szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az egészségbiztosítási alapkezelő nyilvántartását nézve Kásler rendelete nyomán a kórházi ágyak nem 2, hanem legalább 13 százalékából kellett hazaküldeni embereket.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatsorai cáfolják az Emberi Erőforrások Minisztériumát: sokkal több beteget küldtek haza a kórházakból, mint az Emminél állítják – írja a Népszava. A lap úgy tudja, a NEAK nyilvántartása szerint idén februárban összesen 77,1 százalékos volt az összes, 67 500 kórházi ágy kihasználtsága. Az aktív ágyak 71,7 százalékán feküdt beteg, a krónikus osztályok pedig 85,5 százalékos kihasználtsággal működtek.

Ehhez képest az Emmi a szerda esti közleményében nem a legfrissebb, februári, 77,1 százalékos ágykihasználtsági adatsort idézte, hanem a tavalyi állapotot. Azt írták: „a magyar kórházi ágyak kihasználtsága tavaly 66 százalékos volt, ami azt jelenti, hogy a kórházi ágyak 34 százaléka eleve üresen állt”. A tárca szerint a koronavírus-járvány magyarországi megjelenése után sok beteg önként mondott le a műtétről, így március végére további 24 százalékkal nőtt a szabad ágyak száma. Így amikor Kásler Miklós emberminiszter elrendelte a 60 százalékos felszabadítást, akkor a minisztérium szerint az összes ágy 58 százaléka már üres volt, tehát csak 2 százaléknyit kellett kiüríteni.

Az Emmi a közlemény alapján az összes kórházi ágyak 24 százalékára értette, hogy pluszban felszabadult márciusban, de a NEAK februári adatai alapján még így sem jön ki a 2 százalék: ekkor Kásler rendelete nyomán az ágyak 13,1 százalékából kellett hazaküldeni betegeket. Ez összesen több mint 8800 embert jelent.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Boltokban árulja fedélzeti menüjét a Finnair

Boltokban árulja fedélzeti menüjét a Finnair

Szociális háló nélkül nagy baj lehet a munkaerőpiac átalakulásából

Szociális háló nélkül nagy baj lehet a munkaerőpiac átalakulásából

Ha túl gyorsan lemerül a telefonja, az nagyon rosszat is jelenthet

Ha túl gyorsan lemerül a telefonja, az nagyon rosszat is jelenthet