szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A politikus szerint fontos felkészülni a járvány csúcspontjára, de fontos lenne az is, hogy közben lehetőség szerint ne veszélyeztessék azoknak a pácienseknek a gyógyulását sem, akik nem koronavírusban betegedtek meg.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Ahogy megírtuk, vasárnap menesztették az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) főigazgatóját, Cserháti Pétert, mert nem teljesítette az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) azt az előírását, amely szerint április 15-ig több mint 200 ágyat kellett volna biztosítania az új koronavírussal fertőzött páciensek számára. Nemrég kiderült, hogy az intézetet hétfőtől Kovács Gábor, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főigazgatója vezeti megbízott főigazgatóként.

Az utasítás a Jahn Ferenc kórházat is érintette, ahonnan egyik olvasónk édesapját kedden fogják hazaszállítani a II. Krónikus Belgyógyászati Osztályról. Névtelenséget kérő olvasónk szerint 83 éves édesapja rettenetes állapotban van, egy sztrók miatt fél oldalára lebénult, magatehetetlen.

Kerpel-Fronius Gábor budapesti főpolgármester-helyettes nemrég a Facebookon reagált az Emmi előírására. Mint írta, bár a járványra és a megbetegedések csúcspontjára való felkészülés minden ország, és benne minden nagyváros számára elsőrendű kötelesség, ugyanilyen fontos kötelesség az is, hogy közben

lehetőség szerint ne veszélyeztesse azoknak a betegeknek a gyógyulását sem, akik nem koronavírusban betegedtek meg.

"Budapest és általában a magyar városok helyzete a világban annyiban különleges, hogy a város területén működő kórházak és klinikák állami fenntartásúak. És a kifordult magyar viszonyok között ez azt is jelenti, hogy Budapestnek semmilyen érdemi információja nincs hivatalos forrásból arról, hogy az elsőrendűen budapesti polgárok gyógyítására szakosodott intézményekben mi történik" – írta bejegyzésében.

Kerpel-Fronius szerint egyértelmű, hogy a járvány legnehezebb pontjain nehéz döntéseket kell hozni, és előfordulhat olyan helyzet is, amikor a döntések megkönnyítésére a vezetés speciális irányelveket is kiad.

Ami viszont MA történik, hogy a JELENben minden kétséget kizáróan kezelésre szoruló embereket hazaküldésére köteleznek kórházakat abból a megfontolásból, hogy a JÖVŐBEN esetleg szükség LEHET ezekre az ágyakra, az megengedhetetlen. Ezzel az egészségügyi vezetés közvetlenül veszélyezteti budapesti polgárok életét"

– fogalmazott.

Kerpel-Fronius szerint be kell mutatni, hogy nincs más mód, mint ezektől a kezelésre szoruló emberektől megtagadni a kezelést, és be kell mutatni azt is, hogy

  • a fertőzöttek, intenzív ápolásra szoruló betegek száma olyan nagy,
  • a budapesti kórházak kihasználtsága olyan magas,
  • hogy a hazaküldött ápoltaknál nagyobb túlélési esélyű betegek számára nélkülözhetetlenek ezek az ágyak és intézkedések.

A politikus szerint amíg ez nem történik meg, addig ez "nem más, mint ismert betegek életét közvetlenül veszélyeztető, adatokkal alá nem támasztott, önkényes döntés".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
1000 helyett 1200 lóerős lehet a Mercedes hiperautója

1000 helyett 1200 lóerős lehet a Mercedes hiperautója

Láncra kötve vonszoltak egy félholt kutyát Apcon, a postás mentette meg

Láncra kötve vonszoltak egy félholt kutyát Apcon, a postás mentette meg

Másmilyen volt a Hold tegnap éjjel, mint szokott

Másmilyen volt a Hold tegnap éjjel, mint szokott