szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Karácsony Gergely azt írta, hogy a szolidaritásukat akarják kifejezni a fehérorosz tüntetők felé.

Forrongó Belarusz
Százezrek követelik Európa utolsó diktátorának távozását és új elnökválasztások kiírását azt követően, hogy Aljakszandr Lukasenka a gyanú szerint elcsalt választáson győzött. A belarusz ellenzék a rendszerváltáskor sem tapasztalt tömegeket vitt az utcára. A békés demonstrációkat rendre karhatalmi erővel verték szét, a rohamrendőrök több ezer aktivistát letartóztattak. Kövesse velünk a legújabb fejleményeket!
Friss cikkek a témában

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a Facebookon jelezte, hogy hétfő estétől a Lánchíd díszkivilágítása a fehérorosz tüntetők által használt hagyományos lobogó színeibe, azaz fehérbe és pirosba öltözik.

A poszt szerint ezzel akarja a főváros vezetése a szolidaritásukat kifejezni a demonstrálók felé, akik "a karhatalom erőszakos fellépésével is dacolva állnak ki a demokráciáért, a szabadságért."

Az augusztus 9-ei fehérorosz választások óta tüntet az ellenzék az elnökválasztás hivatalos eredményei ellen. A voksolást követő napokban a karhatalom brutálisan szétzavarta a minszki és vidéki tüntetéseket és legalább hétezer embert őrizetbe vett. Péntek óta már békések a tüntetések, Alekszandr Lukasenka, pedig már kilátásba helyezte, hogy reformokat vezet be a volt szovjet tagköztársaságban, és ennek részeként kész belemenni hatalma korlátozásába.

A fehéroroszországi helyzetről a cikkünket itt olvashatja:

Hajlandó a reformokra Lukasenka, kérdés viszont, mire lesz ez elég

Nagyot változott a közhangulat az utóbbi két napban az 1994 óta az Aljakszandr Lukasenka vezette Fehéroroszországban: az Európa utolsó diktátoraként is ismert államfő bár még mindig lepatkányozza az ellenzéket, már hajlandónak tűnik a reformokra, sőt azt is közölte, az új alkotmány elfogadása után új elnökválasztást tarthatnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Doku360: Faleveleket eresztettem szélnek, de talán meglátszik egy épület terve belőlük

Doku360: Faleveleket eresztettem szélnek, de talán meglátszik egy épület terve belőlük

Rég nem látott válságba kerülhetett Észak-Korea a koronavírus miatt

Rég nem látott válságba kerülhetett Észak-Korea a koronavírus miatt

Májusban jön az új sikeralkalmazás, a Clubhouse androidos verziója

Májusban jön az új sikeralkalmazás, a Clubhouse androidos verziója