szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

David Sassoli a magyar koronavírus-törvényről szóló vitára hívta meg a kormányfőt. Az ügy előzménye Varga Judit igazságügyi miniszter nyilatkozata.

Az Európai Parlament elnöke, David Sassoli Orbán Viktor magyar miniszterelnökre is számít a magyar felhatalmazási törvényről, valamint a magyar jogállamiság helyzetéről szóló csütörtöki vitán. Sassoli ezért levélben érdeklődött a kormányfőnél,

részt tud-e venni a csütörtök reggeli, 9 órára tervezett eseményen.

Orbán lényegében Varga Judit igazságügyi miniszter nyilatkozata miatt kapta a meghívót. Varga az MTI-nek néhány napja ugyanis azt mondta, az EP a magyar kormány mellőzésével akar ítéletet mondani Magyarország felett a koronavírus-járvány közepén.

Varga nehezményezte, hogy “az Európai Parlament balliberális többsége úgy kíván ítéletet mondani Magyarország felett, hogy a tisztességes eljáráshoz fűződő legalapvetőbb elvet semmibe véve, nem teszi lehetővé a magyar kormányzati álláspont megjelenítését a brüsszeli vitában”.

Varga szeretett is volna felszólalni az ülésen, akár személyesen, akár online bejelentkezéssel, ezt azonban az EP szocialista elnöke, David Sassoli elutasította – közölte akkor a miniszter az MTI-vel. Szerinte egy demokratikus vita alapja, hogy az érintett félnek lehetőséget kell adni arra, hogy elmondhassa véleményét. Az Európai Parlament azonban, "nem először, szembe menve az európai alapértékekkel," nem kívánja biztosítani ezt a lehetőséget – vélekedett Varga Judit.

Sassoli a május 12-i keltezésű levelében ugyanakkor arról írt: fontosnak tartja, hogy a magyar fél is kifejthesse álláspontját a vitán, ők azonban – a korábbi gyakorlatnak megfelelően – állam- vagy kormányfői részvételre számítanának.

Ezért aztán azt kérdezte Orbántól, el tud-e menni a csütörtöki vitára.

Az Index Eurológus nevű blogja azt írja, az EP-képviselők, az Európai Bizottság vagy az EU soros elnökségének tagja szólalhat fel a plenáris ülésen a szabályok szerint, ám tiszteletből az állam- és kormányfőknek is megadják a lehetőséget,

ha az állami vezetők jelzik, szeretnének hozzászólni.

Miniszter vagy államtitkár esetében viszont az EP elnökének döntésétől függ a részvétel.

Sassoli levelében arra is emlékeztette Orbánt, hogy a koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések ellenére csak a személyes részvétel engedélyezett a vitán az Elnökök Értekezletének legújabb döntése értelmében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
36 ember fertőződött meg egy házibuliban Győr-Moson-Sopron megyében

36 ember fertőződött meg egy házibuliban Győr-Moson-Sopron megyében

Autóbaleset részese volt Benkő Tibor honvédelmi miniszter

Autóbaleset részese volt Benkő Tibor honvédelmi miniszter

Ukrajna a vörös zónába sorolta Magyarországot

Ukrajna a vörös zónába sorolta Magyarországot