Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az Index főszerkesztője és a szerkesztőség sok tucat munkatársa veszélyben érzi a lap függetlenségét, az azt tulajdonló alapítvány vezetője szerint mindez félreértés, az újságírókat félrevezették. Az Index "átállításáról" szóló pletykák az elmúlt években hol erősödnek, hol gyengülnek, és nem segít, hogy a közelmúltban a TV2 elnöke megjelent a lap hirdetési felületeit értékesítő cég tulajdonosai között.

Az Index szerkesztősége veszélyben van

– írta meg a lap főszerkesztője, Dull Szabolcs vasárnap este 19.32-kor. Akkorra indexes forrásból a hvg.hu-hoz kiszivárgott, hogy a tanácsadónak felkért Gerényi Gábor – az Index, majd Ungár Péter LMP-s képviselő mellett az Azonnali.hu alapítóinak egyike – új struktúratervet ismertetett a lapvezetéssel, melynek lényege, hogy az Index rovatait vagy ezek egy részét kiszerveznék kisebb cégekhez.

Ha ez megtörténne, kis túlzással, olyasmi helyzet állna elő, amikor a lap vezetésével az Index maga csak a címlap lenne, amely mint beszállítóktól rendelne cikkeket a rovatokat tulajdonló cégektől. A pontos részleteket ugyan nem ismerjük, de az ügyre rálátó forrásaink megerősítették, hogy ez a lényeg. (Ezek egybevágtak a 24.hu-n vasárnap délután megjelentekkel.) Információink szerint a főszerkesztő és Pusztay András vezérigazgató sem támogatja a tervet, a lapnál dolgozók egy része pedig attól tart, hogy ez tulajdonképpen nem lenne más, mint a szerkesztőség szétverése.

©

Dull Szabolcs nem nyilatkozhatott, cikkében viszont leírta,

olyan befolyás ért minket, amelynek vége a szerkesztőség megszűnése.

Úgy fogalmazott: az Index sorsa a következő napokban dől el.

Pár órával később megszólalt az Index.hu-t tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumának elnöke, aki szerint félreértésről van szó,

félrevezették az Indexet.

Bodolai László a Média1-nek azt mondta, Gerényi valóban kidolgozott tanácsadóként egy működési koncepciót, de azt az igazgatóság nem fogadta el, Gerényi munkája pedig véget ért. Pusztay András vezérigazgató munkájára továbbra is számítanak, neki kell kidolgoznia egy olyan koncepciót, amivel máshogyan lehet gazdasági racionalizálást végrehajtani, ami a válság miatt elkerülhetetlen. Bodolai szerint szó sincs arról, hogy szétdarabolnák az Indexet. (Arra nem tért ki, hogy Dull Szabolcsra is számítanak-e, noha elterjedtek pletykák az ő közeli menesztéséről is.)

Simicska még Orbánhoz hűen szerzett opciós jogot

Természetesen nem tudjuk, hogy pontosan milyen érdekek állhatnak a tervezett lépések hátterében. (Az ugyanis biztos, hogy készül valamilyen átalakítás, ez kiderült Bodolai László nyilatkozatából.) Szerepet játszhatnak benne pusztán gazdasági szempontok is, azonban a kegyvesztetté vált Spéder Zoltán volt FHB vezér kiszállása óta jóformán folyamatosak a híresztelések arról, hogy a Fidesz valamilyen befolyást próbál szerezni a legnagyobb, eddig független és szókimondó portál fölött.

©

Az csak 2017. áprilisában derült ki, hogy Simicska Lajos még a Fidesz egyik legbefolyásosabb embereként 2014 februárjában opciós vételi jogot szerzett az Indexre. Bodolai László akkor a Magyar Fejlődésért Alapítvány kurátoraként azt közölte: "A Magyarország egyik leglátogatottabb, vezető internetes portálját, az Index.hu-t kiadó Index.hu Zrt. 100%-os tulajdoni hányada 2017. április 20-án Alapítványi tulajdonba került, miután a Magyar Nemzetben és a HírTv-ben is érdekeltséggel bíró Pro-Ráta Holding Zrt. a 2014 februárjában kötött megállapodása alapján opciós jogát érvényesítette, majd az így szerzett tulajdonát a Magyar Fejlődésért Alapítványra ruházta át. Az alapítványi tulajdonszerzés célja, hogy az Index.hu internetes portál vezető piaci pozíciója, minőségi tartalomgyártó tevékenysége, függetlensége, valamint minél szélesebb társadalmi elérése a továbbiakban is biztosított legyen".

