T. R.
T. R.
Tetszett a cikk?

A vendéglátóhelyek a belső részeket is megnyithatják, nyitnak a parkok és játszóterek is. Budapestről később döntenek.

Koronavírus-világjárvány
Már meghaladja az ötmilliót a koronavírussal megfertőzöttek száma a világon, és több mint háromszázezren vesztették életüket a betegség miatt, a járvány gazdasági hatásai pedig felbecsülhetetlenek. A járvány terjedése már több országban lassul, több helyen elkezdték enyhíteni a korlátozásokat, Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartson velünk, olvassa cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

A szerdai kormányülést követően tart Kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. A tárcavezető a tájékoztatót azzal kezdte, hogy szerdán 12 órán keresztül ülésezett a kormány.

Enyhítés vidéken, Budapest lebeg

A kormány azt állapította meg, hogy 64 nappal a veszélyhelyzet kihirdetése után csökken a fertőzések, a halálesetek és az aktív esetek száma, ez pedig annak köszönhető, hogy a magyarok betartották a szigorú korlátozásokat. Külön köszönetet mondott a Budapesten és a Pest megyében élőknek.

A vidéki enyhítések elmúlt 11 napjáról azt mondta, az élet visszaigazolta azt, hogy az ottani lazítás jó döntés volt. A legtöbb fertőzött pedig továbbra is Budapesten van – tette hozzá.

A védőtávolság fenntartása továbbra is indokolt, ahogyan az arc eltakarása is, ezeken a jövőben sem változtatnak – mondta.

A Pest megyei fertőzöttségi adatok közelebb állnak a vidéki adatokhoz, ezért a jövőben ezt egy egységként kezelik, a fővárosról pedig azt mondta, a kerületi polgármesterek és a főpolgármester délután háromig küldhetik el véleményüket, hogyan lazítsanak.

Változás hétfőn jöhet a fővárosban – mondta.

Gulyás szerint Karácsonynak nincs konkrét álláspontja, milyen típusú változások jöjjenek, ami Tarlósról nehezen lett volna elmondható.

Az ország többi részén további enyhítés jöhet: a vendéglátóhelyek a belső, zárt részeit is megnyithatják (de fontos a maszkviselés; evés közben nem), ahogyan a parkok és a játszóterek is megnyithatnak hétfőtől, a szállodákba is be lehet majd menni.

200 főig rendezhető esküvő és lagzi június 1-jétől, jelentette be Szentkirályi Alexandra, de csak vidéken és Pest megyében.

Kommunisták és az EU

Elkeserítő – mondta Gulyás arról, hogy az Európai Bíróság azt mondta ki csütörtökön, hogy a magyar állam jogellenesen tart őrizetben menedékkérőket Röszkénél. A miniszter szerint az EU arra akarja kényszeríteni Magyarországot, hogy menekülteket fogadjon be.

Hazánk ellen pedig boszorkányüldözés zajlik Európába, mondta a miniszter arról, hogy az EP-ben Magyarországról vitáznak, a felhatalmazási törvényről.

Még a kommunisták is adtak a formaságokra – mondta.

Kérdések

Lesznek nyáron gyermektáborok? Lehetnek. Egyelőre a kormány csak arról döntött, hogy a nem ottalvós táborokat lehet megtartani, de hamarosan azt is megvizsgálja a kabinet, hogy lehet-e olyan tábort is tartani, ahol a gyermekek ott alszanak.

Nyithatnak az iskolák? Erről egyelőre nem döntött a kormány, a biztos az, hogy a pünkösdhétfőt követő keddig zárva maradnak az intézmények. A tanévet azonban akkor is le lehet zárni, ha nem mennek vissza a diákok az iskolába.

Szóba került a gyöngyöspatai ügy is. A Kúria ugyanis nemrég kimondta, ki kell fizetni a gyöngyöspatai roma diákoknak megítélt kártérítést. „A kormány nem tud mást tenni” Gulyás szerint, mint hogy tiszteletben tartja a kúriai döntést, és magára nézve is kötelezőnek tartja. De az ítélet tartalmával nem ért egyet, szerinte ebben az ügyben csak vesztesek vannak. „Van helye törvénymódosításnak” – tette hozzá. A kúriai döntés szerinte mindenkire nézve káros, a cél, hogy ha valakit az oktatásban ér kárt, akkor a kártérítést is oktatásban kapja.

