szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már hónapokkal korábban indult alapjogi vizsgálat a koronavírus alatt meghozott egészségügyi döntések miatt, de eredmény még mindig nincsen. Kozma Ákos szerint egy-egy intézkedés orvosszakmai megalapozottságát az ombudsman nem vizsgálhatja.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás
A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Milyen vizsgálatokat folytatnak a koronavírus-járvány kezelésével kapcsolatban? – fordult az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó az alapvető jogok biztosához, Kozma Ákoshoz. Az országgyűlési képviselő szerint a koronavírus-járvány kihívásaira Magyarország több olyan választ is adott, amely alapjogi szempontú vizsgálatot tesz szükségessé.

Ilyen volt elsősorban a kórházi ágyak felszabadítására adott központi utasítás, ami számos embert érintett.

A parlamenti írásbeli kérdésre Kozma hétfőn válaszolt. Azt írta:

eddig csak az ellátás elhalasztásával összefüggésben érkeztek egyedi beadványok, azaz olyan panaszok, amelyek az érintett személy vagy közeli hozzátartozója jogsérelmén alapulnak.

A kórházi ágykapacitás felszabadítása nyomán egyetlen egyedi panaszbeadványt sem kapott az ombudsmani hivatal. Senki sem fordult hozzájuk azzal, hogy súlyos betegen küldték volna haza a kórházból.

Nem konkrét jogsérelmen alapuló figyelemfelhívások azonban érkeztek Kozmához, aki elismételte, hogy vizsgálat indult az ágykiürítést elrendelő és az ellátáshalasztási utasítás kapcsán, alapjogi szempontból. Kozma április végén tájékoztatta ugyanerről Szél Bernadett független országgyűlési képviselőt.

A konkrét vizsgálat lefolytatását és az annak eredményeként született jelentés kiadását megelőzően viszont jogi álláspont vagy állásfoglalás előzetes kialakítására ombudsmanként nincsen lehetősége – tette hozzá. Az ombudsman arra is felhívta most a figyelmet:

egyértelmű hatásköri határt jelent, hogy egy-egy intézkedés orvosszakmai megalapozottságát és indokoltságát nem vizsgálhatja, illetve nem is minősítheti.

Strasbourgba viszik egy kórházból hazaküldött, majd elhunyt nő ügyét

Magatehetetlen volt, amikor hazaküldték a kórházi ágyak kiürítése idején, lánya nem kapott tájékoztatást az ápolásához, alig egy hét múlva meghalt egy idős nő még áprilisban. Ügyét most a strasbourgi emberi jogi bíróságra viszik, hogy kiderüljön: sérült-e a nő élethez és emberhez méltó bánásmódhoz való joga.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új otthona felé tart „a világ legmagányosabb elefántja”

Új otthona felé tart „a világ legmagányosabb elefántja”

Meglódult az elektromosautó-piac Európában

Meglódult az elektromosautó-piac Európában

Brit tanácsok karácsonyra járvány idején: Ne legyen se társasjáték, se közös éneklés

Brit tanácsok karácsonyra járvány idején: Ne legyen se társasjáték, se közös éneklés