szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tartalékokat képez és változtatásokat vezet be Budapest, például az idősotthonokban is. A főpolgármester-helyettes arról is nyilatkozott, hogy a biciklisávók októberig biztosan maradnak.

Készül a főváros a koronavírus második hullámára: tartalékot képeztek védőfelszerelésből, de lesz, amit máshogy csinálnak, például az idősotthonokban – mondta Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes az ATV Start című műsorában.

A főpolgármester-helyettes szerint például az elkülönítésen, a távolságtartáson és számos más elővigyázatossági lépésen változtattak az idősotthonok esetében. Azt is elmondta, hogy a megüresedett helyeket egyelőre nem töltötték fel.

Mint arról a hvg.hu is beszámolt, a több mint 500 fős Pesti úti Idősek Otthonán tavasszal végigsöpört a koronavírus-járvány, több száz lakót megfertőzve. Az intézményben gondozottak közül több mint ötvenen életüket vesztették. A Kamaraerdei Úti Idősek Otthonában nem volt olyan súlyos a helyzet, mint a Pesti úton, de több ott gondozott is meghalt a COVID-19 betegség miatt. Az intézmény igazgatója később nyugdíjazását kérte.

A főpolgármester-helyettes arról is beszélt, hogy októberig biztosan maradnak a biciklisávok a belvárosban. (Ezek közül múlt héten festették fel a legújabbat.) Szeptembertől sem számítanak dugókra: szerinte ezeket inkább a kormány döntése generálta, amikor átmenetileg ingyenessé tette a parkolást. Emiatt olyanok is elindultak autóval, akik egyébként nem közlekedtek volna. 

Kerpel-Fronius hangsúlyozta: nem szeretnék kitiltani az autókat a városból. Szerinte inkább „élhetőségi kérdésről” van szó, illetve arról, hogy az átmenő forgalmat kiszolgáló országútnak tekinti-e a főváros az útjait. Kisebb levegőszennyezettség mellett több lehet a gyalogos a belvárosban, és megjelenhet egy olyan tér, ahol a városlakók élhetnek – fejtette ki. Hozzátette, a kipróbált változtatások közül visszacsinálják azt, ami nem válik be. Ezt a tesztüzem után kérdőívekkel és mérésekkel döntik majd el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Döntött a kormány az orvosok átvezényléséről és a másodállások korlátozásáról

Döntött a kormány az orvosok átvezényléséről és a másodállások korlátozásáról

Megvizsgálták a rekorder amerikai űrhajós vérét, érdekes eredményre jutottak

Megvizsgálták a rekorder amerikai űrhajós vérét, érdekes eredményre jutottak

Nem működik a Spotify, nem játssza le a zenéket

Nem működik a Spotify, nem játssza le a zenéket