Mi a véleménye a kormánynak a Karácsony-tervről, ami arra vonatkozik, hogyan nyitná újra a fővárost a főpolgármester. Szerinte Karácsonynak nincsenek konkrét elképzelései, de mintha a nyitás pártján állna. „Érdeklődéssel olvasunk mindent a főpolgármestertől.”

Vannak a gödin kívül, akit érintene a Semjén-féle törvényjavaslat? Gulyás szerint régi igazságtalanságot orvosolna a törvényjavaslat, ráadásul csak a jövőbeni beruházásokat érintené a változás. „A módosítás csak azt teszi lehetővé, hogy a nagy adóbevételeket helyben több településen lehessen szétosztani.”

Eddig mit mondtak a kerületi polgármesterek az újranyitásról Budapesten? Vannak, akik egyértelműen és világosan elmondták, mit gondolnak, de Karácsony „érdekes stílusban írt hosszú levelet”. De a többség a nyitás mellett érvel – mondta.

Romlott volna 2010 óta a kormányzás minősége Magyarországon? A Bertelsmann Alapítvány friss tanulmánya szerint igen, de Gulyás szerint ezt nem is lehet komolyan venni, közepes minőségű, vicces írás ez – mondta. Nem örülnek a tanulmánynak, de együtt tudnak élni vele.

A kormány az egyszerhasználatos műanyagok betiltásáról döntött január 1-jével, de ezt nem jószándékában tette a kormány, EU-s előírás. „Erre kényszerültünk” – mondta.

Rogánék hivatalának a vezetésével adhatják el a Bahart értékes ingatlanjait, írtuk nemrég. Erről Gulyás azt mondta, a Bahart nyilvános pályázatot ír ki a kikötők üzemeltetésére, de a kikötők nem kerülnek az üzemeltetők tulajdonába. (Négy kikötőt azonban bezárnak, jegyezte meg.) Az önkormányzatokat pedig elővásárlási jog illeti meg.

Hogyan jut el a védőfelszerelés az egészségügyi dolgozókhoz? Minden kórháznak legalább 10 napnyi tartalék áll rendelkezésre, amit folyamatosan pótolnak is. „Ma nincs olyan kórház, ahol legalább 10 napos tartalék nem állna rendelkezésre.”

Facebook-véleményeket vonnak eljárás alá rémhírterjesztés miatt. Mi erről a kormány véleménye? Rémhírterjesztés és közveszéllyel fenyegetés miatt is több eljárás van folyamatban. „Egy jogállamban előfordul, hogy valaki hibázik” – mondta Gulyás arra vonatkozóan, hogy az ügyészség szerint nem követett el bűncselekményt a rémhírterjesztés címén bevitt szerencsi férfi. Szerinte hamar korrigálták ezt a hibát.

Komoly a második hullám veszélye, mondta a miniszter. Most úgy tűnik, csökken a járványveszély, az egészségügyben szabaddá tett ágyakat újra el lehet foglalni, de rugalmasságra van szükség – mondta.

Mikor térhet vissza a sajtó a Kormányinfókra? Gulyásnak még a legellenzékibb sajtómunkatárs is hiányzik, reméli, mielőbb visszatérhet a sajtó, de nem tudott pontos dátumot mondani.

A román parlament Trianon-emléknappá nyilvánította június 4-ét. Erről kérdezték Gulyást. A tárcavezető erről azt mondta, egyetért Kelemen Hunorral, aki azt mondta, ha Románia erős állam lenne, büszke lenne az államalkotó nemzetiségiekre.

