szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A V4-ek fővárosai egyszerre tisztelegtek a hetek óta tüntető belaruszok előtt. Karácsony Gergely kiemelte, Fehéroroszország jövőjéről a népnek kell döntenie.

Forrongó Belarusz
Százezrek követelik Európa utolsó diktátorának távozását és új elnökválasztások kiírását azt követően, hogy Aljakszandr Lukasenka a gyanú szerint elcsalt választáson győzött. A belarusz ellenzék a rendszerváltáskor sem tapasztalt tömegeket vitt az utcára. A békés demonstrációkat rendre karhatalmi erővel verték szét, a rohamrendőrök több ezer aktivistát letartóztattak. Kövesse velünk a legújabb fejleményeket!
Friss cikkek a témában

A V4-es országok fővárosainak polgármesterei a Szabad Városok Szövetségeként együtt álltak ki a belarusz tüntetők mellett, elítélve a rendőri erőszakot. Ennek részeként tehát Budapest, Varsó, Prága és Pozsony városházáira egyszerre kerültek ki a piros-fehér belarusz zászlók.

Fehéroroszország jövőjéről a belarusz népnek kell döntenie, nem pedig Aljakszandr Lukasenkának Európa utolsó diktátorának. Az Európai Uniónak újra kell gondolnia a kapcsolatát Fehéroroszországgal és szigorú intézkedéseket kell bevezetni azok ellen, akik felelősek a kialakult erőszakért"

– írta Facebookon Karácsony Gergely.

A piros-fehér belarusz zászló jelenleg nem Fehéroroszország hivatalos zászlója: azt pár évnyi függetlenség után épp az ország diktátora, Aljakszandr Lukasenka változtatta vissza a szovjet időket idéző piros-zöldre, a történelmi zászlót pedig nem is szabadott használni.

Karácsony Gergely már korábban is szolidarított az augusztusban valószínűleg elcsalt választások miatt tüntető belarusz néppel, egy héttel ezelőtt a Lánchíd öltözött piros-fehérbe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Németh András hvg360

Nem volt még orosz álláspont, ezért várt ki Orbán Belarusz ügyében

Nem jött be a minszki békemenet Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnöknek. De bajban van Orbán Viktor is, hiszen az EU egységes fellépést sürget az ügyben, így nehezebb két világ között manővereznie. Miért képtelen a magyar kormány elhatárolódni Lukasenkától? Erről is kérdeztük Sz. Bíró Zoltánt, a régió szakértőjét.

Az ünnepekre is maradnak a szigorú korlátozások Németországban

Az ünnepekre is maradnak a szigorú korlátozások Németországban

Orbán a Szájer-ügyről: Fantáziám nekem is van, de nincs bizonyíték a nyomásgyakorlásra

Orbán a Szájer-ügyről: Fantáziám nekem is van, de nincs bizonyíték a nyomásgyakorlásra

Máshogy jönnek majd a Windows-frissítések

Máshogy jönnek majd a Windows-frissítések