szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ovádi Péter szerint aki állatokat bánt, embereket is bánthat. A legnagyobb harcot mégis inkább a szaporítók ellen vívná meg.

Egy hónappal azután, hogy állatvédelmi megbízottat nevezett ki a főváros, a kormány is így tett: Ovádi Péter, Veszprém megye országgyűlési képviselője október 1-től az állatvédelem miniszteri biztosa is. A Nemzeti állatvédelmi program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos a Magyar Nemzetnek nyilatkozott elképzeléseiről.

Arra kaptam a felkérést, hogy egy nagy és átfogó programot alkossunk

– bocsátotta előrre. Majd az állatkínzásról például azt mondta, azon lesz, hogy az állatkínzók valóban letöltendő börtönbüntetést kapjanak. Ovádi szerint az állatok bántalmazása az első lépés lehet afelé, hogy valaki ember ellen is elkövessen erőszakos bűncselekményt. A miniszteri biztos azt is szeretné elérni, hogy a rendőrség minden megyében kössön szerződést a helyi civil állatvédőkkel, és az ilyen esetekhez közösen menjenek ki.

Mint fogalmazott:

Minden esetben élőlényekről beszélünk, ezért is kell a bírói gyakorlatnak megváltoznia, kellenek olyan precedensértékű döntések, amelyek elrettentik az állatkínzókat az erőszakos cselekményektől.

Kidolgozás alatt van a gyepmesteri telepek szabályozása is. A telepeket országos szinten mérné fel a miniszteri biztos, hogy meg lehessen mondani, hol kell beavatkozni az ebrendészetbe. Kísérleti projektként említette, hogy Veszprém kapott félmilliárd forintot az egyébként önkotmányzati hatáskörbe tartozó ebrendészetre. Budapestet rossz példaként említette, Ovádi szerint az Illatos úti állategészségügyi és ebrendészeti telep hanyatlásnak indult. Erről azt mondta:

Nemrég beszéltem Karácsony Gergely állatvédelmi szakmai kinevezettjével, Szabó Rebekával, és arra kértem, hogy ha kell, konfrontálódjon a főnökével, hogy az állatvédelem ne visszafelé, hanem előre haladjon Budapesten.

A legnagyobb harcot Ovádi szerint a szaporítók ellen kell megvívni, fel kell lépni ellenük minden rendelkezésre álló eszközzel. Lényeges, hogy ne legyen túlszaporodás, ezért olyan ivartalanítási programot kell létrehozni – részletezte –, amely a lakosság figyelmét is felhívja a házi kedvencként tartott állatok ivartalanítására. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mosás közben felszabaduló mikroszálakkal van tele az északi-sarkvidék

Mosás közben felszabaduló mikroszálakkal van tele az északi-sarkvidék

Alkatrészhiány sújtja az autóipart, rövidített munkaidőt vezetnek be a legnagyobb német gyárakban

Alkatrészhiány sújtja az autóipart, rövidített munkaidőt vezetnek be a legnagyobb német gyárakban

Ez a madaraknak készült etető a telefonon mutatja, ki dézsmálja a magokat

Ez a madaraknak készült etető a telefonon mutatja, ki dézsmálja a magokat