szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Fellebbeznek a Fővárosi Törvényszék döntése ellen.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Fellebbezést nyújtottak be a Fővárosi Törvényszék első fokú döntése ellen a Színház-és Filmművészeti Egyetem (SZFE) sztrájkoló dolgozói, melyben a Törvényszék jogellenesnek nyilvánította a munkabeszüntetést.

Közleményükben szombaton azt írták, álláspontjuk továbbra is az, hogy a megfogalmazott követelések jogszerűek, gazdasági és szociális érdekeik érvényesítését szolgálják.

„Bízunk benne, hogy a másodfokon eljáró bíróság – a sztrájkjog eddigi hazai és nemzetközi gyakorlatát szem előtt tartva – számunkra kedvező döntést hoz majd” – tették hozzá.

Mint írták, az érdemi sztrájktárgyalásokat az SZFE jelenleg kinevezett vezetése szabotálta, két pontjukra vonatkozó ajánlatát az egyetemi közösség egészének tett ultimátum-csomag részeként kezelte és október 7. éjfélkor visszavonta.

„Kijelentjük, hogy az SZFE sztrájkoló közösségeként minden lehetséges tájékoztatást megkaptunk a sztrájkról, a sztrájkba lépés minden esetben a sztrájkoló dolgozók önálló döntése volt, ebben a sztrájkbizottság semmilyen nyomást nem gyakorolt ránk. Elutasítjuk továbbá azt, hogy a kinevezett vezetés – az adatvédelmi hatóság ajánlásait és gyakorlatát figyelmen kívül hagyva és a dolgozókban félelmet ébresztve – a sztrájkban részt vevők nevének többszöri kikérésével gyakorol nyomást a sztrájkbizottságra” – áll a közleményben.

Mint írták, a sztrájkot, mint végső érdekérvényesítési eszközt azért tartják fent, mert úgy látják, nincs más lehetőség arra, hogy az elvesztett intézményi autonómia visszaszerzéséről érdemi tárgyalásokat folytassanak.

Véleményük szerint világosan látszik, hogy ez sem a kinevezett új vezetésnek, sem a fenntartó kuratóriumnak nem érdeke.

Ismételten felhívják az SZFE új vezetésének figyelmét, hogy sztrájkot elsősorban nem a tanórákon, hanem oktatói felkészülési időnk terhére folytatják, így nem veszélyeztetik vele az egyetemen, a mintatantervekben és a hallgatók felé vállalt kötelezettségeiket.

Az SZFE sztrájkoló közössége visszautasítja, hogy az SZFE új vezetése közleményeivel, intézkedéseivel szakmai szempontjainkat figyelemebe nem vevő utasításaival újra és újra az SZFE polgárainak megfélemlítésére és megosztására törekszik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
100 évnél idősebb magyar is kigyógyult a koronavírus-fertőzésből

100 évnél idősebb magyar is kigyógyult a koronavírus-fertőzésből

Az Európai Unió szétesését vizionálta Budapesten a lengyel miniszterelnök

Az Európai Unió szétesését vizionálta Budapesten a lengyel miniszterelnök

Családi gazdaságok: javítja a hibákat, de Áder legsúlyosabb bírálatáról hallgat a törvényalkotási bizottság

Családi gazdaságok: javítja a hibákat, de Áder legsúlyosabb bírálatáról hallgat a törvényalkotási bizottság