A Pro-Ráta Holding Simicska-cég volt, amely egy napig tulajdonolta az Indexet, majd tovább is passzolta az alapítványnak. A Simicska vonalat erősítette, hogy az alapítvány mögött álló NP Nanga Parbat Zrt. vezérigazgatójává Simicska Lajos régi emberét, Tóth Mariannát tették meg.

Index: "Oligarchák alkujának tárgya lett a legjobb tudásunkkal készített független hírportál"

Simicska Lajos a lehívott opció ellenére nem száll rá tulajdonosként az újságra - az Index szerkesztősége dühös, hogy a jelen médiaviszonyok között még ezt is értékelnie kell. Deklarálták továbbá, hogy kitartanak a függetlenség mellett, és erre garanciának látják az Indexszel 15 éve dolgozó, az új felállásban a tulajdonosi jogokat gyakorló Bodolai László személyét.

Szűk másfél éven belül, a harmadik kétharmadot hozó országgyűlési választás után itt csere volt: Tóth helyére  Spéder Zoltán egyik bizalmi embere, a CEMP Sales House vezetője, Ziegler Gábor került.

Az új tulaj nem volt nagy rajongó

2018. szeptemberében a már említett Nanga Parbat Zrt. tulajdonosi viszonyaiban is komoly változás történt: végső tulajdonosként Ziegler mellett feltűnt Oltyán József kecskeméti vállalkozó, a KDNP Bács-Kiskun megyei szervezetének elnökségi tagja, bizottsági elnöke.

Oltyán addig sem rejtette véka alá a még megmaradt független, kormánykritikus médiáról alkotott véleményét, Facebook-oldalán többször kritizálta az Indexet és a hvg.hu-t is különböző kommentekben. Ezt épp az Indexről:

Ez q...rva gyenge, Feri!! Egyébként ne már, az Index most így általánosan ellenzékeset játszik, vagy lesz még belőle érdemi lap valaha?

Egy Pesti Srácok-cikkhez írt korábbi kommentje szerint pedig – akkor – két éve „tiltó listára” tette az Indexet. Tulajdonszerzése után egy interjúban arról beszélt, "az üzleti döntéseit semmilyen módon nem befolyásolja a KDNP-s munkája."

©

Egyébként azzal, hogy Spéder Zoltán az összes céges érdekeltségétől megvált, az Index.hu hirdetéseit értékesítő ügynökség is Ziegler–Oltyán-tulajdonba került, amivel a 444.hu akkori cikke szerint kiszolgáltatottá válhat a szerkesztőség, anyagilag legalábbis mindenképpen.

A szerkesztőség a tulajdonosváltáskor szintén kiadott egy közleményt, amelyben leírták, milyen személyi garanciákat látnak a független működésre.

Bevásárolt a TV2 elnöke

A 2019. májusi EP-választás környékén már az Indexre utalva rebesgették fideszes körökben, hogy az önkormányzati választásra nagyon kellene egy "szócső" – nyilván a már meglévők mellé. Ebből azonban nem lett semmi, a pletykák ellenére a lap érintetlen maradt az önkormányzati választásig és utána is. A következő lényeges változás a szerkesztőség környékén a veszélyhelyzet alatt következett be, mikor Oltyán eladta az Index hirdetési felületeit értékesítő és több más portált kiadó IndaMedia Csoportban lévő 50 százalékos részesedését

a TV2 jelenlegi elnökének, Vaszily Miklósnak.

Vaszily a Portfolio.hu-nak adott interjúban erősítette meg az adásvétel tényét, azt mondta, stratégiai befektetőként tekint magára. A lap kérdésére elmondta, régóta szeretett volna ismét tulajdonosi pozíciót vállalni, a TV2 elnökeként "operatív vállalatvezetési terhek nem nyomták a vállát, így ideje volt elgondolkodni azon, milyen trendek várhatók." Belépési szándéka pedig találkozott Oltyán kilépési szándékával.

Arra a kérdésre, hogy az Index érzékelhet-e bármilyen változást, Vaszily megemlítette, hogy maga a portál egy alapítvány tulajdonában van, az Indamedia Sales csak a hirdetési felületeket értékesíti.

A portál vezetőinek feladata az, hogy minden politikai oldaltól független, minden beállítottságú olvasónak szerethető online médiacéget csináljanak, és a legnagyobbak legyenek, ennyi az elvárás feléjük

– mondta Vaszily.

