szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kormányinfón friss fejleményről számolt be Gulyás Gergely.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A kormányinfón a veszélyhelyzet visszavonása után is akadt számos kérdés a koronavírus-járványról, a Miniszterelnökséget vezető minisztertől egyebek mellett a Pesti Úti Idősek Otthonáról is kérdeztek. Gulyás Gergely azt mondta, több vizsgálat is folyamatban van az intézménnyel kapcsolatban, ezek közül az egyik az ott tapasztalt hiányosságok miatt a fenntartó, a Fővárosi Önkormányzat felelősségét állapította meg.

Ezt a Fővárosi Önkormányzat bíróságon támadta meg

– közölte a miniszter.

A Pesti úti Idősek Otthonában április elején fedezték fel az első koronavírusos betegeket, a járvány pedig végigsöpört a több mint 500 fős intézményen. Több mint háromszáz lakó, több mint harminc dolgozó fertőződött meg a koronavírussal, a hétfői adatok szerint a gondozottak közül 52-en meghaltak a COVID-19 betegségben.

Karácsony Gergely főpolgármester korábban arról beszélt, hogy az országos tiszti főorvos rendeletének megfelelően lezárt intézménybe azért kerülhetett be a kórokozó, mert a gondozottak közül többeket tesztelés nélkül küldtek vissza kórházi kezelésük után.

Az otthont, amelyet az egyik áldozat családja beperelt, többször ellenőrizte az illetékes kormányhivatal, de közlésük szerint nem találtak ott főállású orvost. Ezt a főváros többször is cáfolta. A kormányhivatal kétszer mégis megbírságolta az idősotthont. Április végén egymillió forintra büntette, és a feltárt hiányosságok megszüntetése érdekében újabb járványügyi intézkedések végrehajtására kötelezte az intézményt, majd június elején 200 ezer forintos büntetést szabott ki az orvosi ellátás dokumentációjának hiányosságai miatt.

Május elején a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozást indított az otthonban tapasztalt járványhelyzet miatt. A hatóság foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen.

Az idősotthon igazgatója májusban nyugdíjazását kérte. Néhány nappal később Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter arról beszélt a parlamentben, hogy az intézményből kórházba vitt betegek rossz állapotban voltak. Elmondása szerint 97 százalékuk dehidrált volt, 44 százalékukon találtak felfekvést. „Ez a teljes elhanyagolás jele” – jelentette ki a miniszter.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fukuyama: A végén a demokrácia győz, csak körbejárnak a rendszerek

Fukuyama: A végén a demokrácia győz, csak körbejárnak a rendszerek

Két hullámban alakulhattak ki a Naprendszer bolygói

Két hullámban alakulhattak ki a Naprendszer bolygói

HÖOK-elnök: Az SZFE-hallgatók jegyeinek törlése az egész magyar felsőoktatásnak árt

HÖOK-elnök: Az SZFE-hallgatók jegyeinek törlése az egész magyar felsőoktatásnak árt