szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az Index volt főszerkesztője szerint Spéder Zoltán idején annyiban volt más a helyzet, hogy a lapnak még volt valamekkora gazdasági függetlensége.

Index-botrány
Alig néhány hónap telt el azóta, hogy az Index főszerkesztőjének kirúgása miatt felállt a szerkesztőség és új hírportál indított Telex néven, máris menesztették a helyükre kinevezett vezetőket az Index éléről. Szűk fél év alatt tehát két fordulatot is megélt Magyarország egyik vezető hírportálja - kövesse velünk az eseményeket cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az Index körül már 2010-ben, sőt, valamivel a Fidesz győzelmét hozó választások előtt megjelent a mai kormánypárt, és azóta a lap, ha változó mértékben is, de folyamatosan kitett a hatalomnak - mondta a Klubrádiónak Uj Péter. Korábban szintén a Klubrádiónak arról beszélt, hogy a Fidesz megint szorított egyet a fojtófogáson, de nem gondolja úgy, hogy a lap a Népszabadság sorsára jutna.

Az Index korábbi főszerkesztőjével, alapítójával azután készítettek ismét interjút, hogy az új vezérigazigató, Ződi Zsolt egy héttel a kinevezése után, kedden lemondott. Az Index azóta vezérigazgató nélkül működik.

Uj Péter szerint a NER nem akar még egy Origót csinálni a portálból, mert az előbbin megjelenteknél „nagyobb marhaságokat nem lehet írni”.  Úgy fogalmazott:

látszik viszont, hogy a Fidesz-médiavilágban van a „Népszava-ATV-modell”, amelynek egyik jellemzője, hogy a háttérben álló médiacég anyagilag közvetlenül, vagy közvetetten, de elég nyilvánvaló módon kapcsolódik a hatalomhoz.

Uj Péter szerint ennek a modellnek van egy másik fontos vonása is, hogy miközben az adott médium hangvételében kifejezetten ellenzékinek tűnik, kívülről mégis kontrollálható, bizonyos, a hatalom számára kínos, érzékeny témák esetén kézben tartható.

Kommunikációs trükk vagy tényleg rossz anyagi helyzetben van az Index?

Készpénzproblémái vannak az Indexnek - árulta el ország-világ előtt a lapot tulajdonló alapítvány vezetője, Bodolai László, mikor kiderült, az Index egy hete kinevezett vezérigazgatója az anyagi helyzetet látva távozott a cégtől. Egyelőre nem tudni, hogy ezt a problémát hogyan oldják meg. Megnéztük, hogy a nyilvános számok alapján milyen helyzetben van valójában az Index.

A volt főszerkesztő, alapító szerint Spéder Zoltán tulajdonlása idején annyiban volt más a helyzet, hogy az Indexnek még volt valamekkora gazdasági függetlensége. “Márpedig ha ez megszűnik, akkor minden továbbiról fölösleges beszélni – a gazdasági függőség és függetlenség a kulcs”.

Ott van nagyjából kétszáz ember az Indexnél, ha nem kapnak fizetést másnap, mit tudnak csinálni?”

– tette fel a kérdést Uj.

Szerinte bizonyos fokig a gazdaság nagy része ki van szolgáltatva a hatalomnak, de így sem arról van szó, hogy az direktben, “észak-koreai módon határozhatná meg az egyes szereplők sorsát”. A kormánynak nincs minden gazdasági tevékenységre közvetlen ráhatása, bár azt látni kell, hogy egyre többre meg van. Utóbbi megállapítás különösen igaz a médiapiacra - mondta Uj a műsorban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!