Müller Cecília és Merkely Béla is arról beszélt, már nincs járvány. Ennek fényében a kormány pedig tervezi fenntartani a járványügyi veszélyhelyzetet? Ez lapunk kérdése. Gulyás szerint a veszélyhelyzet azért szükséges, mert többletjogokat ad a kormánynak, például kijárási korlátozást lehetett elrendelni. „Ennek a helyzetnek a fenntartására szükség van”, de nem tudni, meddig. Arra célzott, június végén, ha nem változik a járványügyi helyzet, akkor véget érhet a rendkívüli jogrend.

Az állami informatikusképzésnek az a célja, hogy csökkentsék a munkanélküliséget, átképzéssel. Aki elvégzi a nyolchetes tanfolyamot, további ingyenes képzést végezhet.

A Magyar Hang arról kérdezett, hogy több kórházba lélegeztetőgép helyett légzést segítő gépek érkeztek. Gulyás azt mondta, a járvány elején 2800 lélegeztetőgép állt rendelkezésre itthon, járványügyi szakemberek pedig arra hívták fel a kormány figyelmét, hogy 8000 gépre van szükség, ha elszabadul a járvány. Ezért a kormány lélegeztetőgépeket vásárolt, ma 5000 körül van az országban a lélegeztetőgépek száma. „Ez további néhány ezerrel bővülni fog” – mondta, a járvány második hullámának idejére elérhetik a kívánt nyolcezres számot. De a légzést segítő gépekről egy szót sem ejtett.

A veszélyhelyzet végéig marad az ingyenes parkolás – mondta.

Elkészült a trianoni emlékmű, de nem június 4-én avatják, hanem a tervek szerint augusztus 20-án.

A kormány a saját prognózisa alapján szabta át a jövő évi költségvetést, de a kormány sem egyértelmű abban, hogy növekedés vagy recesszió lesz. A Pénzügyminisztérium háromszázalékos recesszióval számol, ez a hivatalos álláspont.

Tervez a kormány válaszlépést, amiért Varga Judit nem szólalhatott fel az EP-ben? Gulyás szerint ez nem fair álláspont, ellenkezik az európai alapértékekkel is, az egész EU-nak károkat okoz.

A Kormányinfó előtt ezeket a kérdéseket küldtük el szerkesztőségünkből:

  • Két embert is elvittek a rendőrök álhírterjesztésért, miközben egyikük a véleményét osztotta meg, másikuk pedig a kórházi ágyak felszabadításáról írt a Facebookon. A kormány álláspontja szerint a véleményközlés is álhírterjesztésnek minősül? Eddig hány alkalommal fordult elő, hogy rémhírterjesztés miatt a rendőrség a lakásán keresett fel állampolgárokat, előállította őket?
  • Müller Cecília és Merkely Béla is arról beszélt, már nincs járvány. Ennek fényében a kormány pedig tervezi fenntartani a járványügyi veszélyhelyzetet?
  • Mi alapján állítja a Miniszterelnökség, hogy a különleges gazdasági övezetek kijelöléséről és működéséről szóló módosítócsomag nem érinti a megyei jogú városokban és a fővárosban megvalósuló beruházásokat, adva, hogy a javaslatcsomag szövege a megyei jogú városokat nem is említi, a főváros esetében pedig expliciten lehetővé teszi különleges gazdasági övezetek kijelölését?
  • A kormány szerint összeegyeztethető-e az önkormányzatiság alkotmányos alapelvével, hogy a különleges gazdasági övezetek esetében önkormányzati bevételek, vagyonelemek és jogkörök kerülnének magasabb közigazgatási szintre (a települési önkormányzatoktól a megyei önkormányzatokhoz)?

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Grafikus, térképes, művészi ábrázolásokkal segítenek eligazodni a Bibliában

Grafikus, térképes, művészi ábrázolásokkal segítenek eligazodni a Bibliában

Deutsche Welle: Egy összeesküvés-elmélet került politikai rangra Magyarországon

Deutsche Welle: Egy összeesküvés-elmélet került politikai rangra Magyarországon

Havi tízmilliót éget el éttermei túléléséért Gerendai Károly

Havi tízmilliót éget el éttermei túléléséért Gerendai Károly