szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A képviselők arra hivatkoztak, hogy nem tudnak tovább együtt dolgozni a polgármesterrel.

Hétfő esti rendkívüli ülésén döntött arról Balatonberény önkormányzatának képviselő-testülete, hogy feloszlatja magát. Horváth Péter alpolgármester közlése szerint a testület mind a hat tagja támogatta az indítványt, egyedül a polgármester, Horváth László szavazott ellene.

Horváth Péter úgy fogalmazott az MTI-nek: a döntésüket a település érdekében hozták meg.

Elmondta, hogy a legutóbbi önkormányzati választáson dinamikus, a község jövőjéért valóban tenni akaró képviselő-testület állt fel, amely kidolgozott egy „A Balaton zöld sarka” szlogen köré felépített településfejlesztési stratégiát is, ám a polgármester ebben szerintük nem vállalt pozíciójához méltó, vezető szerepet.

Előfordult több esetben az is, hogy a településvezető a testületet kész helyzet elé állította, és egyéb operatív lépései is gyakran váltottak ki nemtetszést a helyi lakosok és a nyaralótulajdonosok között is – tette hozzá.

„Azt szeretnénk, ha a helyben topogás helyett végre érdemben fejlődhetne Balatonberény. A községnek közösségteremtő erővel bíró és jól megfogalmazott jövőképpel rendelkező vezetőre van szüksége” – magyarázta az alpolgármester.

A feloszlás mellett szavazó képviselők mind újra kívánnak indulni a megbízatásért, hogy egy új településvezetővel megvalósíthassák elképzeléseiket.

Horváth László polgármester – aki a legutóbbi választásokon több ciklus óta betöltve e tisztséget egyedüliként indult a településvezetői pozícióért – a község közösségi oldalán szűkszavúan és tényszerűen számolt be a történtekről, tájékoztatva a lakosságot, hogy az időközi választás időpontját a helyi választási bizottság fogja kitűzni. Addig ő, illetve a képviselő-testület ellátja a feladatokat. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az időközi választás költségeit a településnek kell állnia egy miniszteri rendelet értelmében.

A falu közösségi oldalán az is megjelent, hogy a képviselő-testület feloszlását kezdeményezők az új választásokig lemondtak a tiszteletdíjukról a választási költségek csökkentése érdekében.

A Valasztas.hu szerint a település polgármestere és a képviselő-testület tagjai is függetlenként indultak a 2019. októberi voksoláson.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Lemondott Szigliget teljes vezetése

A leköszönő polgármester szerint ma már nem lehet olyan értékrend szerint végezni a munkáját, amiben hisz, és amit képviselt az elmúlt huszonkét évben.

Meghallgatta a Lego a gyerekek kérését: száműzi a műanyag csomagolásokat

Meghallgatta a Lego a gyerekek kérését: száműzi a műanyag csomagolásokat

Hihetetlen, de ez az új hiperautó akár fejjel lefele is vezethető

Hihetetlen, de ez az új hiperautó akár fejjel lefele is vezethető

Bevetik az antiszemitizmus ellen a mesterséges intelligenciát

Bevetik az antiszemitizmus ellen a mesterséges intelligenciát