kétharmad. Ha ez a törvény átmegy, akkor jelentősen kibővül a Fidesz-kormány jogköre, felhatalmazást kapnak hogy kiterjesszék az az összes, veszélyhelyzetben hozott rendeletének hatályát akár a veszélyhelyzet teljes időtartamára, valamint felmentést is kapna a kabinet az alól, hogy veszélyhelyzetben csak bizonyos tárgykörökben hozhat a törvények alkalmazását felfüggesztő rendeleteket, amit eredetileg a katasztrófavédelmi törvény szabályoz.

Gulyás a Kormányinfót azzal kezdte, hogy amíg a járványügyi helyzet indokolttá teszi, ebben a formában zajlanak majd a tájékoztatások.

A felhatalmazási törvény után

Majd rátért a felhatalmazási törvény el nem fogadása utáni helyzetre. A 15 nap után hatályukat veszítő rendeletek (ennyi nap elteltével csak a rendeletek hatálya járnak le, a veszélyhelyzet nem, arról a kormány saját hatáskörben dönt) újabb meghosszabbítására nincs lehetőség – mondta Gulyás, az igazságügyi minisztérium tájékoztatására hivatkozva.

Március 27-én lejár az egyetemek zárásáról szóló rendelet, ezért a fenntartókat arra kérték, hétfőre és keddre rendeljenek el szünetet.

Az óvodák és a bölcsődék esetén pedig szintén a fenntartó rendeljen el szünetet. Az is kiderült, hogy a határzárra vonatkozó, szintén lejáró rendelettel mit kezd a kormány: a belügyminiszter saját hatáskörben elrendeli a határellenőrzést a schengeni belső övezetben.

Sokkal több lesz a koronavírusos

Lassan át fogunk lépni a tömeges megbetegedések időszakába – figyelmeztetett a miniszter. Az intézkedéseket azonban a kormány úgy ítélte meg az ülésén, hogy időben meghozta.

A fertőzések száma azonban ugrásszerűen meg fog nőni, így számol a kormány, de az egészségügyi rendszer ezt kontroll alatt fogja tartani.

Az eszközbeszerzések kapcsán a legfontosabb a lélegeztetőgépek beszerzése, de a szabad piac jelenleg szabad rablásra hasonlít. A védekezés költségeiről azt mondta, erre több mint 100 milliárdot költöttek, de újabb százmilliárdokat kell majd költeni. “A pénz rendelkezésre áll.”

A fertőzöttekről elmondta, 80-90 százalékuk tünetmentes hordozó, kevés az olyan eset, ahol a koronavírus az elsődleges halálok, a legtöbb esetben csak mellékbetegség.

Vámmentesség

EU-s ügyekről azt mondta, a mai állam- és kormányfői találkozó egyetlen pontja a koronavírus. Az online találkozón

a magyar indítvány az lesz, hogy vámmentesen lehessen behozni az EU-ba a védőeszközöket az unión kívülről.

2021. január 1-jétől a törlesztőrészletek nem emelkedhetnek – szögezte le újra Gulyás. Akkor sem, ha valaki most nem törleszt, csak a futamidő hosszabbodik. A kormány úgy számol, ezzel 3000 milliárd forint marad a magyar családoknál.

Mátrai Erőmű

Lezárták a Mátrai Erőművel kapcsolatos tranzakciót. A Magyar Villamos Művek vásárolja meg az erőművet.

A vételár több mint 17 milliárd forint.

Kérdések

A kijárási tilalom is szóba került, több polgármester tett ilyen lépéseket. A kormányhivatalok intézkednek ezekben az esetekben, ugyanis a Kormányinfón kiderült, ilyen tilalmat csak a kormány tehet, önkormányzatok nem.

A védőfelszerelések és a tesztek is szóba kerültek. A szűrésben Magyarország a WHO ajánlását követi, 6000-nél is többet teszteltek már – mondta Gulyás.

Helyesnek tartja-e a kormány B. Nagy László magatartását, aki a teszteredmények ismerete nélkül hagyta el önkéntes házi karanténját és ment be a Parlamentbe? Ezt lapunk kérdezte. Gulyás szerint B. Nagy ekkor már tudta, hogy nem koronavírusos, igaz, B. Nagy az erről szóló fotót csak később osztotta meg közösségi oldalán, nem akkor, amikor hétfőn (majd kedden is) bement a Parlamentbe. “B. Nagy mindenkitől 3-4 méter távolságban ült, de hozzá kívánt járulni ahhoz, hogy a szükséges jogszabályokat meghozzuk.” A fideszes politikusnak azért is kellett ott lennie, mert szükség volt rá a kétharmadhoz.

