Tetszett a cikk?

A főpolgármester szerint itt az ideje annak, hogy a kormány összeszedje a bátorságát ,és végre a nyitás mellett döntsön Budapesten is. Karácsony arról beszélt a sajtónak, hogy politikailag motivált felelőtlenség az, hogy a kormány ül a kórházi fertőzöttséget bizonyító adatokon.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Karácsony Gergely főpolgármester csütörtök délután online sajtótájékoztatót tartott, ahol arról beszélt, hogy az elmúlt napokban sok mindent meg lehetett tudni a koronavírus természetéről. A napvilágra került adatok és információk birtokában a városvezető azt mondta, Magyarországon a lakossági fertőzésszám alacsony, „lasszóval kell fogni azokat, akik átestek a koronavíruson”, sokkal jelentősebb az intézményi fertőzöttség.

Karácsony a négy orvosegyetem országos, reprezentatív tesztelésére, valamint a Válasz Online által megszerzett táblázatára alapozva mondta ezt. Ez utóbbi arról szólt, hogy a kórházakban sokkal nagyobb a fertőzöttségi szint, mint az idősotthonokban. Jellemző, hogy egyik adatot sem a kormány hozta nyilvánosságra, Karácsony szerint a kabinet csak „ül az adatokon, manipulatívan hozza azokat nyilvánosságra”. Szerinte ez

politikailag motivált, felelőtlen viselkedés ez.

Hozzátette, természetesen vannak fertőzöttek a lakosság körében is, de az szerinte példátlan, hogy a kórházakban sokkal jelentősebb ez a fertőzés, mint az idősotthonokban.

Sokan nem gyógyulni mentek a kórházakba, hanem ott kapták el a koronavírust – mondta.

Eddig is több száz ember halt meg kórházi fertőzésben – emlékeztetett –, és ez most, a koronavírusjárvány idején sincs másképp. Már március első napjaiban volt regisztrált kórházi fertőzés, ehhez képest felfoghatatlan a kormányhivatal március végi közleménye Karácsony szerint, amikor azt mondták: felesleges költség és megalapozatlan elvárás az, hogy teszteljék azokat, akik a kórházakból kerülnek vissza az idősotthonokba.

A fertőzés először volt általános a kórházakban, csak utána került az idősotthonokba – mondta, és „ezt a kormány pontosan tudta”. Most szerinte az a cél, hogy elzárják a járvány útját a kórházak és az idősotthonok között.

A főpolgármester szólt a fővárosi enyhítésekről is. A csütörtöki Kormányinfón kiderült ugyanis, hogy a kormány Pest megyében is enyhítéseket vezet be, hétfőtől az ország teljes területén nyitnak az éttermek, kávézók, parkok, játszóterek és szállodák, kivéve Budapesten. Ugyanis a kabinet elhalasztotta a fővárosi nyitás időpontját, csütörtök délután háromig várták a főpolgármester és a kerületi polgármesterek javaslatát erről. Azt is közölte: a főpolgármester javaslata nem egyértelmű.

Karácsony már tájékoztatója előtt azt közölte, nem érti Gulyás reakcióját, "a kormány vagy töketlen, vagy politikai alapon bünteti a budapestieket". A most újból hangsúlyozta, óvatosan, fokozatosan, de el kell indulni a nyitás irányába, erről pedig már szerdán reggel tájékoztatta a minisztert, ez a Budapest Restart programban szerepel. „Az én álláspontom is egyértelmű” – replikázott Gulyásnak. 

Újságírói kérdésre az is kiderült, azok a kerületi polgármesterek, akiknek a véleményét megismerte Karácsony (fideszesek és ellenzékiek is), mind az óvatos nyitás pártján állnak.

A városvezető a kormánnyal partnerségben szeretne dönteni a nyitásról, de a hvg.hu azon kérdésére, hogy például a szerdai, 12 órán át tartó kormányülésre, ahol erről vitázott a kabinet, meghívták-e, vagy kérte, hogy hívják meg, azt mondta:

olyan buliba, ahová nem hívnak, nem megyek.

De azt reméli, a kormány összeszedi a bátorságát, és hétfőn végre döntenek a budapesti enyhítésről is.

Karácsony bejelentette, hogy a mostani hétvégén lezárják a pesti alsó rakpartot az autók előtt és azt a gyalogosoknak, bicikliseknek adják át, hogy a város más pontjain a jó időt élvező emberek ne zsúfolódjanak össze. De napirenden van a kerületi parkok és sportpályák megnyitása is.

Ha pedig szeptemberben újra kinyitnak az iskolák, azt javasolja a kormánynak, fontolják meg, hogy a reggel 8-as iskolakezdést csúsztatják, hogy a tömegközlekedésben se alakuljon ki nagy tömeg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!