©

A Vaszily által elnökölt TV2 hírműsorai önmagukért beszélnek pártatlanság, függetlenség tekintetében, nem is boncolgatnánk ezt most itt, az Index számára azonban vészterhesebb a médiamenedzsernek az Origo átállításában játszott szerepe. Az egykor minőségi portálra ugyanis valóban érvényes, hogy „túlélte, mégis meghalt” – írtuk a tulajdonosváltáskor a hvg360-on.

Indexes forrásaink korábban úgy vélték, a hatalom nem azért választotta őt, hogy szétverje és átfordítsa a portált. Ehhez az Indexhez közvetve kapcsolódó cég 50 százalékos tulajdonosaként jogköre sincs.

Inkább lassabb, rafináltabb, gazdasági nyomásgyakorlásra számítottak tőle.

Változó médiafogyasztási szokások

Az Origónál ugyanis Vaszily vezetése alatt történt, hogy Lázár János (akkor még miniszter) titokzatos külföldi útjainak feltárását követően elbocsátották Sáling Gergő főszerkesztőt, ami a szerkesztőség jelentős részének kilépéséhez vezetett. Noha Sáling egykori helyettese, Pethő András azt állította, a főszerkesztőnek politikai okokból kellett távoznia, az Origo Zrt. vezetése ezt cáfolta, és

a megváltozott médiafogyasztási szokásokra hivatkozott.

Vaszily 2010 és 2014 között vezette az Origót, és sajtóértesülések szerint a lap körül egy időn túl politikai komisszárok sürgölődtek (nevezetesen Várhegyi Attila volt fideszes államtitkár cége, a Prestige Média), akik időnként tanácsokat adtak, kéréseket fogalmaztak meg. Az Origót Sálingék kényszerű távozása után nem sokkal el is adta a Telekom – a lap egy kis kitérő után Matolcsy Ádámhoz, végül a Közép-Európai Média Alapítványhoz (KESMA) került.

De vissza Vaszilyhez: az Origo után 2015. áprilisában megérkezett az MTVA-hoz, ahol előbb operatív vezérigazgató-helyettes, majd megbízott vezérigazgató lett. 2016 tavaszán az ő egyik tárgyalójában találtak poloskát, később kiderült, a helyiséget előtte a házon belül sokszor a MTVA "valódi vezetőjeként" emlegetett (a történetben az Origo után itt ismét csak felbukkanó) Várhegyi Attila használta, a mikrofonok pedig jó eséllyel már akkor ott lehettek.

©

Vaszily 2018 szeptemberében távozott a közmédiától, október 1-gyel az akkor Mészáros Lőrinc tulajdonban lévő EchoTv-hez igazolt. Ez nem volt hosszú pályafutás: miután az EchoTv is a KESMA-hoz került, összeolvadt a visszavett HírTv-vel, így Vaszily Miklós és Mészárosné Kelemen Beatrix 2019. márciusában távozott a csatornától. Mindeközben Vaszily már a TV2 elnöke is volt – Andy Vajna halála után pár nappal, 2019. januárjában került oda.

Ebből a pozícióból vásárolta be tehát magát az Index környékére. Cikkünk írásakor nem tudni, mi lesz a vasárnapi indexes történet vége, az azonban tény, a hatalom célkitűzése, hogy minél több sajtóterméket a befolyása alá vonjon – elég csak az Origo, a megyei lapok vagy a Figyelő sorsára, a Magyar Nemzet és a HírTv "visszatérítésére", illetve az egész KESMA felállítására gondolni.

A térnyerés másik módszere az elhallgattatás: a Népszabadságot 2016 októberében puccsszerűen zárták be, miután a lap írt egyebek mellett Matolcsy György szerelmi ügyeiről és a Rogán család helikopterezéséről. A tulajdonos Mediaworks a csökkenő példányszámokra hivatkozva felfüggesztette a működését, a hírportálját is leállították, és már sohasem indították újra. A Mediaworks kicsivel később Mészáros Lőrinc érdekeltségébe került, 2018 nyarán a lap utolsó nyomait is eltüntették. Orbán Viktor ezt nem a kormány ügyének tartotta.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Startol a kerékpárút nélküli kerékpáros túraközpont építése

Startol a kerékpárút nélküli kerékpáros túraközpont építése

Újabb áldozatai vannak a koronavírus-járványnak Magyarországon

Újabb áldozatai vannak a koronavírus-járványnak Magyarországon

Eltűnt a Glee sztárja, egyedül találták meg egy csónakban a kisfiát

Eltűnt a Glee sztárja, egyedül találták meg egy csónakban a kisfiát