Ha a koronavírus-törvényben rögzítik az Ab elektronikus ülésezését és döntéshozatalát, akkor ez az Országgyűlés esetében miért nem megoldható? Ehhez Gulyás szerint alkotmánymódosítás kell, ami minimum négy hét, és ilyen javaslat jelenleg nincs is a Ház előtt.

Gulyás Gergely az alkotmány egyik szövegezője, tehát ha más nem, ő mindenképpen tisztában volt vele, hogy a veszélyhelyzetben hozott rendeletek hatályossága 15 nap. A koronavírus-törvény mégis úgy terjesztették be időben, hogy a 15 napos határidőben maradáshoz szükség lett volna a Házszabálytól való eltérésre. Nem lett volna lehetőségük ezt a törvénytervezetet hamarabb beterjeszteni? Lett volna, derült ki Gulyás válaszából, de akkor sem tudták volna hamarabb elfogadni, mert érdemi határozathozatal csak úgynevezett “A” heteken lehetséges, ráadásul a minisztériumban így is sokat dolgoztak a javaslaton.

Tervezi-e a kormány azt, hogy kompenzálja a járvány miatt elmaradó önkormányzati adóbevételek (idegenforgalmi adó, helyi iparűzési adó)? “Az államnak sem fogja senki sem kompenzálni a kieső bevételeket” – mondta Gulyás. Ma a magyar GDP heti szinten 140-150 milliárd forinttal csökken, az autógyárak leállása pedig 40-50 milliárdot tesznek ehhez hozzá. Szívesen segítene a kormány, de inkább mindenkit közös teherviselésre kértek.

Gulyás korábban azt mondta, a fiatalabb korosztály képviselői, ha egészségesek, összevissza fertőzhetik egymást, abból legfeljebb influenzaszerű tünetek lesznek. Fenntartja kijelentését? A 444 kérdésére azt mondta, korrekt a kérdés, mert pontosan idézték őt. Azt mondta most, az elhunytak az idősebb korosztályba tartoznak, ráadásul volt egy alapbetegségük, erre rakódott rá a koronavírus. Mindenki vigyázzon magára, az idősek pedig maradjanak otthon – tette hozzá.

A Spanyolországból érkezők mikor kerülnek karanténba? A törzs folyamatosan monitorozza, hogy az onnan érkező magyarokat karanténba kell-e küldeni.

Kérdés érkezett azzal kapcsolatban is, hogy tesztelték-e a Fidesz képviselőit, vagy a kormányt. B. Nagy Lászlót, Pintér Sándort, de tesztjük negatív lett.

Áprilisra, májusra tömegessé válhat a munkanélküliség, mondta a miniszter, a kormány célja pedig az, hogy mindenki a lehető leghamarabb újra munkát találjon. Már márciusban tízezres lesz az álláskeresők létszáma, 30-40 ezer álláshely szűnhet meg. "Nagy siker lenne, ha idén növekedéssel zárnánk" – mondta a gazdaságról Gulyás.

Ha erre a döntésre jutunk, meg fogjuk lépni – mondta Gulyás, mikor lehet kijárási tilalom Magyarországon. De nem elképzelhetetlen, hogy erre sor fog kerülni a jövőben.

Kilenc gép érkezhet még Kínából védőfelszereléssel, erről szóltak sajtóhírek korábban. Újságírói kérdésre azonban nem derült ki, ezek hogyan és mikor érkeznek, ugyanis csak a már hazánkba érkezett gépekről, eszközökről számolnak be.

Korlátoznák a netfogyasztást? Nem. “A magyar internethálózat a világon a legjobbak közé tartozik.” Nincs tervben korlátozó intézkedés.

Egyszeri segély a magyaroknak a vírushelyzet miatt? Ez is újságírói kérdés. Aki meg tudja őrizni a munkahelyét, annak növekszik a bére, ugyanis a járulékok nagy részét elengedték, de az egyszeri segélyezés nem került szóba a miniszteri válaszban.

Kiterjesztenék másokra a katamentességet? Igen, a héten is lesz erről döntés, de az nem derült ki, mely területekre.

Mi történne, ha Orbán Viktor koronavírussal fertőződne? Ez a veszély egyelőre nem áll fenn – mondta Gulyás, Orbán Viktor jó egészségnek örvend. Ahogy helyettese, Pintér Sándor is, mindkét tesztje azt jelezte, nem fertőzött, ő is egészséges. A másik két kormányfő-helyettes pedig Semjén Zsolt és Varga Mihály. A helyettesítés rendje pedig rögzített.

