szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kásler Miklóst az ellenzéki pártok kiosztották hétfőn. Ungár Péter LMP-s képviselő három hazugságot fedezett fel a miniszter egyetlen mondatában.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az emlőrák szűrését, a mammográfiát lehet, hogy halasztották, de ennek nincs következménye – mondta Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások minisztere a közrádióban, a koronavírus-járvány elleni védekezésről értekezve.

Felfoghatatlan, hogy egy olyan ember, aki évtizedeken át vezetett onkológiai intézetet, nincs tisztában azzal, hogy mivel jár, ha egy daganatos megbetegedést nem fedeznek fel időben

– kommentálta a Demokratikus Koalíció a miniszteri eszmefuttatást. A Dobrev Klára, DK-s EP-képviselő által aláírt közlemény szerint Káslernek tudnia kéne, hogy "amit mondott, az nem igaz", elejtett véleménye így a súlyos alkalmatlanságáról árulkodik. Magyarországon komoly pénzeket költöttek korábban olyan kampányokra, amelyek felhívják a figyelmet a szűrések fontosságára, a miniszternek ezzel is tisztában kell lennie, részletezi Dobrev.

Ungár szerint is hazudik Kásler

Káslert amiatt is napok óta bírálják, mert a kormány ígéretével szemben nem minden egészségügyi dolgozónak jár majd az az 500 ezer forintos juttatás, amelyet a koronavírus-járványban tanúsított helytállásuk miatt érdemeltek ki. A gyógyszerészeknek például nem jár az 500 ezer forintos juttatás, amiért kivették a részüket a koronavírus elleni küzdelemből – derült ki egy hétfőn megjelent Kásler-interjúból. A miniszter a Demokrata.hu-nak kifejtette, hogy a gyógytornászok, az idősotthoni dolgozók és a házi segítségnyújtók sem kapnak jutalmat, méghozzá azért, mert a fenntartójuk nem az állam, hanem valamelyik egyház, vállalkozó, egyesület vagy önkormányzat.

A miniszternek ebbe az egy rövid mondatba sikerült három hazugságot belesűrítenie

–  értékelte a miniszter munkáját hétfőn az LMP is. Ungár Péter országgyűlési képviselő írta alá a közleményt, amelyben kifejti: egyrészt a szociális intézmények jelentős része állami fenntartású, amit miniszterként illene tudnia. Másrészt az állam akár az önkormányzati fenntartásúak esetében is biztosíthat forrást a béremelésre, de nem ezt teszi. Ungár szerint tehát politikai bosszúból, válsághelyzetben vonják el az önkormányzatok forrásait, hogy semmiképp ne kapjanak béremelést az ott dolgozók - a politikus szerint ezt tartja a harmadik hazugságnak.

A jutalom elmaradását a DK is szóvá tette. A párt követeli, hogy minden egészségügyi dolgozó kapja meg az 500 ezer forintos plusz juttatást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!