szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Olvasónkat, T.-t nagypéntek délután hívták a Jahn Ferenc kórházból, hogy kedden viszi haza a mentő a magatehetetlen édesapját. Azt mondja, szürreális volt a beszélgetés, esélye sem volt ellenkezni. Elképzelése sincs, hogy demens édesanyja mellett hogyan ápolja majd otthon édesapját is, az ünnepek alatt bármilyen előkészület megoldhatatlan volt. A kórház főigazgatója szerint csak azokat küldik haza, akik nem igényelnek folyamatos orvosi felügyeletet.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás
A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Nagypéntek délután fél hatkor hívtak a kórházból, hogy küldik haza apukámat

– mondta névtelenséget kérő olvasónk, T., aki szerint szürreális volt a 2,5-3 perces telefonbeszélgetés.

Semmilyen reakcióra nem volt lehetőségem, ültem, hallgattam, azt hittem, elájulok. Megoldhatatlan feladat elé állítottak.

Az ő édesapját is a Jahn Ferenc kórházból, a II. Krónikus Belgyógyászati Osztályról küldték haza, csakúgy, mint a 24.hu olvasójának édesanyját.

A kórházakban Kásler Miklós miniszter utasítására szabadítják fel az ágyak 60 százalékát a járvány miatt.

T. elmondása szerint 83 éves édesapja rettentes állapotban van, egy stroke miatt fél oldalára lebénult, magatehetetlen. Elképzelése sincs, hogyan fogják otthon ellátni:

Édesapám kicsit nagyobbacska, két szakképzett ápoló kell ahhoz is, hogy átpelenkázzák. Apám cukros, szív- és veseelégtelenségben szenved, nemrég műtötték vastagbélrákkal. Szinte nincs ép szerve, emiatt is folyamatos megfigyelésre szorul. A cukra nemrég annyira leesett, hogy a kórházban is éppen csak meg tudták menteni. Demens édesanyámat is itthon ápoljuk a testvéremmel, erőnkön felül. Már az nagy feladat, hogy őt minél kevesebbet hagyjuk egyedül munka mellett.

Beszélt az édesapjával, aki elmondta, hogy az orvosa valakivel körbejárta az osztályt, és elhangzott, hogy akit tudnak, hazaküldenek. A férfi ekkor szólt, hogy náluk nem olyanok a feltételek, és szerinte nincs is olyan állapotban, amit ott helyben nem vitattak. Ezután kapta a telefonhívást T.

Elmondása szerint nem kérdezte meg a telefonáló, hogy tudják-e fogadni az édesapjukat kedden, amikor hazaviszi a mentő, hanem gyorsan letette a telefont arra hivatkozva, hogy 76 családot kell értesítenie. T. amiatt is kétségbe esett, hogy a négynapos ünnep miatt sem tud felkészülni a "lehetetlenre", vagyis édesapja ellátására:

Oké, veszek majd egy gumilepedőt, de hogy rakom be alá és hogy cserélek pelenkát, ha föl sem tudom emelni?!

Édesapja fél éve kapott sztrókot, azóta van kórházban. Miután a járvány miatt felvételi tilalom van, nem is tudja más kórházban elhelyeztetni. "Azóta nem keveset sírok" – mondta az 52 éves férfi.

Frissítés: a Jahn Ferenc kórház főigazgatója hétfő este küldött választ megkeresésünkre, azt írta, csak az otthon ápolható betegeket adják ki. Ralovich Zsolt főigazgató hozzátette,A járvány megfékezése, a járványkórházi feladatok ellátása, a dolgozók és kiemelten a 65 év feletti betegek egészségének védelme érdekében rendelték el a csepeli telephelyen április 10-én a feltétlen kórházi kezelést és orvosi felügyeletet nem igénylő, otthon ellátható betegek "lehetőség szerinti elbocsátását."

Az operatív törzset is megkerestük, hogy országosan hány beteget küldenek haza, de onnan még nem kaptunk választ.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kutyaviadal-szervezőkön ütött rajta a TEK

Kutyaviadal-szervezőkön ütött rajta a TEK

Havazás jöhet a Dunától keletre

Havazás jöhet a Dunától keletre

Hamarabb veszíthetik el leveleiket a fák ősszel a globális felmelegedés miatt

Hamarabb veszíthetik el leveleiket a fák ősszel a globális felmelegedés miatt