Jelenleg nincs akadálya annak, hogy az érettségit rendben megtartanák – jelezték a Kormányinfón.

Milyen lesz a magyar járvány lefolyása? A kormány abban bízik, hogy a honi matematikusok és virológusok meghatározhatják a tetőpontot és azt, hogy ekkor milyen egészségügyi ellátottságra lesz szükség.

Júniusra, júliusra várható a tetőzés. De ez nem számon kérhető ígéret tőlem – mondta a miniszter.

Szerkesztőségünkből az alábbi kérdésekre várjuk a miniszter válaszait:

 • Helyesnek tartja-e a kormány B. Nagy László magatartását, aki a teszteredmények ismerete nélkül hagyta el önkéntes házi karanténját és ment be a Parlamentbe? Kocsis Máté azt mondta,  jövő héten már nem biztos a fideszes kétharmad. Hány képviselőt/kormánytagot tesztelnek koronavírus gyanúja miatt?
 • Ha a koronavírus-törvényben rögzítik az Ab elektronikus ülésezését és döntéshozatalát, akkor ez az Országgyűlés esetében miért nem megoldható? A parlamenti elektronikus rendszer lehetővé teszi, hogy egy képviselő az otthonából is törvényt terjesszen be, szavazni nem lehetséges? A parlamentből kizárt képviselők helyett a frakcióvezető szavazhat. Ebben a helyzetben ezt nem lehet kiterjeszteni az esetlegesen megbetegedő képviselőkre is?
 • Gulyás Gergely az alkotmány egyik szövegezője, tehát ha más nem, ő mindenképpen tisztában volt vele, hogy a veszélyhelyzetben hozott rendeletek hatályossága 15 nap. A koronavírustörvényt mégis úgy terjesztették be időben, hogy a 15 napos határidőben maradáshoz szükség lett volna a Házszabálytól való eltérésre. Nem lett volna lehetőségük ezt a törvénytervezetet hamarabb beterjeszteni?
 • Több környező országban a maszk viselése, itthon az egészséges embereket lebeszélné a tiszti főorvos. Mi ennek az oka? Mi a kormány álláspontja?
 • Törvényességi felülvizsgálatot ígértek azon esetekben, amikor helyben a polgármester kijárási tilalmat rendelt el. Törvénytelenül tették ezt a polgármesterek?
 • Karácsony Gergely többször utalt már rá, Budapesten nem elkerülhető a kijárási tilalom. Gondolkodik a (részleges) kijárási tilalom bevezetésén a kabinet? Mi az az esetszám-növekedés, amikor ez bekövetkezhet? Hétfőn a miniszterelnök még nem bocsátkozott becslésekbe a járvány kifutásáról, most már tisztább a kép?
 • Várható-e, hogy a polgármesterek a feladatok mellé központi, pénzügyi segítséget is kapnak?
 • Tekintettel arra, hogy a korlátozások miatti bevételkiesés a legkisebb vállalkozások széles körét érinti, tervezi-e a kormány a katafizetés felfüggesztésének kiterjesztését, akár a teljes kisadózói körre?
 • Az alapanyagellátás elakadása, a korlátozások vagy egyéb okok miatt leálló gyártóüzemeknél, illetve a gyermekük miatt otthon maradtak esetében tervezi-e a kormány, hogy a munkáltató kompenzációt kap, ezzel segítve, hogy ne kényszerüljön a dolgozó elbocsátására vagy fizetés nélküli szabadságra küldésre, mert nem tudja kikalkulálni a leállási időre a bérköltségeket? (Más országokban erre több megoldás született, van, ahol táppénzt biztosítanak, van, ahol az alapfizetés meghatározott hányadát biztosítja az állam.)
 • Tervezi-e a kormány azt, hogy kompenzálja a járvány miatt elmaradó önkormányzati adóbevételek (idegenforgalmi adó, helyi iparűzési adó)?
 • Tervezi-e a kormány az éves szja-bevallás május 20-i határidejének meghosszabbítását?
 • Müller Cecília egy hete jelentette be, hogy hamarosan elkezdődik a lakosság tömeges tesztelése, illetve a mobil mintavevő egységek felállítása. Ez mikorra várható és eddig miért nem teszteltek tömegesen? Hol működik majd ez és kik számára lesz elérhető?
 • Információink szerint még semmilyen szerződést nem kötöttek a járványügyi felajánlást tevő Budai Egészségközponttal, illetve a szintén felajánlást tevő Nagy Elekkel, aki egy 105 szobás harkányi szállodát ajánlott fel. Ez mikorra várható?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!