szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Már a települések 91 százalékán van jelen a koronavírus, a szennyvízadatok szerint öt nagyvárosban várható, hogy nőni fog a fertőzöttek száma.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Kiss Róbert alezredes kezdte az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóját, ismertette az idősek vásárlási idősávját, amit hétfőn jelentett be Orbán Viktor miniszterelnök. Vagyis keddtől minden hétköznap 09.00 óra és 11.00 óra között, illetve hétvégén 08.00 óra és 10.00 óra között lesz az idősek vásárlási sávja.

Kiss azt is hozzátette, a szabályok betartásáért a boltok üzemeltetői a felelősek.

Az alezredes ezután a hatósági intézkedésekkel folytatta, elmondta, 294 esetben intézkedtek a maszkviselési szabályok megsértése miatt, 260 esetben a 10 ezer fő feletti városok erre vonatkozó rendeleteit nem tartották be.

A tömegközlekedésben és az üzletekben 34 személlyel szemben intézkedtek a járványügyi szabályozás megsértése miatt. Kiemelt két esetet az alezredes. Makón egy sörözőt ellenőriztek, ott a vendégek épp ettek-ittak, amikor a rendőrök megjelentek. A kocsmát 31 napra bezárták. Keleméren szintén egy presszóban tapasztaltak jogsértést: egy játékversenyt rendeztek, ahol alkoholt is fogyasztottak. Ezt a helyet is bezárták. A kijárási korlátozások megsértése miatt 324 személlyel szemben intézkedtek összesen tegnap.

Müller Cecília országos tiszti főorvos a napi adatokat ismertette: elmondta, újabb 3929 embernél mutattak ki koronavírus-fertőzést Magyarországon, ezzel 181 881 főre nőtt a járvány kezdete óta beazonosított fertőzöttek száma. Az aktív fertőzöttek száma 133 853 fő, és már a településeink 91 százalékán van jelen a vírus.

Budapesten az aktív fertőzöttek száma 29 240, Pest megyében 19 191, Győr-Moson-Sopronban 9124, Borsod-Abaúj-Zemplénben 7056, Szabolcs-Szatmár-Beregben 6846, Hajdú-Biharban 6719, Bács-Kiskunban 6133, Veszprémben 5430, Vasban 4701, Csongrád-Csanádban 4495, Jász-Nagykun-Szolnokban  4160, Fejérben 4123, Békésben 3822, Baranyában 3797, Hevesben 3596, Komárom-Esztergomban 3583, Nógrádban 3382, Zalában 3360, Somogyban 2423, Tolnában pedig 1972 fő.

Müller Cecília azt is elmondta, meghalt 117 többségében idős, krónikus beteg, a járvány magyarországi áldozatainak száma így 4 008 főre emelkedett. Az elhunytak életkori eloszlása 33 évestől 101 évesig terjed. Jelenleg 7598 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, lélegeztetőgépen 638-an vannak.

A tiszti főorvos az idősek vásárlási idősávjával kapcsolatban azt javasolta, hogy a 65 év felettiek használják ki azt a két órát naponta vásárlásra, amikor csak ők lehetnek az üzletekben, mert így kerülhetik el leginkább a megfertőződést.

Ismertette Müller a szennyvízadatokat is. A 47. hét mérései alapján Békéscsabán, Miskolcon, Nyíregyházán, Salgótarjánban és Székesfehérváron nőtt a koronavírus örökítőanyagának a koncentrációja a szennyvízben, így itt a közeljövőben nőhet a fertőzöttségszám. Jó hírt is közölt a tiszti főorvos: Kecskeméten és Szolnokon kissé csökkent a koncentráció.

Újságírói kérdések:

A Kisalföld arra volt kíváncsi, hogy a pedagógusok körében végzett tesztelésen mit mutatnak az első adatok? Müller Cecília azt mondta, hogy hetente fogják bemutatni az eredményeket, vagyis még várni kell rá.

Nógrád Megyei Hírlap: egy ismert zenész arról számolt be (Nem nevesítették, de Majkáról van szó), akinek pozitív még a teszteredménye, de hazaengedték. Milyen karanténszabályok érvényesek rá? Müller elmondta, örül annak, hogy már javult az állapota és hazamehetett. Szerinte ő a jelképévé vált annak, hogy az egészségügyi dolgozók milyen megfeszített munkát végeznek. Müller szerint, ha valaki már nem igényel kórházi ellátást, akkor hazamehet. Kórházi kezelés után utánkövetés jön és egyes esetekben előfordulhat, hogy pozitív lesz még sokáig. Az orvos dönthet arról, hogy szükséges-e még karanténban maradnia, illetve ha tünetmentes, akkor a 21. napon egészségesnek minősül.

Az a kérdés is elhangzott, hogy hány egészségügyi dolgozó fertőződött meg eddig. Müller Cecília szerint a nemzetközi adatokhoz képest jól állunk: a 2,6 százalékát teszik ki az összes fertőzöttnek.  

A hvg.hu kérdésével zárták a sajtótájékoztatót. Azt akartuk megtudni, hogy a mostani számok ismeretében szükség van-e újabb szigorításokra. Müller szerint a számokon túl több adatot, illetve körülményt elemeznek. Az operatív törzs figyelemmel kíséri a változásokat, a vírus terjedésének a dinamikáját és minden egyéb tényezőt. A törzs javaslatot tesz a kormány számára, akik döntenek a továbbiakról. A tiszti főorvos hozzátette: a holnapi kormányülésen vizsgálják felül a döntéseket a korlátozásokról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Doku360: A 19 méteres medencénkből jutott el a két lányom az ifi Európa-bajnoki címig

Doku360: A 19 méteres medencénkből jutott el a két lányom az ifi Európa-bajnoki címig

Újabb fertőzések, veszélybe került a Zöld-foki Köztársaság további szereplése a kézivébén

Újabb fertőzések, veszélybe került a Zöld-foki Köztársaság további szereplése a kézivébén

 PM: jól járnak a cégek az elektronikus fizetéssel, mert így többet költ a lakosság

PM: jól járnak a cégek az elektronikus fizetéssel, mert így többet költ a lakosság