szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hétfőn hallgatta meg a magyar kormány és az Európai Parlament képviselőit az Európai Bíróság abban a perben, amit a magyar fél a jogállamiságról szóló jelentés elfogadása után indított.

„Határozott és erős jogi érvekkel készülünk a holnapi tárgyalásra. Bízom benne, hogy az uniós intézmények magukra nézve is kötelezőnek tekintik a jogállamisági elveket, köztük az eljárási szabályok átláthatóságát, amelyek tiszteletben tartását oly nagy lelkesedéssel kérik számon másokon” – írta vasárnap az igazságügyi miniszter abban a bejegyzésében, amelyben az Európai Unió Bíróságának hétfői tárgyalási napjára hívta fel a figyelmet. Most került ugyanis a bíróság elé a Magyarország megsemmisítési keresete az úgynevezett Sargentini-jelentés elfogadásának ügyében. A magyar fél azt vitatja, hogy a szavazáskor megvolt az elfogadáshoz szükséges kétharmados többség az Európai Parlamentben.

Hétfőn tárgyal arról az Európai Bíróság, hogy a kormány szerint érvénytelen volt a Sargentini-szavazás

Varga Judit igazságügyi miniszter szerint „a hazug Sargentini-jelentést az EP bevándorláspárti többsége erőltette át azért, hogy ezzel is nyomást gyakoroljon Magyarország bevándorlás politikájára”.

A tárgyalásról beszámoló Eurológus szerint „a határozott és erős jogi érvekre” nem volt szükség Luxemburgban, mivel az ilyen tárgyalások alkalmával a bíróság tagjai kérdéseket tesz fel a feleknek, más témákról nem esik szó. Az unió ügyeivel foglalkozó blog azt írja: „A bíróság azokkal a területekkel kapcsolatban fogalmaz meg kérdéseket, amelyekre vonatkozóan vélhetően vita van a tanácson belül, vagy kevés a felek által már benyújtott és előadott információ.”

A tárgyaláson – olvasható a cikkben – az Európai Parlamentnek azt az álláspontját járták körül, amely szerint a magyar kereset korai, nics ugyanis olyan jogi aktus, amit megtámadhatnának. Azzal érveltek, hogy a Sargentini-jelentés csak egy felszólítás az Európai Tanács tagjai számára arra, hogy folytassák le a 7. cikk szerint eljárást. Megtámadni szerintük csak majd az esetleges döntést lehetne, hivatkozva akár a szavazásról szóló kifogásokra.

A blog szerint háromféle döntést hozhat a bíróság: minősíthetik a magyar keresetet

  • elfogadhatatlannak,
  • elfogadhatónak de nem megalapozottnak és
  • elfogadhatónak és megalapozottnak.

Lehóczki Balázs, az Európai Bíróság sajtóreferense azt közölte a lappal, hogy az ügyben október 12-én ismerteti véleményét Michal Bobek, a bírói tanács cseh főtanácsnoka. Az ítéletet egy későbbi időpontban hirdetik ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!