szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az idősek bármikor mehetnek boltba, 65 évnél fiatalabbakat viszont napi két órában nem engedhetnek be oda. A kereskedőkkel nem egyeztettek az új szabályokról - tudta meg a hvg.hu.

Miután az Idősek Tanácsa arra kérte a kormányt, hogy vezessen be újra vásárlási idősávot, el is készült az erről szóló rendelet – jelentette be Orbán Viktor a Facebookon.

Az idősek hétfőtől péntekig 9 és 11, szombaton és vasárnap 8 és 10 óra között védett sávot kapnak.

A tavaszitól eltérően – amikor 9-12 óra között a 65 évnél idősebbek, máskor pedig a többiek mehettek vásárolni – ezúttal az idősek bármikor mehetnek boltba, a fiatalabbakat viszont a délelőtti kétórás időszakban nem engedhetik be az üzletbe.

Az Idősek Tanácsának kérései nem kell, hogy nagyon meglepjék a kormányt: a szervezet elnöke Orbán Viktor, alelnöke Novák Katalin családügyekért felelős államtitkár, mellettük 12 tagot kért fel a miniszterelnök a részvételre.

A videóban látszik néhány részlet a kormányrendeletből, ebből az is kiderül, hogy ezúttal is a 65 éves korhatár lesz a választóvonal. Az is kiderül ebből, hogy a rendelet a kihirdetését követő napon lép majd hatályba - vagyis ha még hétfőn kihirdetik a jogszabályt, akár kedd reggeltől már meglesz a korlátozás.

Utoljára tavasszal egyeztettek

Járványhelyzetben nem minősítjük a döntéseket, végrehajtjuk őket – fogalmazott megkeresésünkre Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Arra a kérdésünkre, hogy egyeztett-e a kormányzat velük a kérdésről, úgy fogalmazott, hogy korábban, amikor vége lett a tavaszi idősávnak, több kérdést felvetettek. „Elmondtuk a véleményünket, tapasztalatokat” – mondta, hozzátéve, a mostani bejelentésből az látszik, hogy volt, amit befogadott a kormányzat, míg volt, amit nem. „De mivel a Magyar Közlönyben megjelent rendeletet nem olvastam, ezért addig nem is kommentálnám. Ugyanakkor napi kapcsolatban vagyunk több minisztériummal, az utóbbi időben sok észrevételünket, véleményünket figyelembe vették” – fűzte hozzá.

A felkészülés szerinte a boltok részéről nem kíván különösebb erőfeszítést, ki kell írni jól látható helyre az új szabályokat, és fel kell készülni, hogy mások az idősek vásárlási szokásai. Tehát elképzelhető, hogy néhány boltban az általuk kedvelt termékek rövid időre jobban a szem előtt lesznek – igaz, nagy változásokra nem kell számítani, néhány termék viszont akár két órára is a felső polcokra kerülhet.

Arra a felvetésünkre, hogy tavasszal voltak hírek a vásárlók és az üzletek közötti konfliktusokról az idősáv miatt, úgy reagált Vámos: a tavaszi időszak arra szolgált, hogy a tanulságokat mindenki levonja, ez remélhetőleg mindenkinél meg is történt.

A főtitkár szerint a boltok eredményét természetesen befolyásolni fogják a mostani kormányzati döntések, ugyanakkor nem kérdés, be fogják tartani őket, „nem latolgatunk”. A nagy bolthálózatoknál ez nem jelenthet problémát, ám tavasszal, több vidéki kisboltnak is változtatnia kellett a nyitva tartásán: alapból ugyanis szombaton délig voltak nyitva, ha pedig ezt továbbra is tartani akarják, akkor csak időseket tudnak kiszolgálni. A megnövekedett nyitvatartási idő viszont több munkaerőt igényelt, ami a költségeiket növelte.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az EU keményen az asztalra csapott az oltóanyaggyártókkal való tárgyaláson

Az EU keményen az asztalra csapott az oltóanyaggyártókkal való tárgyaláson

Egy aranyos kislány mentheti meg a világot Godzillától és King Kongtól

Egy aranyos kislány mentheti meg a világot Godzillától és King Kongtól

Mától letölthető a kormány ingyenes otthoni szoftvercsomagja, de ne örüljön előre

Mától letölthető a kormány ingyenes otthoni szoftvercsomagja, de ne örüljön előre