szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tíz magyarnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést az elmúlt 24 órában, két idős beteg pedig elhunyt. Az operatív törzs napi sajtótájékoztatóján ismereti a járvány legújabb fejleményeit.

Koronavírus-világjárvány
Már több mint 9 millió embert fertőzött meg és csaknem félmillió beteg halálát okozta a 2019 végén kitört koronavírus-járvány világszerte. A pandémia felbecsülhetetlen gazdasági károkat okozott annak ellenére, hogy a járvány csillapodásával már egyre több országban elkezdték enyhíteni a korlátozásokat. Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

Újabb 10 magyarnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, 3931 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 2 idős beteg, ezzel 534 főre emelkedett az elhunytak száma.  Az aktív fertőzöttek száma 1207 főre csökkent az országban, 2190-en már meggyógyultak. Jelenleg 414 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 24-en vannak lélegeztetőgépen.

Az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóját Kiss Róbert a mai kormányülés ismertetésével kezdte, amin a járvány elleni védekezéssel is foglalkoznak. Erről azonban majd a csütörtöki kormányinfón számol be Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter. A rendőr alezredes ezután a napi rendőrségi adatokat sorolta fel, ide tartozik, hogy rémhírterjesztés miatt már 120 büntetőeljárást indítottak.

Müller Cecília országos tiszti főorvos kezdetnek a napi számokat sorolta fel. Rendkívül kedvező hírnek nevezte, hogy csak 10 újabb esetet igazoltak és magas a gyógyultak száma.

Kedvező tendenciát lát az idősotthonokban is, mert már jó ideje 33 a koronavírus-fertőzéssel érintett idősotthonok száma az országban.

Az 5991 főből, aki ebben a 33 idősotthonban lakik, összesen 899-en váltak pozitívvá a járvány alatt. 468-an gyógyultak, sokan visszakerültek az intézménybe.

Az egészségügyi ellátások is folyamatosan bővülnek – tette hozzá a tiszti főorvos.

Müller Cecília ezután a világadatok ismertetésével folytatta, már több mint hatmillió fertőzöttet tartanak nyilván, szinte naponta 100 ezer fővel emelkedik a számuk. Már majdnem 380 ezer ember halt meg a világon a fertőzés miatt. Európában eddig kétmillió, az Egyesült Államokban 1 millió 800 ezer a fertőzöttek száma, őket Brazília és Oroszország követi.

"Még nem lélegezhet fel a világ" – tette hozzá.

Ha az új eseteket nézzük, akkor leginkább az Amerikai Egyesült Államok érintett. Müller szerint a magyarországi adatok nagyon kedvezőek, bizonyosan az első hullám végén vagyunk.

A tiszti főorvos ezután a felsőoktatási vizsgákra tért ki. Fontos, hogy a vizsgákat úgy szervezzék meg, hogy egy teremben egyszerre a vizsgáztatón kívül maximum két ember legyen. A vizsgáztatónak ajánlott, viszont nem kötelező a maszk és mindenkit arra kérnek, hogy vigyen saját eszközt, szellőztessenek gyakran és a diákok ne verődjenek össze, tartsák a távolságot egymástól.

Az újságírói kérdések következnek:

Az Origónak Müller elmondta: a legidősebb gyógyult beteg Magyarországon 102 éves.

A második hullámról a tiszti főorvos annyit tudott mondani, hogy valószínűleg köztünk marad a vírus és elképzelhető, hogy a téli szezonban az influenzával együtt megjelenik majd. Mindenképpen készülünk rá, és hasznosítjuk az eddigi tapasztalatokat – mondta Müller. Később még hozzátette, hogy a már megszerzett ismeretek birtokban átértékelik az eddigi tapasztalatokat, ide tartozik az egészségügy felkészítése is.

Kiss Róbert az Inforádió kérdésére kiemelte: a magyarok szabadon beutazhatnak Horvátország területére, de aki visszajön, annak hatósági házi karanténba kell vonulnia.

Ha valaki karanténban van, akkor a szolgáltatók bemehetnek a lakásba, hogy hibát hárítsanak el. Hozzájuk csak annyi a kérés, hogy viseljenek maszkot és kesztyűt.

Hamarosan azokat az idősotthonokat is szűrik majd, ahol nem regisztráltak fertőzést – mondta a Heves megyei Hírlap kérdésére Müller.

Az operatív törzsnek a hvg.hu is küldött kérdést. Azt szerettük volna tudni, hogy a múlt hét óta talált regisztrált fertőzöttek milyen arányban köthetők intézményekhez (kórházhoz, idősotthonhoz, más szociális intézményhez). Erre ezúttal sem kaptunk választ.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
hvg.hu Itthon

Operatív törzs: Minden ötödik hazai koronavírusos 80 év feletti

Március előtt nem volt az országban a vírus, a járvány lecsengő szakaszban van, a fertőzöttek 58 százaléka nő, minden ötödik 80 év feletti, és a tánciskolák működhetnek, de csak egészségesen látogassuk az órákat – derült ki a az operatív törzs keddi tájékoztatóján.

Videó: 363 km/h-nál veszi el a gázt a sofőr az Audi RS7-ben

Videó: 363 km/h-nál veszi el a gázt a sofőr az Audi RS7-ben

Amilyen hirtelen jöttek, olyan hirtelen ki is múltak az autósmozik

Amilyen hirtelen jöttek, olyan hirtelen ki is múltak az autósmozik

Online konferencián mondja el Orbán, mit gondol Európáról

Online konferencián mondja el Orbán, mit gondol Európáról