szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Fővárosi Törvényszék új eljárásra kötelezte a Fővárosi Kormányhivatalt a Városháza krízisszállójának tiltása ügyében.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Döntött a Fővárosi Törvényszék a városházi krízisszállóval kapcsolatban – közölte szerdán Főpolgármesteri Hivatal. A Fővárosi Törvényszék új eljárásra kötelezte a Fővárosi Kormányhivatalt a Városháza Gerlóczy utcai szárnyába tervezett krízisszálló megnyitását tiltó határozata miatt.

Karácsony Gergely főpolgármester még a koronavírus-járvány első hulláma alatt döntött úgy, hogy a Városháza épületének kihasználatlan szárnyában átmeneti krízisszállót alakítanak ki. A Fővárosi Kormányhivatal műemlékvédelmi okokra hivatkozva megtiltota ezt. Külön kitértek arra is, hogy turisztikai szempontból sem szerencsés ilyen segítségnyújtásra használni az épületet. Ezt a döntést támadta meg a Fővárosi Önkormányzat. Úgy érveltek, az épület állaga, műemlékvédelmi jellege nem sérült volna az ellátó miatt.

Korábban a kerület fideszes vezetése is elítélően nyilatkozott arról, hogy a főváros hajléktalan embereket látna el a belvárosban. A csepeli Táncsics Mihály utcai fővárosi ingatlan is alkalmas lett volna a célra, de mivel annak a kerületnek a fideszes polgármestere sem fogadta el ezt, a városvezetés új helyszínt keresett. Ekkor merült fel az V. kerületi épület.

Az idősotthonok lakói mellett a hajléktalanok a legkitettebb társadalmi csoport a koronavírus-járvány terjedésének – indokolta korábban a kríziszsálló létrehozását a Fővárosi Önkormányzat. Budapest járvány előtti szociális intézményrendszere nem volt alkalmas arra, hogy a fertőzés megfékezéséhez kellő távolságot biztosítson az ellátottak között. A Városházára azok a hajléktalanok költözhettek volna be, akik vállalják az elkülönítést.

Hiába tiltja a kormányhivatal, Karácsonyék ragaszkodnak a hajléktalanszállóhoz a Városházán

Erről is vitázik majd a jövő héten a fővárosi közgyűlés, de napirendre kerül az egyik főpolgármester-helyettes összeférhetetlenségi ügye is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ballai Vince-Kacskovics Mihály Béla Itthon

Kivételes nap, ha nincs pozitív teszt a hajléktalanszállón, de jellemzően a dolgozók a fertőzöttek

Az utcán élő embereket még nem hajtja tömegével a szállókra az éjszakai kijárási korlátozás: van, aki az erdőbe, más titkos rejtekhelyre bújik éjszaka. A koronavírus-fertőzés a többségüket úgy tűnik, elkerüli, és ugyan ahol rendszeresen tesztelnek, ott szinte minden nap van pozitív eset, ám inkább a velük foglalkozó dolgozók körében találnak több fertőzöttet.

Dél-afrikai tudósok szerint is fertőzőbb az új vírusvariáns az eredeti változatnál

Dél-afrikai tudósok szerint is fertőzőbb az új vírusvariáns az eredeti változatnál

Szlovákiában csak negatív teszttel lehet majd munkába menni

Szlovákiában csak negatív teszttel lehet majd munkába menni

Véletlenül nem ön nyert félmilliárd forintot?

Véletlenül nem ön nyert félmilliárd forintot?